Selv om det er vinter og mørketid, kan hagen din være lys og trivelig. Anne Havåg Holter-Hovind i bloggen Moseplassen lager fantasifulle og fantastisk vakre islykter.
I skumringen er terrassen til Anne Havåg Holter-Hovind er pyntet med islykter i mange farger og fasonger. Noen med tulipaner, noen med svibler, noen farget med konditorfarge, noen med kongler og tørre vinterkvister.
Når alle står og lyser sammen er de rett og slett utrolig lekre!
– Jeg har laget islykter i mange år, forteller Anne, som er best kjent som kvinnen bak Norges største hageblogg, Moseplassen.no.
Den arkitektutdannede hageentuasiasten startet bloggen da hun flyttet inn i et hus med hage på Nordstrand. Navnet Moseplassen kom av at det var mye mose på taket. Anne har nå flyttet til en leilighet på Majorstua, men fortsetter å blogge på Moseplassen.
Har ekornet fått unger? Anne finner frem videokameraet og legger ut filmen på bloggen sin. En ny rose i blomst! Stilig – det må ut til leserne!
Daglig er over 2000 mennesker innom Annes blogg, for å lese hennes tips og råd, eller rett og slett bli inspirert. Hun skriver stort sett hver eneste dag, sommer som vinter, og har tilsynelatende en uendelig kilde av idéer til temaer som kan engasjere.
Lyste opp hele landet
Islykter er ikke noe nytt fenomen, men for et par vintre siden ble Anne kjent som ”hele Norges islykt-dronning” både i sosiale og andre medier. Hun var blant annet gjest på God Morgen Norge på TV2, og etter det eksploderte nærmeste interessen og trafikken inn til bloggen.
Over det ganske land begynte folk å lage islykter selv, og legge ut bilder på Facebook. Det har vel aldri vært så mye trafikk på en norsk hageblogg, midt på vinteren, noen gang før.
– Jeg tror det handler om at dette er noe som er så lett tilgjengelig, noe alle kan prøve selv. Is er et levende materiale som har noe umiddelbart ved seg. Og om vinteren trenger vi jo noe som lyser opp, sier Anne.
Fryser inn blomster
For noen år siden kjøpte Anne islykt-former på postordre, og begynte å eksperimentere seg frem med hva som kunne egne seg som pynt. Og der er det nesten bare fantasien som setter grenser, mener hun.
Tulipaner, for eksempel, blir kjempefine og er enkle å lykkes med i islykter. Når buketten er litt på hell, setter du dem på hodet i islyktformen, og vips, har du glede av blomstene en stund til.
Svibler er også fine, det samme med julestjerne eller alpefiol. Og har du fått en rosebukett av din kjære, er det ingen fornærmelse å omdanne den til ”isroser” etter noen dager. Noen blomster smitter lett av, disse egner seg ikke i islyktene.
– Liljer, for eksempel, må du ta av støvbærerne på hvis de skal brukes i en islykt, forklarer islykteksperten selv.
Hvis du er nybegynner som islyktmaker, er det enklest å bruke en ferdigkjøpt form som er beregnet til formålet. Disse får du kjøpt flere steder på nettet. Det går også an å lage islykter ved hjelp ballonger.
Det er litt mer krevende, men resultatet blir desto mer imponerende når du får det til. Du kan lese mer om hvordan du lager islykter lenger ned på siden.
Lys opp for gjestene
Vi har en lang vinter mange steder i Norge, og hageblogger Anne er opptatt av at vi skal glede oss over hagen også i den kalde årstiden. Det er nemlig nok av ting du kan gjøre selv om hagen din er full av snø.
– Jeg synes i hvert fall ikke det er noe problem å finne noe å skrive om i bloggen, mener hun.
Islyktene er ett eksempel på en hyggelig vinteraktivitet. Når Anne får gjester, pynter hun gjerne både ute og inne med mange islykter. Stuen der hun forfatter de fleste av sine blogginnlegg ligger i flukt med terrassen, og fra sofaen har hun fin utsikt ut mot hagen.
Is er i høyeste grad et forgjengelig materiale, og Anne kan aldri vite hvor lenge en islykt kan vare. Tar hun dem inn og setter på bordet for eksempel når hun har selskap, varer de bare noen timer. Men de gir stor glede så lenge det varer. Varmegrader er naturligvis den største ”fienden” til islyktene.
Når de ikke skal brukes, anbefaler Anne å sette dem i skyggen, så kan du heller ta dem frem igjen og tenne dem når mørket faller på. Du kan også oppbevare islykter i dypfryseren.
– Det er fint å utnytte alle minusgradene vi har til å lage noe vakkert! Og hvis det ikke er kulde der du bor, kan du også lage islykter i fryseren, avslutter Anne Havåg Holter-Hovind.
OPPSKRIFT: Slik lager du islykter
Den enkleste måten å lage islykter på, er å bruke en form som er laget til formålet. Disse fås kjøpt flere steder på nettet.
Med en islyktform er det bare å helle i hulrommet på formen, og så la det fryse til en lykt.
Når du har helt vann i hulrommet, kan du pynte med blomster eller andre ting. Putt pynten nedi, og fest med teip. Så setter du formen ut for å la den fryse.
Når vannet er frosset til is, tar du formen inn og lar den stå en halv time i romtemperatur før du heller litt varmt vann på innsiden av formen, og tar ut den frosne lykten.
Hvor lang tid det tar, kommer an på hvor kaldt det er, men formen bør gjerne stå ute et døgn før du tar den inn.
Slik lager du ballonglykter:
Fyll ballongen helt opp med vann. Før du knytter den igjen, blåser du inn en luftboble på toppen. Da er det enkelt å lage en flat åpning. Eller du kan snu ballongen opp ned og bruke den flate siden som fot.
LES OGSÅ: Vi laget islykter med appelsinsmak…
Sett ballongene ut i skåler slik at de blir stående på høykant.
Når vannet er frosset en til to centimeter innover fra ballongveggen, tar du den inn og setter den i kjøkkenvasken. Stikk hull på luftboblen på toppen og fjern ballongen. For å lage hull slik at du får helt fra vannet, kan du bruke en hammer. Vær forsiktig så isen ikke slår sprekker. Ønsker du et større hull, med glatte kanter, har du litt varm vann i stålkummen og fører åpningen frem og tilbake. Det varme stålet vil få isen til å smelte.
På Annes blogg, www.moseplassen.no kan du finne videoer som forklarer ulike fremgangsmåter for å lage islykter.