Slik får du tulipanene til å blomstre på nytt

Synes du det er irriterende å kjøpe tulipanløker i dyre dommer, og så blir det bare blomstring første året? Her får du oppskriften på hvordan du kan få løkene til å blomstre mer enn én sesong.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Tulipaner er utvilsomt en av våre favorittblomster, og vi setter alltid noen hundre løker om høsten. Det finnes jo så mange vakre varianter, i mange ulike farger og fasonger.

Skal du sette tulipanløker, er det smart å samle mange i samme bed. De blir absolutt finest «i flokk».

Men, tulipanløker koster jo litt penger. Og vi har som mange andre erfart at det er vanskelig å få dem til å blomstre på nytt etter den første sesongen.

Hva er det egentlig som gjør at Allium og påskeliljer kan blomstre på nytt, år etter år, mens tulipanene takker for seg etter bare én sesong med blomstring?

Ettårige og flerårige løker

Noen løk, slik som Allium, svibler, påskeliljer og amaryllis, bruker samme løk hvert år, og vil nesten alltid blomstre på nytt år etter år. Vi har selv mange Allium i hagen, og de har blomstret trofast i over 10 år. Dette er flerårige løker.

Les også: Nå er det Allium-o-rama i hagen vår

Tulipanløker, derimot, er ettårige løker. Dette vil si at hovedløken dør etter blomstring, og så dannes det i stedet nye sideløker ved siden av «morløken». Det samme gjelder også for eksempel sjalottløk.

Hvis du graver opp tulipanløkene etter avblomstring, vil du se at de har «delt seg» i flere små løker. Dette er måten tulipaner formerer seg på.

Det finnes også noen løker som er såkalt naturaliserende, det vil si at de sprer seg utover og danner et stort teppe, slik som Scilla og snøklokker.

Sorter løker etter størrelse

Det finnes imidlertid noen triks for deg som ønsker å få tulipanene til å blomstre flere ganger:

    • Etter avblomstring, knip av frøstanden, slik at tulipanplanten ikke bruker energi på å lage frø. (Det går an å drive frem tulipaner fra frø, men det tar 6-7 år før du får blomst…)
    • Grav opp hele planten, med løk, og legg til tørk under tak, på et luftig sted. Du kan f eks lagre i en åpen pappeske.
Etter avblomstring kan du grave opp hele tulipanplanten, og la bladverket visne ned et annet sted.
    • Når høsten kommer og det er tid for løksetting, finner du frem de nedvisnede tulipanene, og deler de ferdige løkene fra hverandre.
    • Du vil se at noen av sideløkene er bittesmå, mens andre er omtrent så store som setteløkene du får kjøpt i hagesenteret. Sorter disse etter størrelse: Legg alle de «butikkstore» løkene for seg, og småløkene for seg.
Stor løk = blomst

«Hemmeligheten» bak å få tulipaner til å blomstre på nytt, er nemlig størrelsen på løken. Hvis du ser hva som står bak på pakningen på løk du kjøper, vil du se at det står oppgitt et tall som betyr løkstørrelse. Dette kan f eks være 11/12, eller 12/+. Disse tallene angir hvor stor omkrets det er rundt løken. 12 = 12 cm.

På merkelappen som følger med når du kjøper tulipanløk, står det angitt størrelsen på løkene. 11/12 betyr 11-12 cm i omkrets.

For at en tulipanløk skal kunne gi blomst, må den altså være stor nok. For å være noenlunde sikker på å få blomstring året etter, bør løken altså ha en omkrets på cirka 11-12 cm.

OBS: Bruk bare de løkene som er faste og fine, som ikke har mugg eller er inntørket. Løkene skal være hvite i «kjøttet», og ha et tynt, brunt ytterskall.

Husk gjødsling

Det er flere ting du kan gjøre for å dyrke frem nye, store sideløker: Du må gjødsle, helst med beinmel, gjerne tidlig om våren slik at plantene blir så store og flotte som mulig. Tulipaner vil også ha en solrik plassering i godt drenert jord, slik at løkene ikke råtner. Og så er det viktig at du lar næringen fra bladverket og stengelen trekke tilbake i løken.

Dette er Triumph-tulipaner, som du ofte får kjøpt som XXL-pakke. De er ofte lettere å få til å gjenblomstre enn mer foredlete tulipaner.

Generelt kan man også si at jo mer foredlet en tulipan er, desto mer utfordrende er det å få den til å gjenblomstre i vårt klima. Klassiske Darwin-tulipaner, av den enkle gammeldagse sorten, men også mange Triumph-tulipaner, har bedre gjenblomstringsevne enn mange andre mer foredlete tulipaner.

Når alt bladverket inkludert stengelen er tørket inn, har de nye løkene fått så mye næring som mulig, og du kan dele dem fra hverandre.

En liten kuriositet: Tulipaner kan faktisk skifte farge hvis de blomstrer på nytt. Mange tulipaner er hybrider, dvs krysninger mellom ulike sorter, og når det dannes sideløker er det ikke alltid at de bevarer morløkens egenskaper. Så hvis det plutselig dukker opp en gul tulipan i hagen, selv om du aldri har satt gule tulipaner, er dette årsaken.

Skal du være helt sikker på å få tulipanblomstring år etter år, kan du med fordel velge botaniske tulipaner, også kalt villtulipaner. Disse er mindre enn de «vanlige» tulipanene, men til gjengjeld flerårige.

Les også: Botaniske tulipaner – nå er de fine
Det er spennende å følge med på tulipanene fra de første spirene dukker opp fra bakken tidlig om våren.
Hva gjør du med småløkene?

Er det bare å kaste småløkene, altså de som er for små til å gi blomstring? Nei, det trenger du ikke. Disse kan du nemlig også «fete» opp til å bli ny, blomstrende løk. Det bare tar litt lengre tid.

Sideløkene som er mindre enn 10 cm i omkrets vil mest sannsynlig ikke klare å gi ny blomst første året. Sorter ut disse, og sett for seg selv i «tulipanløkbarnehagen».

Har du en ledig pallekarm, kan du sette alle småløkene sammen, og bruke som en «barnehage» for nye tulipanløker. Her vil det komme opp bladverk, og kanskje også noen blomster du kan bruke til buketter. Når sesongen er over og bladverket begynner å visne, kan du grave opp løkene og legge til tørk.

Til høsten tar du en ny sortering: «Butikkstore» for seg – småløk for seg.

Hvis løken er så stor at den fyller mesteparten av håndflaten din, kan den settes på nytt og gi blomstring neste vår.

På denne måten kan du produsere nye løker og få stadig flere tulipaner i hagen.

Kan du la løken stå i bakken?

Ofte er det praktisk å ta opp tulipanløkene etter avblomstring, slik at bedet kan brukes til noe annet. Men så har du sikkert også satt tulipaner i andre bed, innimellom stauder og busker, og det er ikke så hensiktsmessig å grave opp løkene hvert år.

Har du plantet tulipaner her og der innimellom andre planter i hagen, er det trolig ikke så hensiktsmessig å grave dem opp hvert år. Hvis du gjødsler godt, kan du likevel få gjenblomstring.

Det går an å få tulipaner til å blomstre på nytt, også hvis de står i jorda hele året. Det er da viktig at du husker å gjødsle, og så kan det være smart å «tynne ut bestanden litt» med jevne mellomrom, slik at løkene får nok tilgang til næring.

Les også: Vårblomstene som gleder oss og humlene

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.