Da er alle tulipanløkene i jorda igjen

For å få et vakkert tulipanbed til våren, må det gjøres en jobb om høsten. I helga fikk vi satt ned alle tulipanløkene som vi tok opp i sommer etter at de var avblomstret.

Løkblomster oppfører seg forskjellig – noen kan du bare la stå i bakken i år etter år og de vil blomstre på nytt og på nytt. Tulipaner er ikke sånn. De vil som regel slutte å blomstre etter et par år hvis de ikke blir tatt opp og delt med jevne mellomrom.

Tulipaner bør plantes i flokk for å gjøre noe av seg, som her i Botanisk hage på Tøyen.
Ble tatt opp og tørket

Vi har også satt tulipanene i et bed og flere kasser og krukker der vi gjerne vil ha andre blomster etter at tulipanene er ferdige med sin «tjeneste». Derfor tok vi opp løkene i sommer og la dem til oppbevaring på et tørt og luftig sted. I løpet av sommeren har løkene trukket til seg all næringen fra blader og blomsterstengel.

Les også: Ta opp tulipanløkene og lagre til høsten
Etter avblomstring tok vi opp tulipanløkene og la dem til tørk over sommeren.

De fleste løkene har også delt seg i flere løker, det er slik tulipaner formeres for å bli flere. Det går an å formere tulipaner fra frø også, men det tar seks år fra såing til det blir en blomstrende løk.

Da Tore skulle sette løkene på nytt nå i oktober, delte han opp alle «løk-klyngene» slik at alle vil få bedre plass til å vokse. De største løkene er de det er størst mulighet for at klarer å lage blomster, hvis løkene er små blir det ofte bare blader.

Les også: Vi planlegger våren med blomsterløk
Mange av løkene hadde delt seg. De minste vil kanskje ikke gi blomster første året, men de skal få stå i bedet og «fete seg opp».

Tore satte derfor de største løkene på «hedersplassen», mens de små side-løkene ble plassert litt i utkanten av bedet.

Dekket med Oslokompost

Vi har flere hundre tulipanløker, og det er derfor ganske mye jobb å skulle sette alle 2-3 ganger så dypt som høyden på løken. Tore satte løkene så dypt han fikk til «for hånd», og dekket dem etterpå med et godt lag med Oslokompost.

I løpet av sommeren har all næring fra blader og stengel trukket ned i løken.

Ved å tilføre god kompost oppå jorda, vil tulipanene tilføres næring, som gir bedre blomstring og gjør at de kan lagre mer opplagsnæring i løkene. Selv om løkblomster har med sin egen «matpakke», bør de også gjødsles hvis de skal brukes som flerårige planter.

Slik så det ut i tulipanbedet i vår.

Oslokompost er rett og slett kompostert hageavfall fra renovasjonsetaten. Det er et utrolig bra og billig produkt, vi kjøper bare jord fra kommunen. Oslokomposten er torvfri, og er supert som jordforbedring. De har også en flott plantejord som kalles Tigerjord, den er tilført litt torv og gjødsel i tillegg til komposten.

Eksklusiv vare

«Tulipaner fra Amsterdam» er et kjent begrep, selv om tulipan-planten opprinnelig stammer fra Tyrkia. Men da de første tulipanene kom til Europa på 1500-tallet, ble nederlenderne helt i ekstase.

Tulipaner som blomstrer til 17. mai, det kan vi like.

Det sies at prisen på en tulipanløk på et tidspunkt var like høy som prisen på et hus, eller 10 ganger årslønnen til en faglært arbeider. Det gikk som det gikk, det ble krakk. Tulipankrakket i 1637 regnes som historiens første finansboble.

Les også: 10 hager vi vil besøke når dette er over
Vi elsker blomsterløken spesielt fordi de gir noe grønt og frodig på en tid da det ikke er så mye annet å se på i hagen. Dette bildet er tatt 4. april.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.