Slik prikler du planter til hver sin potte

Har du hørt begrepet «prikling», men ikke helt skjønt hva det betyr? Å prikle betyr rett og slett at du planter små planter over i hver sin potte.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

For drøyt tre uker siden sådde jeg kryddertagetes og tomater, og nå har de vokst seg så store at det var hensiktsmessig å flytte dem over i hver sine potter. Dette er lurt å gjøre før plantene blir så store at det blir vanskelig å skille røttene fra hverandre. Men de også være store nok til at de kan håndteres uten at de knekker.

Dette er kryddertagetes som har fått noen varige bladpar, og kan prikles over i hver sin potte.
Næringsrik jord

Når jeg prikler småplanter, finner jeg de minste pottene jeg har, og fyller dem med næringsrik jord. Du kan bruke vanlig plantejord fra sekk, blomsterjord eller annen kjøpejord. Men jeg lager egen jord av bokashi og pottejord fra i fjor som egner seg til dette formålet.

Poenget er at plantene må få mer næring enn det som er i såjord, som er veldig næringsfattig og bare egnet til de første ukene.

Ta hele jordklumpen ut av potta eller såbrettet, og del plantene forsiktig så du ikke ødelegger røttene.

Jeg ser at veldig mange lurer på hva som er den «beste» jorda, og det finnes det nok like mange meninger om som det finnes dyrkere… Noen sverger til «gartnerjord i gul sekk», andre bruker torvfri kjøpejord, og noen gjør som meg og lager egen jord.

Jeg tror ikke det finnes en fasit på hva som er best – planter er tilpasningsdyktige og kan trives i mye slags jord. Men det som er viktig, er at jorda er luftig og porøs slik at det er lett for røttene å finne nye veier. I en potte innendørs er det jo ingen meitemarker eller maur som hjelper til med å bearbeide jorda.

Prøv å unngå å ødelegge røttene og få med litt jordklump når du prikler.

Det er også viktig at du ikke planter små planter over i for store potter med en gang. Det kan være fristende å tenke at du kan slippe alle ompottingene, og heller gå rett på en stor potte. Det er ikke lurt. Det som vil skje da, er nemlig at plantene får et dårlig rotsystem, fordi de har for stor plass «rundt føttene».

Det samme gjelder når du skal så: Med noen unntak er det best å så flere frø tett i tett i stedet for å prøve å så ett og ett frø. Plantene trives sammen bedre i starten, og en enkelt liten plante i en stor potte vil lett få det for fuktig.

Her har jeg sådd 3 tomatfrø, og jeg tok vare på to av plantene.

Store frø, som gresskar, agurk, bønner og blomkarse kan sås enkeltvis i små potter, og trenger ikke prikling. Noen sår også tomatfrø 1 og 1 – jeg sår i stedet 3-4 av hver sort og tar vare på de sterkeste plantene.

Ja, plantene tar mye plass…

Du har sikkert hørt «advarsler» om at du ikke må så for mye, for tidlig, og når du begynner å prikle skjønner du hvorfor. De plantene som fikk plass i et lite brett etter såing, trenger nå MANGE potter. Og det tar MYE plass.

Jeg har ikke nok egnede vinduskarmer til alle plantene, så jeg bruker vekstlys fortsatt. Da kan plantene stå lenger inn i rommet og likevel få nok lys.

Plutselig var plassbehovet til småplantene vesentlig større. Med vekstlys trenger du ikke så mange vinduskarmer.
Hva skjer videre?

Etter at småplantene har fått nytt voksested i egnede potter, må de stå lyst og helst litt kjølig til det er varmt nok til å plante ut. For inne-sådde planter må det i hvert fall være frostfritt, men helst over 10 grader døgnet rundt i hvert fall for tomater. Har du drivhus kan du gi dem en «mellomlanding» der.

Plantene tåler mer etterhvert, men akkurat i starten er det litt kritisk. Hvis du flytter dem rett fra 25 grader inne til 2-3 grader ute, blir det som regel katastrofe.

Småplanter som er vokst opp innendørs, er skjøre i starten. Vent til etter 17. mai før du flytter dem ut, dette kan variere etter hvor i landet du bor.

Så rådet er å ha litt is i magen, selv om stua er full av planter, og vent til det er god utetemperatur før plantene flytter ut. Overskyet vær er det beste for utflytting – da er det jevnere temperatur dag og natt enn i klarvær.

Det er også veldig viktig at du herder plantene før de settes permanent ut, det vil si at de får litt tid til å tilpasse seg til sol og uteliv.

Les også: Herding av planter – hvorfor er det viktig

Du lurer kanskje også på når du skal begynne å gjødsle? Igjen, det er ingen fasit. For nitrogenkrevende, ettårige vekster (dvs grønnsaker og sommerblomster) vil jeg anbefale å begynne å gi annen næring 2-4 uker etter omplanting. I starten vil det være næring nok i jorda, men det brukes fort opp i en liten potte. En eller annen form for flytende næring er det enkleste i dette stadiet, bare du unngår den «økologiske» som ofte inneholder pyramider/sprøytemiddelrester.

Les også: Dropp all flytende økologisk plantenæring

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.