Det er ikke alltid lett å finne en ryggsekk som både har plass til det du trenger, og som er god å bære på tur. Vi i Spirea.no tester for tiden ut fire forskjellige sekker fra Osprey.
Det er flere ting som gjør om en ryggsekk er god å bære. For det første må den ha et godt bæresystem i ryggen, slik at det ikke er noe som klemmer. Hoftebelte er viktig, for det er der mesteparten av vekten skal bæres – ikke på skuldrene.
Vi synes også det er viktig at sekken i seg selv har lav vekt. Ospreys sekker veier veldig lite, selv den største modellen veier under 2 kilo.
Og så er det smart med utvendig lommer slik at drikkeflaske er lett tilgjengelig, og gjerne åpning i bunn slik at du kan ta ut ting begge veier.
Hvilken sekk som passer best for deg kommer naturligvis an på hva du skal bruke den til. Vi bruker ryggsekk ofte når vi er på tur i skog og mark, men også for eksempel på InterRail eller backpacking i Midtøsten. Skal du gå langt, er det ofte mer praktisk med ryggsekk enn trillekoffert, i hvert fall hvis du skal gå på steder der det er mye trapper eller ujevnt underlag.
Populære friluftssekker
Vi fikk for noen dager siden en pakke med 4 ryggsekker i ulike størrelser fra produsenten Osprey. Osprey er et amerikansk selskap som ble stiftet i California i 1974, og det startet med at grunnlegger Mike Pfotenhauer begynte å lage dagstursekker til sine kunder i Santa Cruz. Etterhvert ble Osprey kjent og elsket spesielt av friluftsfolket for sine ryggsekker som er veldig gode å bære på ryggen, og med mange praktiske og gjennomtenkte detaljer.
Vi har foreløpig bare testet ryggsekkene på en dagstur til Skagsvola i Trysil, så vi har ikke prøvd dem med veldig mye vekt. Men erfaringen så langt er at Osprey er veldig gode sekker å bære for alle slags rygger, kjønn og aldersgrupper.
Les også: Skagsvola – Trysils fineste topptur
Noe av det vi liker best er bæresystemet i ryggen, som er stivt nok til å tåle høy vekt, uten at det er noe som klemmer på ryggen. På Osprey-sekkene er det også netting inn mot ryggen som gjør at de vil kjennes luftige selv på varme dager. Og mens mange andre sekker er «one size fits all», lager Osprey sekker tilpasset ulik kroppshøyde, og egne kvinnemodeller og sekker for barn.
For å finne riktig størrelse på din Osprey-sekk kan du forøvrig bruke en egen app – Osprey PackSizer.
For overnattingsturer
Den største sekken vi tester er Osprey Kestrel 68, som er en romslig ryggsekk beregnet for overnattingsturer der du har med sovepose og liggeunderlag. Den har mange små lommer i tillegg til det store hovedrommet, den kan åpnes både i topp og bunn, den har et behagelig hoftebelte og som på andre Osprey-sekker kan du enkelt regulere ryggen etter hvem som skal bruke den. Det er også finesser som plass til isøks og du kan henge fra deg vandrestavene uten å ta av sekken.
TRENGER DU NY RYGGSEKK?
Her kan du sjekke priser og bestille sekkene fra Osprey
(Annonselenke)
Sekken er romslig, og hvis du ikke pakker den full, kan du stramme den inn slik at lasten kommer nær ryggen.
Osprey Kestrel finnes også i mindre størrelser, samt kvinnemodellen som heter Kyte.
Damevarianten
Bjørnhild fikk en litt mindre sekk til å teste – en Osprey Sirrus 50. Denne har en passform tilpasset kvinner, med litt smalere skuldre og litt bredere hofter. Er du like høy som Bjørnhild (1,80 m), kan du imidlertid vurdere om du heller skal velge en herresekk likevel – hun måtte stille den inn helt til det ytterste for at den skulle være lang nok i ryggen. Men for damer i mer «normal» størrelse er dette en kjempefin sekk som er god å bære.
50 liter holder også for de fleste turer, og vi kan tenke oss at denne sekken er ypperlig til skiturer med overnatting i hytte, eller hytte til hytte-turer i sommerfjellet.
Med smarte lommer, eget rom i bunn for sovepose, plass til drikkesystem og veldig god lufting i ryggen kan vi veldig gjerne ta med denne på camping.
Osprey Sirrus 50 liter veier 1,62 kg. Den finnes også i mindre størrelser, samt herremodellen Stratos.
Til dagsturer med mye vekt
Det er ikke alltid du trenger en kjempestor sekk, men du vil likevel ha en som er god å bære. Har du med mat og drikke, stormkjøkken og litt ekstra, blir det ikke nødvendigvis så stort volum, men vekten blir ganske høy.
Til dette formålet mener vi at Osprey Stratos 36 fungerer meget bra. Den har et solid bæresystem som gjør at du ikke får «termosen inn i ryggen» selv om du har en del vekt i sekken. Ryggen er ventilert med det spesielle AirSpeed-systemet, noe som gjør at dette er en veldig god sekk for sommerturer.
Pakker du lurt kan du nok også bruke denne til overnattingsturer – det å ha begrenset volum (36 liter) kan ofte gjøre turen blir mer komfortabel enn om du har en alt for stor sekk du fyller til randen.
Osprey Stratos 36 liter veier 1,49 kg. Den finnes også i større og mindre størrelser, samt damemodellen Sirrus.
Til deg som vil bære lett
Osprey Talon 33 er sekken for deg som er opptatt av å telle gram du bærer med deg når du er på tur. Med kun 0,91 kg egenvekt, kan du fint bruke denne sekken til såvel løping i fjellet som jogging til og fra jobb.
TRENGER DU NY RYGGSEKK?
Her kan du sjekke priser og bestille sekkene fra Osprey
(Annonselenke)
Designet er slik at sekken ligger tett inntil kroppen, samtidig som den er luftig for å unngå at du blir klam i ryggen. Rygglengden er justerbar, noe som ikke er så vanlig på dagstursekker.
Osprey Talon 33 liter veier 0,91 kg. Den finnes også i mindre og større størrelser, samt kvinnemodellen Tempest.
PRODUKTENE SOM ER OMTALT I DENNE ARTIKKELEN HAR SPIREA.NO FÅTT SPONSET AV PRODUSENTEN.