De fleste planter har det best ute om vinteren!

Hver høst kommer spørsmålet: Bør den eller den planten flyttes inn i garasjen, kjelleren eller til og med stua for å overvintres? I de fleste tilfellene er det best å overvintre plantene ute.

For erfarne hagefolk er det ganske opplagt, men ikke for nybegynnere: De aller fleste stauder, busker, roser, jordbærplanter etc skal stå ute hele året.

I det siste er folks interesse for hage og dyrking nærmest eksplodert, noe vi synes er kjempeflott og veldig hyggelig. Men det er ikke sånn at grønne fingre er medfødt, så det er ikke rart at folk lurer på mye forskjellig.

Fra grønn og frodig til vissen

En av tingene som er litt «mystisk» for folk, er hvordan en plante som er grønn og frodig og har flotte blomster om sommeren, kan visne ned om høsten, og så bli like fin igjen neste sommer.

Når plantene får høstfarger betyr det at de forbereder seg på vinteren.

Det korte svaret på dette er at plantene som er mest vanlig å bruke i norske hager, er planter som det er meningen at skal ha en vinterhvile. De er rett og slett tilpasset et klima med skiftende temperatur gjennom året – og ville trivdes dårlig for eksempel i tropiske strøk.

Det er bare å se på naturen: Du finner ikke bjørketrær i regnskogen i Brasil.

Hardføre planter er nøkkelen til å lykkes

Når høstmørket kommer og kulda setter inn, er det lett å tenke at «stakkars planter, nå må de få komme inn». Men det vil i de fleste tilfeller fungere dårlig. En uteplante som settes inn i en varm stue vil som regel enten tørke ut, råtne eller få sykdom. Det kan gå bedre i garasjen, kjelleren eller kjølerommet, men i de fleste tilfeller er det unødvendig mye styr for et dårlig resultat.

Hvis du vil prøve å overvintre planter inne, kan du lese om det her.

«Trikset» for å lykkes med hage i Norge, er at du velger planter som er hardføre nok til å klare seg her, hele året. Mange hageplanter kommer riktignok opprinnelig fra en annen del av verden, men som oftest fra steder som har et nokså likt klima som vi har i Norge. Du må rett og slett velge planter som passer der du bor, ikke bare se på hvilke som ser pene ut på et bilde i nettbutikken du bestiller fra.

Det er stor forskjell på hvilke planter du kan lykkes med på Sørlandet og i Finnmark.

Hvordan vet du om en plante er hardfør? Det enkleste er å sjekke klimasonen, eller herdighetssonen. Når du kjøper en flerårig plante i et hagesenter, skal den være merket med f eks H4 eller H6. Høyt tall = hardfør plante.

Her kan du lese mer om hvordan du velger riktig plante for ditt klima.
Ingen regel uten unntak

«Regelen» om at planter skal overvintres ute, gjelder de aller fleste flerårige stauder, busker, trær, roser, bærbusker, rhododendron etc. Du skal naturligvis ikke grave opp plantene fra hagen og sette dem inn om høsten!

Men, så er det mange hageentusiaster som gjerne vil prøve å lykkes med noen planter som egentlig «ikke går» der de bor. For eksempel har vi selv en sitronplante som vi driver og bærer inn og ut mellom terrassen og spisestua. Den har hittil klart seg veldig bra.

Les også: Vi har laget vårt eget orangeri i spisestua

Det er gjerne typiske eviggrønne planter som dette fungerer for – de som beholder bladene hele året og ikke har noe behov for vinterhvile. Det er for eksempel små oliventrær, palmer, sitrusfrukter etc.

Vi har vårt eget sitrontre, men det må bo på spisestua hele vinteren, og begynner å bli veldig stort…

Pelargonia og fuchsia er et annet eksempel på planter som mange overvintrer fra år til år, i tillegg til knollplanter som georginer og gladioler.

Etter første frostnatt, klipper du ned georginene og graver opp knollene. Ta vekk så mye jord som mulig, tørk dem og oppbevar på kjølerommet eller i en kald kjeller.

Hvis du planter små busker, roser eller stauder i krukker, kan det også være litt utfordrende å få dem til å overleve vinteren ute. Men det betyr ikke at de kan settes inn i stua! En kald kjeller, garasjen eller et drivhus er bedre, men ingen garanti for suksess.

Det er som regel bedre å ta planten ut av krukken før vinteren, og overvintre i gravd ned i et bed. Men det forutsetter naturligvis at planten er hardfør nok til ditt klima – en plante som er herdig til H2 vil dø hvis den skal vinterlagres ute i Trysil (H6-7).

Les også: Slik overvintrer vi stauder i krukker
Hva med sommerblomster og grønnsakplanter?

Dette er ettårige planter som du må så eller kjøpe på nytt hvert år. Det vil si at i teorien er noen av dem flerårige, men det er bare i land der det aldri blir minusgrader. Flytter du for eksempel en tomatplante inn, vil den muligens overleve, men den vil se stusslig ut, få gule blader og ofte sykdom.

En chiliplante kan du bruke som en vanlig stueplante.

Unntaket er chili- og paprikaplanter, som gjerne kan brukes som stueplanter om vinteren. De er riktignok litt utsatt for bladlus, men hvis du passer på at de trives, vil de ha det bra i en vinduskarm. De kan også klippes helt ned hvis de er blitt for store (eller noen har glemt å vanne…), så kommer de på nytt igjen.

Les også: Chili kan brukes som stueplante