Suppe eller lapskaus kokt på svineknoke er en av favorittene her i huset. Her er oppskriften på en stor porsjon som gir middag i to dager.
Lapskaus fra boks spiser vi aldri, men vi lager stadig vekk både lapskaus og kjøttsuppe av det vi måtte ha tilgjengelig i kjøleskapet eller kjøkkenhagen.
Super svineknoke
Svineknoke er billig mat, som regel koster det under 50 kroner kiloen, og du trenger ikke mye kjøtt i en lapskaus for å sette smak. Ifølge de som har greie på det er mat kokt på kraft rene supermaten, rik på kollagen og mineraler som folk ellers kjøper i dyre dommer i tablettform.
Les også: Tre gode gryteretter du kan lage i helgen
Det å bruke svineknoke passer dessuten godt inn i «trenden» med å spise hele dyret, altså ikke bare skjære ut kotelettene fra grisen og kaste resten. Kastet blir det nok ikke uansett, det meste går vel i pølsene, men det er jo strengt tatt bedre med kjøttsuppe enn røkte kjøttpølser.
Vi pleier å koke svineknoken dagen før vi skal bruke den, et par-tre timer så kjøttet løsner fra beinet. Da får vi også fin kraft som kan brukes til base for suppen eller lapskausen.
Lapskaus med skje – eller suppe med gaffel
Denne gangen ble det suppelapskaus, altså en lapskaus med mye kraft som kunne spises med skje. Og det er denne kraften som skal gi kraft!
Lapskaus skal være «man tager det man haver», men hvis du vil følge en oppskrift var det dette vi brukte, det ble til 4-5 liter suppe. Ingrediensene til dette kostet en drøy hundrelapp, og da var det nok til at fire voksne mennesker kunne spise seg mette i to dager.
Noen mener det er kjedelig å spise det samme til middag i to dager, men dette gjelder ikke hvis det er noe som er skikkelig godt. Gryter er minst like gode dagen etterpå. Det eneste «problemet» med «todagsmiddagene» er at de ofte blir spist opp til frokost og lunsj så vi likevel må lage noe annet til middag. Men det betyr jo at det var et vellykket måltid.
Les også: Nå er det tid for fårikål igjen
Ingredienser:
1 svineknoke
1 grønnsakbuljongterning
Noen kuler hel sort pepper
3 gulrøtter
2 beter – en gulbete og en polkabete
1/2 liten hodekål
5 poteter
1/2 purre
1 pastinakk
2 selleristenger
1 pose frosne erter
Rester av couscous fra en tidligere middag
Fremgangsmåte:
Legg svineknoken i en stor kjele, fyll vann så det står over knoken. Kok i 2-3 timer til kjøttet løsner fra beinet. Dersom du skal bruke knoken neste dag, setter du den i kjøleskapet over natten, etter at den er blitt avkjølt.
Ta svineknoken ut av kraften og legg til side mens du kutter opp grønnsaker. La de koke i kraften. Start med gulrøtter og beter da de har lengst koketid, frosne erter hiver du oppi til slutt.
Renskjær kjøttet fra knoken, kutt opp i små biter. La kjøttet koke med i suppen på slutten.
Hvis du har rester av couscous eller ris stående i kjøleskapet, er det fint å hive det oppi suppa også, spesielt hvis du synes kraften er litt for salt. Den milde smaken av couscous balanserer det hele på en fin måte, i tillegg gjør det at konsistensen blir litt mer som en grøt og ikke en tynn suppe.
Hvor lenge suppa skal koke, kommer an på hvordan du foretrekker at konsistensen skal være. Vil du ha biter med god konsistens må du ikke la suppa koke for lenge. Vi synes ikke det gjør noe om alt er kokt litt sammen, men det er en smakssak.