Derfor skal du bruke vekstlys når du sår

Den norske sommeren er kort, og mange sommerblomster og grønnsakplanter trenger derfor forkultivering innendørs for å rekke å blomstre i tide. Men skal du så tidligere enn april måned, trenger du plantelys for å få plantene til å utvikle seg optimalt.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Vi har fått en ny type plantelys fra Nelson Garden som er spesielt tilpasset oss som sår litt i små skala innendørs. For en stund siden sådde vi tomatplanter. Dette er blant de sortene som bør sås tidlig på året, og forkultiveres ved hjelp av ekstra vekstlys. For selv om dagene blir stadig lengre, er det fortsatt for lite lys til at skjøre småplanter utvikler seg optimalt bare ved hjelp av naturlig dagslys. Noen sorter, sånn som paprika- og chiliplanter, stemor og petunia, bør sås allerede i januar, og da er det jo som kjent ganske bekmørkt her i Norge.

En annen fordel med vekstlys er at de nysådde plantene ikke trenger å okkupere plassen i alle vinduskarmene, du kan for eksempel lage deg et lite sårom i kjelleren. Der er det også lettere å kontrollere lysmengde og temperatur enn i stua.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)
Lysrøret gir et behagelig lys som er spesielt bra for plantene.
Lysrøret gir et behagelig lys som er spesielt bra for plantene.

Den nye produktserien fra Nelson Garden har fått navnet Plantstart, og skal ifølge reklamen gi ideelle vekstforhold for små spirer. Produktet vi fikk tilsendt for testing, består av tre deler:

En varmematte som varmer jorden til cirka 25 grader. Dette hjelper frøene til å spire sikrere og bedre, og stiklinger til å slå røtter fortere. Du setter minidrivhuset eller pottene direkte på varmematten, og lar dem stå der til frøene har begynt å spire. Når plantene er 2-3 cm høye og har fått karakterblad (altså de bladene som gjør at du skjønner hvilken plante det er), kan undervarmen tas bort. Deretter lar du temperaturen være 16-18 grader, noe som er lettere å få til i en kjeller enn i stua.

Selve plantelyset er et lysrørsarmatur med en lystemperatur på 6400 Kelvin. Dette er et kaldt, hvitt lys og gir et ideelt lys for små planter som skal vokse. Og ikke minst: Du har mulighet til å styre hvor lenge plantene får lys. Det ideelle er 12-16 timer lys i døgnet, for eksempel at du slår på lyset når du står opp morgenen, og lar det stå til du går og legger deg. Da får plantene mer dagslys enn deg!

De små spirene strekker seg mot lyset.
De små spirene strekker seg mot lyset.

I tillegg er det med et stativ til å henge opp lysrørsarmaturet i. Du henger opp lyset ved hjelp av kroker og regulerbare kjeder, og flytter det oppover etterhvert som plantene vokser.

Et stødig stativ for lysrørsarmaturet som henges opp ved hjelp av kroker og regulerbare kjeder. Heng først lysrøret lavt, og flytt det opp i takt med at plantene vokser.

Plantelyset er å få kjøpt i mange hagesentre. Lurer du på hvor du finner det nærmeste, kan du søke opp din butikk på denne linken.

Tilsvarende løsning finnes også for andre produkter fra Nelson Garden, du finner det du trenger på nettsiden Nelson.no.

2013_03_14_6660

Det finnes mange andre typer vekstlys også, men de fleste av disse er ment for såing i litt større skala, og de fleste av dem er ganske dyre. Settet fra Nelson Garden fås kjøpt i de fleste hagesentre, og koster rundt 400 kroner. Da følger det med et lysrør som skal holde i 8000 timer og det blir noen år med såing. Skal du kjøpe nytt rør, koster det rundt en 50-lapp.

Det er også verdt å nevne at lyset i Plantstart-en er et veldig behagelig lys. Tore bemerket umiddelbart at han godt kunne hatt sånt lys overalt, egentlig. Det er jo ikke bare planter som får energi av dagslys!

Hva er egentlig forskjellen på vekstlys og vanlige lyspærer? Det første som er viktig å vite er at lyset som brukes i plantenes fotosyntese ligger i området 400 til 700 nanometer. Det må også være nok av det.

Du kan også bruke sparepærer eller vanlige lysrørsarmaturer som vekstlys, men du må vanligvis bruke mange pærer for at det skal være nok lys. Vi snakker om minimum 3 20 w-pærer for å dekke et område på 0,5 kvadratmeter, gjerne flere.

Er du mer interessert i det tekniske knyttet til plantelys, anbefaler vi å lese denne artikkelen i bloggen Hageflekken.

2013_03_14_6664

Går det virkelig ikke an å så uten vekstlys? Joda, men da må du vente til et stykke ut i april, og du må passe på å sette plantene så lyst som mulig. Dette utelukker en del sorter med lang vekstsesong, men for eksempel ringblomster, solsikker, salat, brokkoli og en del urter klarer seg fint.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)

Hva skjer hvis du sår tidlig, uten vekstlys? Du får planter, men de blir veldig dårlig planter. De vil bli tynne og strantne, mens det vi vil ha er kraftige og livskraftige planter.

Spirea.no tester nye produkter til bruk i hus og hage. Vi sjekker brukervennlighet, generell opplevelse av kvalitet, produktspesifikasjoner, samt hvordan produktet fungerer over en lengre periode. Dette er en test basert på vår subjektive opplevelse av produktet, og det er kun testet under normal bruk.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.