Lesernes tips til hva du kan lage av rabarbra

Rabarbra er en av de virkelig tradisjonsrike matplantene i norske hager. Vi spurte leserne om tips til hva de pleier å lage av rabarbra og ble skikkelig inspirert!

Foreløpig har vi bare én ganske liten rabarbra i vår hage. I vår har vi flyttet den til et sted der den trives bedre, og det gir håp om god tilgang på rabarbra i fremtiden.

Les også: En hengende kjøkkenhage på Høyenhall
Rabarbraplanten vår er flere år gammel, men har aldri trivdes noe særlig. Nå har den fått en ny plassering og har det mye bedre.
Høstes tidlig på året

Det heter seg at rabarbra skal høstes før sankthans, på grunn av innholdet av oksalsyre. Men dette er ikke en regel du trenger å ta helt bokstavelig, for det kommer veldig an på hvor i landet du bor. Poenget er vel heller at du høster rabarbraen før stilkene blir veldig grove/store, da det er forholdsvis små stilker som er best å spise. Og så er det jo fint at det er noe som kan høstes fra kjøkkenhagen så tidlig på året også.

Har du ikke rabarbra selv, får du også kjøpt det i butikken på denne tiden av året.

Har du en ny rabarbra bør du heller ikke snaue den helt første året, men la den få lov til å etablere seg.

Du skal også spise enorme mengder rabarbra før det blir noen helsefare med det. For at det skal være dødelig må du spise 4 kilo rabarbra på én gang…Tenk heller på at det er sunt og godt!

Les også: Det er ikke vanskelig å dyrke egne jordbær
Rabarbra er en plante som gjør mye av seg hvis den først trives.

Tips: Pleier du å skrelle rabarbra? Det er ikke nødvendig, i hvert fall ikke hvis du høster tidlig på året. Mye av smaken sitter i skallet.

Så tynne rabarbrastilker som dette trenger du ikke å skrelle.
Dette kan du lage selv

De fleste har nok smakt naturell rabarbra dyppet i sukker, men enda bedre blir rabarbra om den foredles litt mer. Vi spurte leserne på Facebook om hva de lager av rabarbra, her er noen av svarene:

  • Smuldrepai med rabarbra – servert varm med is og gjerne også jordbær. Høres kjempegodt ut!
  • Rabarbrasuppe – lages av vann, kanel, sukker, oppskårne rabarbrabiter og bittelitt vaniljesukker.
  • Rabarbragrøt – rabarbrabiter, sukker, vann og potetmel. Serveres med fløte og sukker.
  • Rabarbra- og jordbærsyltetøy – bær/rabarbra, sukker og syltepulver. Rabarbra og jordbær er to smaker som matcher hverandre veldig godt.
  • Rabarbrakake – for eksempel etter denne oppskriften.

  • Rabarbra er en super ingrediens i mange forskjellige kakeoppskrifter.
  • Rabarbrapai med marengslokk – det kan jo også snus opp ned og bli en slags Pavlova?
  • Rabarbrasaft – 1,5 kg rabarbra, 1,5 liter vann, 350 g sukker, saften av 1 sitron.
  • Tilslørte rabarbrapiker – lages som tilslørte bondepiker men med rabarbragrøt/suppe i stedet for epler.
  • Toro muffins med biter av rabarbra + litt vaniljekrem.
  • Vel bekomme!

    Er du forresten medlem av vår Facebook-gruppe Hagetips og inspirasjon fra Spirea.no? Meld deg inn her.
    Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
    Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

    Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

    5 7 1 8 9 8

    Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!