Så disse frøene i dorull-hylser nå

Ikke kast dorull-hylsene. Bruk dem heller som gratis “plantestartere”. Det er flere fordeler med å så frø i dem. Ikke alle er like åpenbare.

Bønner og erter har røtter som lett knekker hvis du skal prikle dem om, men det er likevel smart å forkultivere dem for å få tidlig avling. Trikset er å så frøene i tomme dorullhylser.

Doruller i en isboks

Måten du gjør det på er at du setter tett i tett med dorull i en liten plastboks, for eksempel en isboks. Så fyller du dorullene med jord, til det er 3 cm igjen. Så er det ned med frøene, og så jord på toppen.

Vi plantet ett sukkertfrø i hver hylse. Der får de en trygg oppvekst.

Har du drivhus kan du sette hele isboksen med «dorull-sådden» inn der, men det har ikke vi. Vi bruker i stedet en stor plastkasse med lokk som fungerer som et minidrivhus.

Det kan være fristende å sette de nysådde dorullpottene inn i varmen, slik at de spirer raskere. Ikke gjør det. Det begynner å mugne fortere enn du aner. Vi har prøvd og det var akkurat det som skjedde.

Noen frø er mindre enn et saltkorn. Det er ikke tilfelle med sukkerert ‘Shiraz» (pisum sativum)

I stedet setter du altså hele plastkasse-minidrivhuset ut et sted der ikke er i veien. For eksempel i en lun krok på terrassen.

Frøene vil spire når det blir varmt nok, og samtidig vil plastboksen gi beskyttelse mot vær, vind og nattefrost. Pass på at de ikke tørker ut, men ikke la dem drukne vann heller.

Mer robuste mot snegler

Når plantene er 5-10 cm høye kan de plantes ut på sitt permanente voksested. Fordelen med å forkultivere på denne måten, er ikke bare at avlingen kommer tidligere, men også at plantene er bedre beskyttet mot angrep fra brunsnegler, som vi dessverre har en del av i vår hage. Det er vanskelig å så direkte ut i hagen når du har snegler, det bare blir spist.

Legg litt jord på toppen av frøene. Kan være greit å bruke en skje.

Du kan lese mer om å så i dorullhylser i bloggen Det grønne skafferi.

Her er de fire forslagene til planter som kan sås fra slutten av mars og utover våren:

• Bondebønner

Kalles også hestebønner eller favabønner. Blir lange bønnestengler, det beste er å la dem klatre opp på en staur. Kan spises ferske eller du kan tørke dem og lagre dem gjennom vinteren. Fordelen med å bruke bondebønner i Norge er at de fint tåler vårt klima og spirer allerede ved noen få plussgrader, ifølge Sara Bäckmo som er noe av en ekspert på vinterdyrking.

• Sukkererter

Knasende sprø sukkererter supergodt, og de kan også kokes til middag. Når de skal vokse trenger de støtte, for eksempel er det greit å bruke hønsenetting.

• Erteblomster

Nydelige blomster i ulike farger, og de dufter god. En av våre favoritter blant sommerblomstene, og de vokser seg fort oppover et espalier.

• Blomkarse

Veldig flott sommerblomst som også kan spises. Frøene skal legges i bløt før de såes. Vi sådde blomkarse i fjor, men de ga ikke det blomsterfloret vi hadde drømt om. Prøver nok igjen, for de er veldig fine.