I år skulle vi egentlig besøke Keukenhof ved Amsterdam og se på den fantastiske tulipanblomstringen. Det blir ikke noe av, men vi håper vi får oppleve dette og andre fantastiske hager når reiserestriksjonene er over.
Det å besøke flotte hager er noe av det beste vi vet. Nå som det ikke går an å reise noe sted, kan vi planlegge og drømme om verdens vakreste hager. For heldigvis holder hagene seg upåvirket av virusspredning, så lenge gartneren holder seg frisk da.
Her er 10 hager vi drømmer om å besøke når de åpner igjen. Hvilken er din favoritt?
Keukenhof, Amsterdam
Tulipanblomstringen i Amsterdam er verdensberømt, og det er noe sånt som 7 millioner tulipaner som blomstrer i høysesongen som er i slutten av april. Parken kan besøkes fra midten av mars og ut mai – det er vanligvis best blomstring i april. Keukenhof åpner ikke i 2020, men vi satser på at det blir like pent neste år.
Her kan du se videoer av årets blomstring
Schönbrunn, Wien
Det gedigne Schönbrunnpalasset i Wien er en av de viktigste kulturskattene i Østerrike. Hageanlegget er en av verdens best berømte historiske hager, og står på UNESCOs verdensarvliste sammen med slottet. Stilen er barokkhage, med store «tapet»-beplantninger, stramme hekker, labyrinter, dammer med fontener, palmehus og orangeri.
Les mer på nettsiden
Gunnebo slott, Gøteborg
En annen barokkhage, som ikke er så langt i reise til, er hagen tilhørende Gunnebo slott utenfor Gøteborg. Hageanlegget er restaurert tilbake til den opprinnelige 1700-tallshagen som ble anlagt av den rike kjøpmannen John Hall. Vi besøkte Gunnebo slott i 2017, og reiser veldig gjerne tilbake.
Her kan du se reportasjen fra forrige besøk
Hovelsrud gård, Helgøya
På Helgøya midt i Mjøsa har Marianne Olssøn restaurert hagen tilbake til slik den så ut da tippoldefaren Nils Hoel bodde her i 1840-årene. Dette har blitt til Hedmarkens mest formfullendte hageanlegg, som er åpent for publikum lørdager og søndager fra 9. juni.
Se reportasjen fra vårt besøk i 2016
The Eden Project, Cornwall
The Eden Project omtales ofte som verdens mest spektakulære botaniske hage, og ligger i og utenfor verdens største kuppelformede drivhus. Det er blitt omtalt som verdens åttende underverk, prosjektet som startet med en vill idé i 1995. Den tidligere rockeprodusenten Tim Smit fant en 60 meter dyp leiregruve rett utenfor den lille byen St. Austell i Cornwall, der han ønsket å lage en verdenshage.
– Jeg hadde lyst til å skape noe helhetlig, og overraske folk med en slags tapt verden i et vulkankrater. Skissen til prosjektet ble skriblet ned på en serviett en sen kveld på en pub. Så drakk vi tre halvlitere og bare gjorde det, sa Smit i et intervju med Bergens Tidende i 2016.
Du kan lese mer om prosjektet på nettsiden
Powis Castle, Wales
Ved Powis Castle i Wales har de blant annet en 400 år gammel barlindhekk som tar 8 uker å klippe. Hagen er en del av National Trust, og er et middelalderslott med festning og tilhørende parkanlegg. Slottet ligger i Welshpool, 1,5 time kjøring sør for Liverpool.
Les mer på nettsiden
Sissinghurst Castle Garden, Kent
Sissinghurst er en av Englands mest berømte hager, som vi ikke har besøkt ennå, men det er på planen. Hagen ble skapt av forfatterinnen Vita Sackville-Vest og hennes ektemann, diplomaten Harold Nicolson, fra 1930 til 1962. Hagen ble overtatt av National Trust da Sackville-Vest døde, og er spesielt berømt for den store samlingen av gamle engelske roser.
Planlegg besøket og les mer på nettsiden
Sofiero, Helsingborg
I 2010 ble slottshagen Sofiero i Helsingborg kåret til Europas vakreste park. Hagen som er spesielt kjent for sin enorme samling av rhododendron blir hvert år besøkt av en halv million mennesker. Kronprins Oscar og hans kone dronning Sofia av Nassau kjøpte slottet i 1866, men det var da paret Gustaf Adolf og hans kronprinsesse Margareta fra England overtok slottet fra 1905 at det virkelig ble satset på hageanlegget. Margareta hadde vokst opp blant vakre engelske parker, og ville skape det samme rundt slottet i Helsingborg.
Les mer og se bilder fra vårt besøk i 2016
Helen Fredholms Cottage Garden, Skreia
Staudene er høyere, rosene er større og bedene er bredere i Helen Fredholms fantastiske Cottage Garden på Skreia på Toten. Etter et besøk i England for mange år siden falt Helen fullstendig for Cottage Garden-stilen. De frodige hagene med høye stauder, romantiske singelganger og duse pastellfarger ble med hjem i kofferten til Skreia – der Helen satte i gang med å lage sin egen Cottage Garden. Du kan besøke hagen fra juni til august.
Se reportasjen fra vårt besøk på Toten
Botanisk hage, Tøyen
Oslos egen botaniske hage er kanskje ikke den mest spektakulære i verden, men den er veldig flott. Om våren er spesielt fjellhagen vel verdt et besøk, kirsebær- og magnoliablomstringen og alle løkene som blomstrer er også et vakkert syn. Senere på sesongen blomstrer rosene i rosariet og staudene i «Oldemors hage». Uansett når du besøker parken er det mye å se på for den botanisk interesserte, og det er et flott område å gå tur i.