Kuleløk – Allium som gir blomstrende sensommer

Trodde du at løkblomster kun hørte våren til? Allium sphaerocephalon og Allium «White Cloud» blomstrer nå i august i vår hage.

Vi har satt Allium-løker overalt i hagen fordi vi synes det er kjempefint med de blomstrende kulene som «svever» over andre planter. De «vanlige» lilla Allium-ene blomstrer fra slutten av mai og litt ut i juni, men vi har flere andre Allium-sorter som overtar etter det.

Humler og bier elsker kuleløk, og det er en god grunn til å sette noen slike løker senere i høst.
Les også: Nå er det Allium-o-rama i hagen
Overtar når andre visner

I fjor satte vi tilsammen 1685 løker forskjellige steder i hagen, blant annet noen nye Allium som vi ikke har prøvd før. Azurløk – Allium caeruleum var en positiv overraskelse, den blomstret i juli og er nå ferdig.

Kuleløk – Allium sphaerocephalon – skal egentlig blomstre tidligere på sommeren enn nå i august. Men siden vi har satt løkene på et sted der det er mye skygge, tok det sin tid før det ble blomstring. Uansett, vel verdt å vente på!

Allium «White Cloud» har stått i knopp lenge, men nå kommer den snart ut.
Les også: Skap et flott staudebed i skyggen
Spiselig som gressløk

Blomstene til kuleløk ser ut som litt store gressløk-blomster, og i likhet med gressløken er den også spiselig. Vi har imidlertid tenkt å la den stå og blomstre.

Skal du først ha kuleløk, bør du ha mange på ett sted, de er utvilsomt penest i flokk. De selges som regel i pakninger á 100 stykk, og de kan settes tett i tett.

Kuleløk – Allium sphaerocephalon selges ofte i pakninger på 100, og bør plantes mange sammen for å gjøre litt av seg.

En annen seintblomstrende Allium, er Allium «White Cloud». Den har faktisk bare akkurat begynt å blomstre nå i midten av august.

Så hvis du vil strekke løk-blomstringssesongen så lenge som mulig, velg Allium! Det blir også humlene glade for, nå på slutten av sommeren er mye avblomstret men humlene trenger fortsatt mat.

Den hvite Allium-en skal glede oss med blomstring langt inn i høsten.
Les også: Sjekk om du har en humlevennlig hage

Forresten er det snart på tide å sette løk igjen – nettbutikkene har startet å ta inn bestillinger og løkene kan settes fra september og frem til frosten.

Les mer om å sette løk i denne artikkelen

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.