Vi er så heldige at vi har en ripsbusk i hagen. Da kan vi lage deilig ripsgele!
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
En enslig ripsbusk gir en stor avling, og det er grenser for hvor mye rips med vaniljesaus vi kan spise. «Hva med å lage ripsgele», foreslo 12-åringen Andreas. Mamma Bjørnhild var først litt skeptisk, fordi hun aldri hadde laget gele før annet enn fra pose. Men takket være Google fant hun oppskrift på hjemmelaget ripsgele fra Trines Matblogg.
Enklere enn vi trodde
Det virket faktisk ikke så vanskelig! Dermed satte Andreas i gang med å plukke rips.
Her er riktig fordeling av ingrediensene:
Rips
2-3 dl vann pr kg bær
750-900 g sukker pr liter saft
Legg bærene i en stor kasserolle sammen med vann, og sett til koking i 30 minutter. Du trenger ikke å rense bærene først, bare ta vekk blader og annet rusk. La det hele småkoke på lav varme under lokk i 30 minutter, eller til det ikke er mer saft igjen i bærene.
Deretter må du sile av saften. Det mest praktiske er å bruke et stativ med klede, men det hadde ikke vi, så vi bare silte gjennom et vanlig kjøkkenhåndkle. Det går også an å bruke en finmasket sil.
Når saften er ferdig silt, måler du opp mengden.
Hell saften tilbake i kjelen og tilsett sukkeret, litt etter litt til det er oppløst. Deretter lar du saften koke i cirka 15 minutter til, uten at du rører.
Fjern skummet som legger seg på toppen med en skje.
Geletesten
Så er det klart for «geletesten»: Ta en teskje saft og hell på en kald tallerken. Trekk en skje gjennom dråpen. Dersom saften ikke samler seg igjen er geleen ferdig.
Dersom geletesten ikke lykkes første gang, tilsetter du litt mer sukker og koker opp på nytt.
Hell den ferdige geleen over på syltetøyglass som på forhånd er godt rengjort og kokt. Sett på lokket umiddelbart og avkjøl.
Ripsgele kan lagres i kjøleskap, men også fryses hvis du ønsker det.
Vellykket ved første forsøk
Vi hadde som sagt aldri laget ripsgele før, men klarte likevel å få et meget vellykket resultat allerede første gang. Vi måtte tilsette litt mer sukker enn det sto i oppskriften, men dette kan komme av at bærene var blitt ganske modne før vi plukket dem. Pektin-nivået i rips synker fort, og det er pektin som gjør at saften stivner til gele.
Ripsgele smaker veldig godt, og kan brukes for eksempel som tilbehør til middagsretter med vilt eller kjøttkaker. Den passer også godt på brødskiver eller vafler, eller bare som «søtsmatt» når du har lyst på noe godt.
Litt om ripsbusker
Hagerips (Ribes rubrum) er en av de eldste og vanligste bærbuskene i norske hager. Det finnes både rød, gul og hvit rips, men rød er mest vanlig. Rips er hardfør, og kan dyrkes praktisk talt over hele Norge.
Ripsen blir moden i juli-september, litt avhengig av sort og hvor i Norge du bor. Bærene inneholder mye C-vitaminer og mineraler, samt pektin, som gjør at den kan brukes til å lage gele.
Du kan også lage for eksempel saft, syltetøy eller kaker med rips, eller du kan spise dem som de er med vaniljesaus eller is til. Et annet tips hvis du har mye rips er å fryse dem og bruke dem til smoothie.
I likhet med andre bærbusker bør ripsbusker beskjæres fra tid til annen. Er du usikker på hvordan du gjør det kan du lese denne artikkelen og se en videofilm vi har laget i samarbeid med Hageselskapet.