Ferdigplen er enklere å legge enn parkett!

Legger du ferdigplen har du en to år gammel plen i løpet av et par uker. Vi er ferdig med leggingen – det var faktisk enklere enn å legge parkett!

De fleste ønsker å ha litt plen i hagen, selv om plenklipping ikke er verdens morsomste aktivitet. Hos oss er det ikke så mange kvadratmeter å boltre seg på uansett, så plenklippejobben er høyst overkommelig selv med vår manuelle gressklipper. Og for en aktiv familie som vår er det en fordel å ha en liten plen til ulike aktiviteter – spille badminton, pusse hagemøbler, og så videre.

Tidligere i sommer hadde vi besøk av en gravemaskin. Etter at den hadde reist, var den gamle plenen vår mer og mindre borte. Da var det bare å bestille ferdigplen.

Ferdigplen leveres på rull og er ferskvare som må brukes raskt etter levering.
Ferdigplen leveres på rull og er ferskvare som må brukes raskt etter levering.

I dag kom plenrullene levert på døra fra firmaet Fix-Ferdigplen i Marker i Østfold. Ferdigplen er ferskvare, så vi satte i gang med jobben umiddelbart. Til tross for at hagen vår har mange vinkler og høydeforskjell i terrenget, synes vi det gikk overraskende greit å legge utover mattene med den ferdiggrodde plenen. Vi brukte en gammel brødkniv til å skjære til og tilpasse rullene, og hele jobben med å legge nesten 50 kvadratmeter plen var gjort på en snau arbeidsdag. Hadde vi hatt en flat og firkantet hage, ville det tatt vesentlig kortere tid. Det som tok mest tid var tilpasningen av mattene.

Det tok litt tid å tilpasse plenen rundt tråkkhellene.
Det tok litt tid å tilpasse plenen rundt tråkkhellene.

I og med at hagen vår ligger delvis på skyggesiden, trengs det litt ekstra innsats til for å få plen til å trives. Det er for eksempel viktig å unngå at det blir alt for mye slitasje på grunn av tråkk. Vi valgte derfor å lage en gangsti av tråkkheller gjennom hele hagen, som vi la ned før vi la ferdigplen. Deretter skar vi ut hull i ferdigplenen, og la den over tråkkhellene. Det var ikke vanskelig i det hele tatt, bare litt kjedelig.

Tråkkhellene vi har brukt er støpte betongheller som ser ut som naturstein, av typen Bradstone fra Aaltvedt Stein. De kommer i en serie på fire ulike heller, slik at hvis du legger dem på riktig måte, er det ingen som mistenker annet enn at dette er natursteinheller. Dette er store, tunge kvalitetsheller som koster cirka 300 kroner pr stk, men så går de heller aldri i stykker.

Etter at du er ferdig med å legge plenen er det viktig å vanne godt.
Etter at du er ferdig med å legge plenen er det viktig å vanne godt.

Hvorfor legge ferdigplen i stedet for å så plenen selv? Den største fordelen er etter vår mening at du kan begynne å bruke plenen mye tidligere om du velger ferdigplen enn om du sår plenfrø. Ferdigplen kan legges fra tidlig vår til seint på høsten, og hvis du bare er flink til å vanne i begynnelsen, skal det mye til å mislykkes. Du bør også gjødsle plenen rett etter legging for å gi den en god start på sitt nye voksested. De første to ukene skal du unngå å gå på plenen, men etter det kan du begynne å bruke den.

Det er selvfølgelig fullt mulig å få en nydelig, selvsådd plen også. Har du mer tid enn penger, og i tillegg har et stort område som skal plenlegges, kan det være like greit å kjøpe en pakke plenfrø. Kommer du i gang tidlig på våren, rekker plenen å bli godt etablert allerede første sesongen.

Ferdigplen passer spesielt godt for deg som ikke har så stor hage.
Ferdigplen passer spesielt godt for deg som ikke har så stor hage.

For oss som er avhengige av å bruke plenen relativt raskt, og som heller ikke har så mange kvadratmeter å plenlegge, fant vi ut at ferdigplen var det beste alternativet. I og med at vi gjorde jobben selv, ble det heller ikke så dyrt.

Nå når vi har fått plenen på plass, går hageprosjektet her på Høyenhall nå over i en ny fase. Vi er ferdige med grunnarbeidet, som er den viktigste delen av å lage en ny hage. Med godt grunnarbeid har du et godt utgangspunkt for å skape en spennende hage – med de plantene du selv liker best.

2012_08_06_4139

2012_08_06_4137