Her er våre tips til busker i skråning

Har du en skråning i hagen, er det som regel mye smartere å plante busker enn å lage staudebed eller plen der. Her er våre tips til busker som egner seg godt i skråning.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Uansett om du har stor eller liten hage, er det ikke dumt å ha ett eller flere områder som er lettstelte i den forstand at de klarer seg selv. Ikke noe galt med verken staudebed eller plen, men begge deler krever stell. Det samme gjelder kjøkkenhage, bærbusker, roser etc – skal det bli et bra resultat, må du bruke noen timer på hagearbeid.

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her. 
I skrånende terreng er det vanskelig å klippe plenen. Her har de valgt å bryte opp plenen med et flott felt med japanspirea – som i praksis er helt vedlikeholdsfritt.
Ufortjent rykte

Busker har etter vår mening fått et litt ufortjent rykte som «kjedelige» planter, og mange har derfor valgt å plante stauder i stedet for busker i store felt. Men skal hver krik og krok av hagen fylles av planter som krever innsats fra hageeieren, blir det fort dårlig samvittighet – og mye ugress.

Vi har flere (mange!) staudebed i hagen, men ser godt at dette ikke er en løsning som passer for alle. Den største utfordringen med stauder er at det kreves en betydelig innsats med ugressluking vår og høst for å holde bedet pent. Siden staudene visner helt ned hvert år, er vår erfaring at ugresset gjerne kommer opp før staudene, og hvis du ikke er flink til å luke blir det fort ugressbed i stedet for staudebed.

Et nyplantet felt med busker på Jessheim, som i løpet av få år vil vokse og bli en flott skråning.
Busker i stedet for plen

I vår hage har vi valgt å lage et felt med busker der det tidligere var plen. Siden hagen er så liten, og dessuten i skråning, synes vi ikke det var noe poeng å beholde plenen.

I stedet fylte vi på med jord, og plantet et felt med to ulike sorter Spirea. Dette er bjørkebladspirea (Spirea betulifolia) som får hvite blomster og en type japanspirea med veldig dekorative blader som heter Spirea japonica «Magic Carpet» på latin.

Vi synes dette bedet er et synlig bevis på at busker slett ikke er kjedelige planter!
Les også: Plant busker – hagens mest lettstelte planter

Disse buskene trenger ikke annet stell enn at de bør gjødsles et par ganger i løpet av sesongen, og så kan de klippes ned en gang hvert 10. år eller sjeldnere hvis de blir brune og grove i veksten. Ellers klarer de seg selv – utrolig praktisk. To år etter planting har buskene vokst seg store og fine.

Denne brudespireaen var for noen år siden brun og grov. Men etter at vi klippet den ned for tre år siden er den nå flottere enn noen gang.

Det er flere typer Spirea som er fine å bruke i skråning, for eksempel brudespirea Spirea cinerea «Grefsheim» som blomstrer veldig fint hos oss akkurat nå.

Les også: Drastisk beskjæring av brudespirea

Hvis vi skal nevne en «ulempe» med Spirea er det at blomstringstiden er forholdsvis kort. De blomstrer maks 2-3 uker, så er det ferdig, men det gjelder også de fleste andre busker og stauder.

I denne artikkelen kan du lese mer om flere typer Spirea.
Andre busker som egner seg i skråning

Det er mange ulike prydbusker som passer godt i en skråning. Her er noen forslag:

Aronia – svartsurbær: Dette er en hardfør busk som trives overalt, og som er kjempefin til leplanting. Vil du ha noe som får litt høyde i skråningen for å ta av for trafikkstøy, er Aronia helt super. Den får fine, hvite blomster, svarte bær på sensommeren og flotte høstfarger.

Aronia er en super busk til skråning og skjerming mot vei eller parkeringsplass, og bærene er spiselige. (Men litt sure.)
Les mer om Aronia i denne artikkelen.

Potentilla – buskmure: De gule potentillaene har du helt sikkert sett i mange parker og offentlige skråninger, og det er ikke uten grunn. I motsetning til for eksempel Spirea har Potentilla veldig lang blomstringstid. De starter gjerne i juli, og holder på til frosten tar dem. Men Potentilla må plantes på et solrikt sted, hvis ikke blir det bare glisne greier. Og de kan også med fordel klippes ned etter noen år for å få en penere vekst. Det er likevel snakk om en veldig lettstelt busk.

Les også: Potentilla bare blomstrer og blomstrer

Vintergrønne bunndekkere: Det finnes flere typer krypeiner som egner seg godt i skråning. For eksempel Juniperus communis «Tyrihans» E er mye brukt i veianlegg. Et annet vintergrønt alternativ er Microbiota (Småbiota), som vokser som et teppe. Den blir naturlig bronsebrun om vinteren, og grønn og frisk hver vår. Microbiota er en slektning av einer, men nålene stikker ikke.

Her er det plantet ulike vintergrønne bunndekkere og noen høyere varianter. Et tips dersom du ønsker deg blomstring i et sånt bed er å plante stauder eller sommerblomster innimellom.

Rhododendron: Dette er en plante som har gått litt av moten de siste årene, men det burde den ikke. Den har hatt litt problemer med plantesykdom i utlandet, men handler du hos et seriøst hagesenter skal du være trygg. Hvis skråningen din er i skyggen er rhododendron et kjempegodt valg. Den får vakre blomster om våren, og er grønn resten av året. Rhododendron er en surjordsplanter som i naturen er undervegetasjon under store trær.

I skyggebedet inntil husveggen kan rhododendron trives.
Kombiner 2-3 sorter

Når du skal plante busker, er det fint å plante 2 eller 3 sorter sammen med blomstring som avløser hverandre. For eksempel kan du bruke Forsythia som blomstrer tidlig om våren, i kombinasjon med en Spirea som kommer senere. Eller brudespirea og potentilla sammen.

I dette buskfeltet er det plantet bjørkebladspirea sammen med svartsurbær (Aronia).

Planter du mange ulike sorter sammen blir det fort et kaotisk inntrykk – bruk heller mange planter av hver sort.

Plant tett – bruk bark

Busker er som nevnt ganske så lettstelte når de først er plantet. Men som alltid er det viktig å gjøre godt grunnarbeid.

Hvis skråningen som skal beplantes er full av ugress, må dette fjernes først. Det går naturligvis an å bruke Roundup, men vi er ikke tilhengere av sprøytemidler i private hager.

Det vil pleier å gjøre er å spa vekk det øverste jordlaget og fjerne mest mulig av ugressrøttene. Deretter fyller vi på med ny jord før vi planter.

Før du planter busker må området være ugressfritt. Det kan gjerne også brukes bark for å unngå frøugress de første årene.

Har det vært veldig mye ugress i skråningen, kan det med fordel legges barkduk, og deretter dekkbark eller dekorstein rundt plantene. Hvis du legger duken først kan du skjære hull i duken og plante gjennom. Ulempen hvis det er bratt skråning er at barken gjerne renner vekk etter en stund, og duken kommer til syne, det er ikke så pent.

Det er også smart å plante buskene så tett at de vokser helt sammen i løpet av få år. Vi brukte i underkant av en meter planteavstand i vårt Spirea-bed. Planter du med 1,5 til 2 meter mellom hver plante, vokser det aldri sammen og det blir god plass til ugress å slå seg ned.

Vil du ha flere tips om busker? Vi anbefaler denne artikkelen:
5 blomstrende busker du bør ha i hagen
Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.