Kuleløk – Allium som gir blomstrende sensommer

Trodde du at løkblomster kun hørte våren til? Allium sphaerocephalon og Allium «White Cloud» blomstrer nå i august i vår hage.

Vi har satt Allium-løker overalt i hagen fordi vi synes det er kjempefint med de blomstrende kulene som «svever» over andre planter. De «vanlige» lilla Allium-ene blomstrer fra slutten av mai og litt ut i juni, men vi har flere andre Allium-sorter som overtar etter det.

Humler og bier elsker kuleløk, og det er en god grunn til å sette noen slike løker senere i høst.
Les også: Nå er det Allium-o-rama i hagen
Overtar når andre visner

I fjor satte vi tilsammen 1685 løker forskjellige steder i hagen, blant annet noen nye Allium som vi ikke har prøvd før. Azurløk – Allium caeruleum var en positiv overraskelse, den blomstret i juli og er nå ferdig.

Kuleløk – Allium sphaerocephalon – skal egentlig blomstre tidligere på sommeren enn nå i august. Men siden vi har satt løkene på et sted der det er mye skygge, tok det sin tid før det ble blomstring. Uansett, vel verdt å vente på!

Allium «White Cloud» har stått i knopp lenge, men nå kommer den snart ut.
Les også: Skap et flott staudebed i skyggen
Spiselig som gressløk

Blomstene til kuleløk ser ut som litt store gressløk-blomster, og i likhet med gressløken er den også spiselig. Vi har imidlertid tenkt å la den stå og blomstre.

Skal du først ha kuleløk, bør du ha mange på ett sted, de er utvilsomt penest i flokk. De selges som regel i pakninger á 100 stykk, og de kan settes tett i tett.

Kuleløk – Allium sphaerocephalon selges ofte i pakninger på 100, og bør plantes mange sammen for å gjøre litt av seg.

En annen seintblomstrende Allium, er Allium «White Cloud». Den har faktisk bare akkurat begynt å blomstre nå i midten av august.

Så hvis du vil strekke løk-blomstringssesongen så lenge som mulig, velg Allium! Det blir også humlene glade for, nå på slutten av sommeren er mye avblomstret men humlene trenger fortsatt mat.

Den hvite Allium-en skal glede oss med blomstring langt inn i høsten.
Les også: Sjekk om du har en humlevennlig hage

Forresten er det snart på tide å sette løk igjen – nettbutikkene har startet å ta inn bestillinger og løkene kan settes fra september og frem til frosten.

Les mer om å sette løk i denne artikkelen