Galdhøpiggen – fjelltoppen de fleste kan nå

Sola skinte og stemningen var på topp da 4 x Fjeld besteg Norges høyeste fjell. Fra 2469 m.o.h hadde vi en fantastisk utsikt over Jotunheimen og resten av Norge.

Til tross for etternavnet vårt Fjeld, er vi ikke veldig vante fjellvandrere. Men en flott sommerkveld på verandaen bestemte vi oss for å dra til toppen av Galdhøpiggen for å feire Tores bursdag den 8. august.

Vi bestilte overnatting på Raubergstulen fjellstue, og planen var å gå til toppen fra Juvasshytta sammen med brefører.

Finn overnatting for turen til Galdhøpiggen (annonselenke)
Galdhøpiggen 2469: Høyere enn dette kommer du ikke i Norge.
Utrolig heldige med været!

Bjørnhild hadde gått til Galdhøpiggen en gang før, rundt 1990, men da var det tåke og null sikt fra toppen. De fleste som har vært på Galdhøpiggen forteller om det samme; det var tåke. Vi var derfor svært spente på om værgudene ville vise seg fra sin beste side da vi begynte marsjen opp mot toppen.

Men for en dag det ble! Sola skinte fra startet turen om morgenen, hele veien til toppen og ned igjen! Vi kunne ikke valgt et bedre tidspunkt for fjelltur.

Selv om turen ikke føles så farlig/vanskelig, er det greit å være en del av en gruppe som tar turen sammen.

Gå med brefører

Det finnes flere ruter til toppen av Galdhøpiggen, men den letteste er å gå fra Juvasshytta som ligger på 1850 meter over havet. Herfra er turen cirka 15 km tur-retur, og tar 6-7 timer.

Det første stykket går du på en ganske grei sti, helt til du kommer til kanten av Styggebreen. Her må du på med seler og tau, før hele følget går i rekke og rad over breen.

”Det er bare en måte å gå fort i fjellet, og det er å gå sakte”, var rådet fra fjellføreren, en sindig kar med utpreget ”Arne Brimi-dialekt”.

Det er ikke anbefalt å legge ut på turen over Styggebreen uten brefører. På det tidspunktet vi var der, var det lite snø på breen og derfor enkelt å se bresprekkene. Men så høyt til fjells er det ofte snøvær selv midt på sommeren, slik at nysnø dekker over sprekkene.

Når det ikke ligger snø over breen, er det lett å se sprekkene. Men havner du ned i en slik, bør du være en del av et tau-lag.
Stein på stein

Vel fremme over breen begynner klatringen til toppen av Galdhøpiggen. Det vil si, klatring er det ikke, men stien er veldig steinete og det krever at du er i ganske god fysisk form.

Ta også med i betraktning at lufta blir tynnere desto høyere du kommer – blir du veldig andpusten skyldes det ikke bare at du har dårlig kondis…

Så høyt oppe i Jotunheimen får du også virkelig se hva Norge i bunn og grunn er laget av: Stein. Store steiner, små steiner, spisse steiner, runde steiner. Det som er av vegetasjon, er bokstavelig talt kortvokst. I det flotte været hadde vi en flott naturopplevelse i det mektige landskapet.

Ved foten av Galdhøpiggen er det en slalåmbakke. Da vi var der hadde den stengt for sesongen.
Stiv pris på cola

Til topptur å være er ikke Galdhøpiggen spesielt utfordrende. Turen anbefales ikke for barn under 7 år eller for de som har hjerteproblemer, men ellers trenger du ikke å være supersprek for å klare å gå opp. Våre gutter som da var 10 og 12 år syntes turen var kjempegøy og løp nærmest om kapp opp de siste bakkene.

På toppen av Galdhøpiggen er det bygget en liten hytte der det er en liten kiosk som selger blant annet t-skjorter og boks-cola til nokså stive priser. Men hvis du synes det er dyrt; tenk på at noen har båret varene med seg opp…

Ikke engang på Aker Brygge i Oslo koster en cola så mye. Men du vil gladelig betale for en kald boks med brus når du er her på toppen av Norge.

Husk riktig utstyr

Når du går på tur i fjellet er det helt avgjørende å kle seg etter vær og føre. Gode fjellsko er en stor fordel når du skal gå i så ulendt terreng, særlig viktig er dette når du går med sekk. På Raubergstulen der vi overnattet leide de ut fjellsko til de som trengte.

Men husk for all del på at du er i den norske fjellheimen. Selv om været er bra fra morgenen av, kan det fort snu, så ha alltid med ekstra klær i sekken. Vindtette plagg er viktig.

Hvis du ikke er veldig vant med å gå masse oppoverbakker; ikke pakk sekken for tung. Skal du bære med deg flere kilo på ryggen i tillegg til deg selv, blir det unødvendig strevsomt å komme til toppen.

Bruk en lett sekk på turen, men ta med ekstra klær i tilfelle dårlig vær.
Belønningen: Lokalmatbuffet

Vel nede igjen fra Galdhøpiggen kjørte vi tilbake til Raubergstulen fjellstue for en dusj og ikke minst deilig middag. Rommet vi bodde på var riktignok nokså spartansk, men maten var en gedigen opptur.

På menyen sto det ”lokalmatbuffet”, og det var virkelig et festmåltid. Her var det både rømmegrøt og spekemat av alle slag, oster, kjøtt, fisk og deilige desserter. Anbefales!

For barna er det stas å gå i taulag over breen.
På toppen av Norge er det ei lita bu der du kan få kjøpt t-skjorter og brus.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut