Vi planlegger våren med blomsterløk

Vil du gjerne at det skal blomstre fargerikt og vakkert til våren, er blomsterløk tingen. Tulipaner, påskeliljer, krokus, Allium, perleblomster, snøklokker – alle disse er løker du kan sette nå i høst.

SPONSET INNLEGG

Før helga fikk vi tilsendt en stor eske med løk fra den norske nettbutikken Hageglede.no, og nå er i gang med å sette over 1000 løker på ulike steder i hagen.

XXL-pakker med 100 tulipanløker er smart å kjøpe – da får du mye blomstring for pengene. 100 løk holder til cirka 1 m2 med anbefalt planteavstand på 5-10 cm mellom hver løk.
Mange løk gir blomsterflor

Det høres jo fryktelig mye ut med over 1000 løker, men det som er med løk er at det må litt mengder til for at det skal bli det blomsterfloret vi ønsker oss. 2-3 tulipaner er naturligvis fine de også, men det er det mektige inntrykket av flere hundre tulipaner «i flokk» som gjør at forbipasserende stopper og tar bilder.

Løkene kan settes ganske tett, det blir jo bare 1 tulipan pr løk.

Det å sette så mange løker er ikke gjort på en dag, så vi tar det litt etter litt til vi til slutt skal dekke hele hagen med blomsterløk. Det kommer til å bli helt nydelig til våren.

Det største enkeltfeltet er et opphøyd bed der jordbærplantene uansett skulle skiftes ut på grunn av alder. Her fjernet vi alle jordbærplantene og satte tulipanløker ganske tett. Det håper vi skal bli et aldeles nydelig tulipanbed til våren!

Her er hele feltet dekket med tulipanløk.
Sett løk i staudebedet

Det er også veldig fint å sette løk innimellom andre planter for eksempel i staudebedet. Løkblomstene kommer gjerne allerede i april-mai, før de fleste stauder har blitt særlig store, så de tar ikke opp plassen fra noen. Når tulipaner og Allium visner og bladverket ikke er så pent, har staudene ofte vokst seg så store at de dekker til.

Du kan også sette løk i krukker – les mer om det her.
Husk å sette løkene med spissen opp.

Blomstringstiden på de ulike løksortene er forskjellig. De tidligste, som snøklokker, kommer bokstavelig talt opp av snøen, mens Allium gir blomstring langt ut i juni måned. Hvis du planter ulike løker sammen kan du planlegge slik at du har kontinuerlig blomstring. Da gjør det heller ikke så mye om fargene ikke matcher helt – de blomstrer jo ikke samtidig.

Enkel planting

Det å plante løk er noe av det enkleste du kan gjøre i hagen. Løken fungerer som en egen matpakke og trenger verken gjødsling eller vanning med mindre det er ekstremt tørt. Det er bare å stikke løken i jorda, og vente på våren.

Du trenger ikke grønne fingre for å lykkes med løk.

Det er litt forskjellig hvor dypt de ulike løkene skal settes, tulipaner anbefales at settes 10 cm dypt. Skal du sette et stort felt med løk, er det smart å grave vekk noe av jorda, legge løken på plass, og deretter dekke hele feltet med jord. Dette er vesentlig mindre arbeidskrevende enn å sette én og én løk ned i hull i bakken.

Hvis det uansett trenger å fylles på jord på plantestedet, kan du dekke med noen sekker jord.

Pass på å sette løkene dypt nok, 10 cm er anbefalt for tulipanløker.

OBS: Hvis du har et stort felt med åpen jord, lønner det seg å dekke med noe for å unngå for mye ugress. Vi pleier å legge et lag med aviser, og deretter gressklipp. Avisene råtner innen løkblomstene skal opp, og gressklippet bidrar med ekstra næring.

Hvis du bestiller løk nå, rekker du å plante før frosten kommer.
Bestill løk nå

Blomsterløk kan settes helt til frosten kommer, men det er en fordel å sette dem så tidlig at de rekker å danne røtter før vinteren. September til november er anbefalt løkplante-tid, men det kommer naturligvis an på hvor i landet du bor.

I nettbutikken til Hageglede.no får du et mye større utvalg enn hvis du skal handle løk i ditt lokale hagesenter eller blomsterbutikk.

Klikk deg inn på nettbutikken for å se det store utvalget av blomsterløk.
Er det ikke deilig med hagearbeid som kan gjøres nå på høsten, og som gjør at du sparer tid til våren?
Vi gleder oss til å få et vakkert, blomstrende inngangsparti til våren.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.