Tøm kjøleskapet og lag deilig grønnsakssuppe

Visste du at hver person i Norge kaster 42 kilo mat i året? Mye av årsaken til det er at vi er for dårlige til å bruke rester. Men i stedet for å kaste de slappe grønnsakene, kan du lage deilig suppe!

Tidligere kastet vi også alt for mye mat. Men i det siste har vi blitt mye flinkere til å holde oversikt slik at vi ikke handler mat som vi ikke rekker å bruke opp.

Unge kaster mest mat

Det handler kanskje også om at vi er blitt eldre. For statistikken viser at det er de mellom 25 og 39 år som kaster mest mat. Altså de som sier at de er veldig opptatt av miljø og at maten skal være kortreist, økologisk og fersk.

Alt som ikke ser prima ut går dermed i søpla. Og da er det ikke så veldig miljøvennlig likevel…

Mens «gamliser» som ikke er så opptatt av miljøvern, skjærer bort mugg på osten og er i praksis mye mer miljøvennlige.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
«Grønnsakssamlingen» i kjøleskapet var litt «ukurant», altså ting som ikke passer så godt sammen, eller som er for lite til å lage noe av.
Bruk mer av grønnsakene

Uansett, her er et kjempegodt tips til deg som vil kaste mindre mat, spare penger og i tillegg spise godt: Lag grønnsakssuppe av alle restene i kjøleskapet og fryseren.

For det er nemlig der mye av matsvinnet kommer. Gulrøtter som kan bøyes i vinkel, slapp purre, overmodne tomater, grønne erter med is på. Det er ikke så fristende å tilberede som tilbehør i sin nåværende form.

Betyr det at det er ubrukelig? Absolutt ikke.

Det kan godt hende at noen av vitaminene er borte, og at smaken ikke er mer enn 80 prosent av den ferske gulroten, men det er rett og slett idiotisk å kaste fullt brukbar mat.

Alle grønnsakene kuttes opp og kokes sammen i en kasserolle til de er møre.
Oppskrift på vår restesuppe

Selv om vi som nevnt har lært oss å ha ganske god oversikt over maten i kjøleskapet, blir det rester her i huset også. Her er det Bjørnhild lagde suppe av:

  • 1/2 purre
  • 1/4 sellerirot
  • 1/2 kålrot
  • 4 poteter
  • 1 stor og 6 små tomater
  • 1 rødbete
  • 1/2 rødløk
  • 1 gul løk
  • 1 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 vårløk
  • 1 liten chili
  • 1 1/2 pose frosne grønne erter
  • 1 pose aspargesbønner
  • 1/2 pose grønn festblanding m/brokkoli
FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Fremgangsmåte

Start med å ta litt olje i en kasserolle, og fres karri og litt nykvernet svart pepper. Krydder smaker mye mer når du lar det koke med hele veien enn når du tilsetter på slutten.

Deretter hakker du løk og hvitløk og freser med sammen med krydderet.

Tilsett resten av grønnsakene, samt vann, og gjerne en grønnsakbuljongterning eller to. Start med de grønnsakene som trenger lengst koketid, som rotgrønnsaker, og putt alt oppi kjelen etter hvert som du kutter opp.

Bruk mindre vann enn du tror, bare sånn at det er nok til å koke grønnsakene møre. Blir suppen for tykk er det bare å tilsette mer vann, det er verre å få den til å tykne hvis du har brukt for mye væske i utgangspunktet.

OBS: Det gjør som sagt ikke noe om grønnsakene har mistet fargen eller er slappe, og du trenger ikke å skrelle gulrøttene for eksempel.

Når grønnsakene har kokt seg møre, tar du frem stavmikseren og kjører alt til en jevn suppe.

Tilslutt smaker du til suppen etter eget ønske. Tilsett for eksempel saften av en sitron, pepper, salt, sweet chili saus eller hva du liker. Vil du ha en litt mer kremete suppe kan du tilsette litt fløte, rømme eller creme fraiche hvis du har en skvett stående i kjøleskapet.

TIPS: Ingefær smaker kjempegodt i supper med mye gulrøtter i. Rasp opp et par cm og la det koke sammen med grønnsakene, men ikke overdriv mengden, da blir det for sterkt.

Server gjerne suppen med hardkokt egg og noen friske urter, det er middag god som noen. Og siden du bare bruker rester, i praksis gratis også.
Mye egnet tilbehør

Denne suppen er kjempegod både som lunsj, middag og kveldsmat. Vil du ha litt mer mat i den, kan du hive oppi noen kjøttboller eller pølsebiter, eller toppe med litt sprøstekt bacon. Hardkokte egg, ferske urter og brød med smør er veldig godt som tilbehør.

Hvis du som oss lager en stor porsjon, er det kjempelurt å fylle i passe store bokser og legge i fryseren, så har du en enkel lunsj eller kveldsmat til travle dager. Hos oss har vi gjerne varmmat flere ganger om dagen, og da er det fint med en sunn suppe som denne.

Den magiske stavmikseren

Har du kresne barn som «ikke liker» noe slags grønnsaker, kan du prøve denne suppen. Det de ikke vet at de spiser har de nemlig godt av. Her i huset er både løk og purre «giftig», men de vet jo ikke hva som ble puttet opp i suppen før den «magiske» stavmikseren gjorde jobben.

Den eneste «ulempen» vi kan se med en slik grønnsakssuppe er at fargen som regel blir den samme uansett hva du putter opp i: Brun. Men med litt friske urter og et halvt egg, ser det ut som noe som kunne blitt servert på restaurant. Og det smaker kjempegodt!

Og når vi først er inne på dette med supper…

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.