Slik blir dine egne bilder til en unik fotokalender

Tenk deg å våkne hver morgen og det første du ser er et bilde av barnet eller barnebarnet ditt? Det må jo bare bli en bra dag!

Selv om vi lever stadig mer digitalt, blir det aldri gammeldags med en flott fotokalender i papir som du kan henge på veggen på kjøkkenet eller sette på pulten på jobben. Særlig hvis du ikke ser barn eller barnebarn hver dag, er det ekstra koselig å ha noen bilder av dem du kan se på når du savner dine nære og kjære.

Velger du produktet Fotokalender i fotoholder, blir hvert månedsbilde trykket på tykt kvalitetspapir. Holderen i polert tre følger med.
Gave som blir satt pris på

En fotokalender med egne bilder fra året som har gått er en flott gave som mottakeren garantert vil sette mye mer pris på enn et nytt kjøkkenredskap han ikke trenger.

Det er også en flott måte å ta vare på de beste bildene dine. Det er vel og bra å lagre dem digitalt, men bilder er jo ment for at noen skal se på dem. Gjennom bilder skaper vi minner.

Hva er vitsen med å ha DET bildet bare på telefonen? Få det ut på en kalender!

Lager du fotokalendere for hvert år, er det hyggelig å ta dem frem igjen og bla i ved senere anledninger. Tiden går fort, og plutselig er den søte treåringen blitt konfirmant!

Velg design selv

Hvis du klikker deg inn på nettstedet Smartphoto.no kan du enkelt lage og bestille din egen fotokalender. Du kan velge blant en rekke ulike design og formater – for eksempel veggkalender, bordkalender eller en kalenderbok.

Bruk vinterbilder når det er riktig å bruke dem. Systemet gir alle muligheter til å velge farger og skrifttyper.

En ting som det er veldig lurt å henge opp på veggen er en fødselsdagskalender. Har du mange barnebarn, kan du for eksempel sette inn bilde av den som har bursdag i den måneden – og så er det plass til å skrive inn navnene ved hver dato i kalenderen.

Har du bildene lagret på datamaskinen er det veldig enkelt å bare trekke dem over i malen, så får du sett hvordan bildet vil se ut i den ferdige kalenderen.

Ta bilder i hverdagen. «Bunadsbilder» finnes det nok av. Brødreportretter blir ikke særlig bedre enn dette.
Planlegg kalenderen

Bilder spiller en stadig viktigere rolle for oss – og de fleste knipser bilder med smarttelefonen jevnt og trutt. Men synes du ikke at du får bildene til å bli så bra som du ønsker?

De fleste bildene du ser her på Spirea.no er det Tore som har tatt. Han jobber til daglig som profesjonell fotograf, og har lang erfaring med å ta bilder av mennesker.

På de fleste bilder som tas, ser folk rett på kamera. Hva med å titte litt over skulderen og se hva barna lager?

– For å lage fotokalenderen så fin som mulig, er det smart å planlegge bildene som skal være med i den. For eksempel at du tar bilder gjennom hele året, og ikke bare i sommerferien. Hvis du har vinterbilder i januar og februar ser kalenderen mye mer gjennomtenkt ut enn hvis nesten alle bildene er av sønnen din som bader, sier Tore.

Når du er på ferie, er det lurt å få med detaljer som viser hvor du er, og gjerne noe som skaper en kontrast, slik som lokalavisen fra Elverum på hovedjernbanestasjonen i Kiel.

Husk derfor å ta frem kamera så ofte du kan – det er som regel morsommere med bilder av barn i regntøy enn med finstasen. Du kan gjerne ta bilder med mobilen – kameraet på de smarttelefonene holder mer enn god nok teknisk kvalitet til at de kan brukes i trykksaker.

Kunsten å fotografere mennesker

Veldig mange amatørfotografer er glad i å ta bilder av naturen, solnedganger og fossefall. Det er ikke noe galt med slike bilder, men det er langt vanskeligere å fotografere gode bilder av mennesker.

Prøv å få en nøytral bakgrunn, slik at hovedmotivet kommer til sin rett.

Her er noen av Tores tips til hvordan du skal ta bedre portrettbilder:

  • Alle er penest når de smiler. Prøv derfor å få til en situasjon der du får frem et naturlig smil – stive smil virker bare kunstige. Den som er på bildet skal smile med øynene, ikke bare munnen!
  • Be gjerne folk om å ta på seg klær i andre farger enn svart eller hvitt – og gensere uten glorete logoer/trykk.
  • Tenk på utsnittet: Som regel blir bildene best hvis du går nært motivet. Er det et poeng å ha med hele kroppen, pass på at du ikke ”amputerer” armer eller bein.
  • Rydd unna forstyrrende elementer i bakgrunnen og unngå å stille deg slik at hovedpersonen får en flaggstang som vokser opp fra hodet, for eksempel.
  • Still inn kameraet på mobilen slik at du tar bildene i høyeste oppløsning. Hvis filene er for små, vil de bli veldig kornete hvis du bruker dem på trykk.

 

De beste gruppebildene blir gjerne tatt rett etter at du sier at «nå er vi ferdig».
Bedre gruppebilder

Når familien samles til ulike høytider og feiringer, er det hyggelig å ta et gruppebilde av alle som er til stede. Men gruppebilder er faktisk noe av det vanskeligste du kan gjøre som fotograf. For hvis du satser på det klassiske oppstilte ”lagbildet”, er det veldig vanskelig å unngå at en snur seg vekk, en annen lager kaninører på sidemannen og kanskje ett av barna bestemmer seg for å se skikkelig sur ut.

Tores tips er at du prøver å tenke litt annerledes når du tar gruppebildene. Du kan gjerne stille opp folk, men fortsett med å ta bilder etter at alle tror du er ferdig – da får du de morsomste bildene.

Er det mange som skal være med på samme bilde, er det vanlig å stille dem opp i en trapp eller en bakke. Men hva om fotografen i stedet går i høyden, for eksempel på en gardintrapp eller på taket?

DENNE ARTIKKELEN ER EN ANNONSE FOR SMARTPHOTO.NO

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.