Når på året kan du plante stauder, busker, trær, grønnsaker?

Et spørsmål som stadig går igjen i diverse hagegrupper, er: «Når kan jeg plante?». Les videre så skal jeg svare og forklare.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Hvis du har liten erfaring med hage og planter, er det ikke rart om du ikke vet hva som er riktig tidspunkt for å sette spaden i jorda.

I hovedsak kan vi dele hageplantene i to grupper:

De som tåler frost: Dette gjelder de fleste løvfellende og vintergrønne busker, trær, stauder, roser, frukttrær, bærbusker, jordbærplanter og en del andre planter som er vanlige å overvintre i norske hager.
De som IKKE tåler frost: Dette inkluderer sommerblomster, urter og ettårige grønnsakplanter, samt en del «eksotiske» planter som vi bruker i hagen eller i krukker, som sitrusplanter, oliven, palmer etc.

Planting av de som tåler frost

De fleste busker, trær, roser og stauder, selges i dag med en medbrakt potte med jord. Dette vil si at de allerede er «plantet», og du kan derfor plante dem gjennom hele vår-/sommer-/høst-sesongen. Hvis telen er gått og du klarer å grave et stort hull, kan du plante.

Hardføre planter som disse Spirea-buskene kan plantes i hele den perioden det ikke er tele i bakken.

Men som alltid er det noen unntak:

• Hvis du har kjøpt barrotsplanter, det vil si en plante der det ikke følger med jord, må de plantes vår eller høst, når planten er i hvile. Det vanligste er å kjøpe barrotsplanter om våren. Hvis de blir stående for lenge uten å bli bli plantet, vil de tørke ut.

Tips: Hvis du ikke har mulighet til å plante med en gang, kan du «plante» dem midlertidig i en potte med jord.

• Planter som er oppbevart inne i et drivhus, vil få en «tyvstart» på vekstsesongen. Dette gjøres ofte for å drive frem flottere planter tidlig på våren, når kundene strømmer til hagesentrene.

Hvis du kjøper en grønn og fin busk i april, og planter rett ut i hagen, kan det ende med veldig stygge blader og i verste fall at planten ikke klarer seg. Det du i stedet bør gjøre, er å gradvis venne planten til utelivet, ta inn om natta, dekke med fiberduk eller oppbevare i drivhuset til faren for frostnetter er over.

Tips: Spør der du kjøper planten om den har stått ute hele tiden hos dem. Det som står ute i hagesenteret, kan også stå ute i din hage.

OBS: Husk at nyplantinger trenger mye vann! Det er derfor ikke så lurt å plante midt på sommeren, for så å reise bort. Du kan plante om sommeren også, men da må du være hjemme og passe på.

Les også: Plante busker – slik gjør du det
Planting av de som IKKE tåler frost

Hvis du har vært litt for ivrig med såingen tidlig på året, blir du gjerne litt utålmodig når plantene har overtatt hele stua. Er det ikke snart på tide å flytte ut?

Her har jeg på t-skjorte når jeg planter, det betyr at det er varmt nok til at innendørssådde grønnkålplanter kan plantes ut. Ikke vær for utålmodig!

Stopp en hal! Her gjelder det å være tålmodig, hvis ikke risikerer du at hele jobben med forkultivering er bortkastet.

Les også: Hvorfor er det dumt å så for tidlig?

Tomatplanter, sommerblomster og andre som er sådd innendørs, må ikke flyttes ut før det er slutt på frostnettene. Tomater vil helst ikke ha det kaldere enn +10, så de må få stå inne til det nesten er sommer.

I Stavanger kan de ofte plante ut i april, på Østlandet i midten av mai og i Nord-Norge midten av juni.

Husk også at plantene må herdes, les mer om hvordan du gjør det her
Såing av frø, setting av poteter og løk

Mange som spør om «planting», mener egentlig «såing». De lurer f eks på når de kan «plante gulrotfrø».

Gulrøtter tåler ikke å prikles, slik at hvis du skal forkultivere må du så dem i melkekartonger.

Veldig mange frø kan såes kaldt det vil si at du sår frøene i kald jord utendørs, og så spirer de når det er klart for det. Dette gjelder for eksempel kålplanter, gulrot, pastinakk, salat, spinat, reddiker.

Les også: Spar tid og plass med vintersåing

Så svaret på «når du skal plante frø utendørs» er «når som helst frem til mai-juni» – med noen unntak: Rødbeter/andre beter bør sås i slutten av mai (går lett i stokk hvis det er for kaldt i starten), bønner (unntatt bondebønne) må sås i varm jord.

Skal du så frøene innendørs bør du følge anbefalt såtidspunkt på frøpakningen. For mange vekster er det cirka 3-4 uker før utplantingsdato. (Men også her er det flere unntak.)

Les også: Dette sår vi innendørs i mars

Poteter og setteløk kan du sette når temperaturen i jorda er cirka 8 grader – før det vokser de ikke uansett. Og løk kan gå i stokk (dvs blomstre) hvis det er for kaldt når den settes.

Settepoteter kan ligge lyst til groing før du setter dem når jorda er «laglig».
Setting av blomsterløk/knoller

Vil du gjerne ha blomstrende tulipaner om våren, må du sette løk om høsten. Fra september til november er beste tidspunkt. Det samme gjelder Allium, påskeliljer, krokus etc.

Les også: Slik får du tulipanene til å blomstre på nytt

Det finnes også noen løk-/knollvekster som IKKE tåler frost, for eksempel georginer og gladioler. Disse kan settes ut i hagen når faren for frostnetter er over. Ønsker du tidligere blomstring, kan du fordrive dem innendørs før utplanting.

Les også: Georginer – trendplanter med lange tradisjoner
Disse tørre knollene danner grunnlaget for en vakker blomstring som varer i flere måneder.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.