Krukker er både stilig og praktisk, men det er ikke alltid så lett å få flerårige planter til å overvintre i krukkene. Løsningen er å velge de mest hardføre plantene vi har til krukkene, nemlig de som vokser i naturen.
Hagedesigner Marita Ryland i Bergen brenner for at folk skal lage hage på budsjett, og synes det er topp å bruke planter som er gratis til å dekorere i hagen. I hagen hennes i Bergen er det mange krukker, og i flere av dem vokser bregner, bjørk, rogn og furu som hun har hentet i skogen. Naturligvis med grunneierens tillatelse, må vi legge til.
Marita driver sammen med ektemannen Per firmaet Rylands Rom, der de tilbyr blant annet hageplanlegging og interiørveiledning. Tidligere i år ga de ut boken «Rylands Rom – den smarte veien til drømmehagen». I boken finner du massevis av tips til hvordan du kan lage en fin hage uten å bruke mye penger.
Paret har selv laget en flott hage rundt eneboligen sin i Bergen, til en kostnad av kun 25.000 kroner. Vi som driver Spirea.no besøkte hagen i august 2021, da vi laget en reportasje for hagebladet vårt, Hageguiden.
Vil du lese mer om hagen til Marita og Per – og få mange andre tips – bli abonnent på Hageguiden du også.
Vi vil ha krukker på plattingen!
Nordmenn er verdensmestre i å bygge plattinger og terrasser, og for å myke opp disse harde flatene bruker vi krukker og kasser som vi planter ulike vekster i. Skal du basere deg på å plante sommerblomster og andre ettårige planter, blir det fort både kostbart og arbeidskrevende hvis du har mange krukker.
En god løsning er da at du heller planter flerårige planter i krukkene. Da slipper du både kostnaden og jobben med å bytte ut plantene hvert år.
Det kan imidlertid være en utfordring å få flerårige planter til å klare overvintringen i krukker. I en krukke vil røttene være mer utsatt for frost, og de kan tørke ut hvis det er en kald vår med mye sol og vind. Det anbefales at du går opp minst 1 klimasone for en krukkeplante, sammenlignet med om du planter rett i bakken.
Bor du i sone H7-8, blir utvalget av planter som kan overvintre i krukker, ganske begrenset.
Les også: Velg riktig plante for ditt klima
Alternativet er å flytte plantene inn for overvintring, men ikke alle har egnet plass til det – og det er dessuten tungt å flytte på store krukker. Og, må vi legge til, det er ikke alltid så lett å få plantene til å trives innendørs gjennom vinteren heller.
Naturens planter mest hardføre
Men har du tenkt på at de mest hardføre plantene vi har, er de som vokser i norsk natur? Disse er perfekt tilpasset klimaet der de vokser, og vil som regel overleve i en krukke uten problem.
– Alle trær som vokser i norsk natur kan fint plantes i store krukker. Bjørk, rogn, furu og gran er alle hardføre nok til å overvintre i krukker i det meste av landet. Hvis du bare husker å vanne, vil du kunne ha glede av dem i flere år. Etter hvert som de vokser seg for store, kan du bytte dem ut med noen nye, tipser Marita Ryland.
Andre planter du kan sette i krukkene er marikåpe og bregner, som gjerne vokser som ugress i hagen. Grav dem opp og sett i krukker, det blir kjempestilig. De fleste år vil de klare seg greit med vannet fra himmelen, men er det en veldig tørr sommer må du vanne.
Eller hva med en krukke med gress? Prydgress fra hagesenteret er ofte ikke hardført nok for norsk klima, med unntak av noen få sorter. Graver du i stedet opp et norsk gresslag, er sjansen mye større for å lykkes. Selv «vanlig» gress som timotei kan bli veldig dekorativt i en krukke.
– Har du et skyggebed kan du hente mose som du bruker som bunndekkende plante, det kan bli veldig stilig, anbefaler Marita.
Skal du hente planter utenfor din egen eiendom må du spørre grunneieren om lov, men de fleste sier ja hvis du spør.
Pass på dreneringen
Det som kan være en utfordring med å overvintre planter i krukker, er at det ikke er sikkert at selve krukkene tåler vinteren. Du må naturligvis velge frostsikre krukker, men selv disse kan sprekke hvis de blir fylt med vann, som blir til is.
Før kulda setter inn er det derfor viktig å løfte krukkene litt opp fra bakken, for at overflødig vann kan renne ut. Har du mulighet, er det smart å sette dem inntil en vegg. Lette krukker kan legges ned på siden.
Husk også på at det må være god drenering i bånn – lecakuler, stein eller for eksempel kongler.