Klipp ned prydgresset nå

Har du prydgress i potter eller bed, er det på tide å klippe det ned nå. Dette gjelder alt prydgress som ikke er vintergrønt.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Prydgress er veldig stilig å bruke i hagen for å skape kontrast til blomster og store blader. Det finnes både vintergrønt prydgress og prydgress som visner naturlig ned om vinteren.

Må ikke klippes om høsten

Du skal ikke klippe ned prydgresset om høsten. Årsaken er at det da vil komme vann inn i «rørene» og det er fare for at røttene råtner.

Det beste tidspunktet å klippe ned prydgresset, er når du ser det begynner å komme nye, grønne skudd fra rota. Du skal se at planten er i vekst, men ikke vent for lenge sånn at du må klippe vekk det nye, grønne. April måned er som regel riktig tidspunkt.

Vintergrønt prydgress skal ikke klippes ned, på dette renser du kun vekk det som er stygt. Dette gjelder også for eksempel bambus.

Dessverre er mye av det vintergrønne prydgresset som selges i Norge ikke særlig vinterherdig, og må brukes som ettårig. Hvis gress som skulle vært grønt, er blitt brunt, er det dessverre ikke noe håp.

Dette prydgresset ble ettårig hos oss. Det var veldig dekorativt i starten, men klarte seg dessverre ikke gjennom vinteren. Vi prøvde å klippe ned, det kom aldri opp noe.

Men det finnes mye annet prydgress som er fint å bruke i hager der det kan bli tøffe vintre. Vi har en stor krukke med prydgresset fagerrørkvein (Calamagrostis acutica «Overdam», H6) som vokser seg stort og fint hver sesong.

Stripegress er hardført nok til å klare vinteren i krukker i Tromsø. Perfekt når du vil live opp et ellers ganske «hardt» miljø.

Et annet hardført prydgress som vi har sett mye av i Nord-Norge er «stripegress» (Phalaris arundinacea). Dette er herdig til H7, kanskje også H8, så dette kan klare å overvintre over hele landet. Men vær obs på at stripegresset kan spre seg uønsket mye hvis det plantes i milde soner, så det passer best i krukke. 

Her er hardført stripegress brukt som kontrast i et bed med roser og stauder.

Har du forresten fått med deg den populære trenden «popcorngress»? Dette er rett og slett maisplanter som brukes som dekorativt prydgress. Billig og enkelt.

Les også: Popcorngress – årets enkleste plantetrend

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.