Hage for nybegynnere – slik kommer du i gang

«Jeg har ikke grønne fingre» får jeg ofte høre. Men det er naturligvis ikke sånn at hagekunnskap er medfødt eller umulig å lære seg. Det å få en fin og frodig hage er enklere enn du tror!

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Hvis du har bygget nytt hus, eller overtatt et gammelt, er det som regel ikke kjempemye penger igjen til å betale for å få en fiks-ferdig hage. Heldigvis går det godt an å få laget et fint og funksjonelt uterom uten at det koster både skjorta og buksa.

Før du fyller trillebåra med busker, må du ha klargjort et område der buskene skal stå.
Planlegg før du kjøper planter

Den vanligste «tabben» nybegynnere gjør, er å sprinte avgårde til hagesenteret og fylle bilen med et lass med planter.

Selvfølgelig skal du ha planter i hagen, men du må først sørge for å ha et sted å plante dem, og en plan for hagen. Hvis ikke blir det fort noen kostbare bomkjøp.

Før du planter, bør du sørge for å gjøre godt grunnarbeid. Du må lage selve grunnstrukturen for hagen. Og da er det noen spørsmål du kan tenke gjennom:

• Hvem skal bruke hagen? Det er forskjell på behovene til en barnefamilie og en pensjonist.

Denne hagen er boltreplass for hele familien, og planlagt med tanke på det. Du blir veldig lei av å mase om at barna skal holde seg unna blomsterbedet…

• Hva skal hagen brukes til? Skal det være et sted kun for å slappe av? Har du mye besøk og arrangerer sommerfester? Skal hagen være så lettstelt som mulig, eller liker du å bruke hagen som hobby og «trimrom»?

• Hvor skal sitteplassene være? Ønsker du deg både frokost- og ettermiddagsplass? Sjekk hvordan solforholdene er før du bestemmer deg. Og er det mulig å få skygge på varme dager? Lage tak for regnværsdager?

• Skal du ha kjøkkenhage? Da bør denne få en solrik plassering, som helst også er lett tilgjengelig fra kjøkkenet eller utekjøkkenet.

Det er litt jobb med kjøkkenhage, men det er også veldig tilfredsstillende å dyrke sin egen mat.

• Hvordan er jord- og solforhold generelt i hagen? Har du en hage med mye skygge må du velge andre planter og løsninger enn på en tomt der ingen ting skygger for sola. Ulike planter trives også i ulik jord. Jobber du MED naturen har du større sjanse for å lykkes enn hvis du prøver å slåss mot hagens naturlige forutsetninger.

Tips: Vil du ha det fint med en gang, skaff noen store krukker/kasser, og plant i disse. Da kan du få det frodig og blomstrende for eksempel ved inngangspartiet eller uteplassen mens du venter på at resten av hagen skal bli ferdig.

Les også: 8 tips til frodige, blomstrende krukker
Med noen krukker på trappa, blir du møtt av noe fint og frodig selv om resten av hagen ikke er ferdig.
Grunnarbeidet og maskiner først

Har du en helt ny hage, må du først og fremst få på plass en grunnstruktur for hele hagen. Hvis det er noe som må gjøres med maskiner, må dette gjøres aller først.

Du må på ingen måte gjøre ferdig hele hagen på en gang, men det er smart å tenke gjennom hvilke rom/soner du skal ha i den ferdige hagen. Etterpå kan du begynne å «innrede» rom for rom.

Skikkelig grunnarbeid kan føles unødvendig. Det synes jo ikke. Men hvis hellene ligger like rett om 20 år - da var det kanskje verdt det?
Den kjedelige og tunge jobben med grunnarbeid må gjøres før du kan sette i gang med å dandere de morsomme plantene i hagen. Gjør du jobben selv, sparer du penger og får trim.

Lurer du på hva jeg mener med grunnarbeid i en hage, så er det for eksempel å fjerne store trær eller røtter, fylle på jord eller bygge faste strukturer som opphøyde bed, redskapsskjul, plattinger, gjerder, trapper etc. Du bør også lage et opplegg for vanning.

Har du en gammel hage du ønsker å gjøre forandringer i, bør du starte med å ta en kartlegging av hva som er i hagen fra før. Hva skal du beholde, og hva må vekk? Fungerer den opprinnelige planløsningen?

Bruk gjerne en sesong på å «bo deg inn» i hagen. Legg merke til:

• Hvor kommer sola først om våren?
• Hvor tar vinden mest?
• Hva slags jord er det i hagen? Leirjord, sandjord eller myrjord? Tips: Vokser det mye brennesle, er jorda i hvert fall næringsrik, kan du trøste deg med.
• Er det noen naturlige gangmønstre når du går inn og ut av hagen?
• Hvilke trær, busker og stauder ser ut til å trives godt der de er?

Har du en varm solvegg der våren kommer tidlig, kan du plante magnolia og tidlige løkblomster der.
Hva har du fra før? Tenk gjenbruk

En av årsakene til at hage blir så dyrt, er at mange velger å fjerne alt som er i hagen fra før, for å erstatte det med nye planter og materialer.

Dette er veldig ofte ikke nødvendig. Planter som vokser i hagen kan nesten alltid graves opp og plantes et annet sted, så fremt det ikke er snakk om store trær eller busker. Byggematerialer kan gjenbrukes, og ikke minst kan du bruke jorda som er i hagen fra før.

Det er heller ikke sikkert at planter må fjernes eller flyttes, kanskje de bare kan beskjæres? Skal du bruke penger på noe, kan det være smart å hyre inn en kyndig gartner som kan gi råd om plantene du har i hagen. Trepleie og beskjæring er også smart å få fagfolk til å gjøre hvis du ikke har noe særlig erfaring fra før.

Les også: Hvordan redde et gammelt frukttre med beskjæring

Du kan også spørre naboer og venner med fine hager om de kan dele stauder eller stiklinger med deg. Da sparer du penger, og i tillegg er det mer sannsynlig at du får planter som trives godt i ditt klima.

Les også: Del staudene dine
Slik så hagen vår ut da vi var ferdige med grunnarbeidet.
Husk: Du lærer av å gjøre feil!

Ingen blir født som hageeksperter, og jeg tror alle har gjort noen små og store tabber i begynnelsen av «hagekarrieren». Noen ganger må du bare starte på nytt igjen, men det skjer jo også på andre områder.

Selv om én plante «dør foran øynene dine», er det ingen grunn til å gi opp. Neste gang går det helt sikkert bedre! Og da har du fått en verdifull erfaring.

Vil du ha flere tips, vil jeg anbefale å abonnere på hagebladet som vi i Spirea.no gir ut – Hageguiden. Dette er et hageblad tilpasset HELE Norge og både nybegynnere og mer erfarne. 

Skal du på Hagemessen 2024 på Lillestrøm kan du også høre mitt foredrag «Hage for nybegynnere» lørdag formiddag fra kunnskapsscenen.

Siden hagen vår ligger i en bratt skråning, må vi opp på taket for å få oversikt. Her er én del av hagen som vi synes er spesielt fin på forsommeren.