På skattejakt i «halvpriskurven»

Lettsaltet torsk, flotte laksefileter, vakuumpakket bacon, kjøttboller av kylling, grillpølser og poteter til halv pris. Ved å handle varer som har nedsatt pris på grunn av datostempling, sparte vi over 300 kroner på én handletur.

 Har du lagt merke til at mange butikker har en egen kurv i kjøledisken med varer som selges med inntil 50 % rabatt på grunn av datostemplingen? Det har vi, og vi har spart mye penger på det.

Økonomisk skattejakt

Hver gang vi er i butikken tar vi turen innom «halvpriskurven» for å sjekke hva som ligger der. Det er som regel en lønnsom «skattejakt».

Med tenåringsgutter som trener i huset, går det med mye mat. Det er ingen fare for at disse varene rekker å bli dårlige…

Det er nemlig ofte at det ligger varer der som vi likevel bruker mye av, og da er det jo helt supert å få kjøpt det til rabattert pris. For selv om varene går ut på dato i dag eller i morgen, er de på ingen måte ødelagt.

Mandag formiddag var Bjørnhild innom Rema 1000 og fikk blant annet med seg flere pakker laksefilet, torsk, kyllingkjøttboller, pølser og bacon. Alt så helt fint ut, og det som ikke skal spises de nærmeste dagene er det bare å putte i fryseren.

Akkurat hvordan Rema 1000 har kommet opp med 29% rabatt er vi usikre på, men denne laksen er like god som den til full pris.
For å spare må du spise opp maten

For at du skal spare penger på mat, er det imidlertid en forutsetning at du spiser opp maten du kjøper. Det hjelper lite om du handler matvarer på salg, hvis de bare blir liggende i fryseren eller kjøleskapet og ender opp med å kastes likevel.

Ikke bruk verken kjøleskapet eller fryseren som gravkammer for gammel mat – det gjelder for øvrig også tørrvareskapet.

Hvis du holder orden og vet hva du har i skapet, unngår du å kjøpe dobbelt opp av varer du har fra før.

Vil du betale 80,- eller 56,- for en stor baconpakke?
Tilpass menyen til råvarene

Det å handle utgåtte varer forutsetter også at du er villig til å justere menyen ut fra hvilke matvarer du har tilgjengelig. I stedet for å kjøpe ingredienser til «det du har lyst på», lager du noe godt ut av det du har.

Det er mange som leser oppskrifter til øyet er stort og vått, og reiser «byen rundt» for å få tak i ulike fancy råvarer. Dette ender dessverre ofte opp med mye matsvinn, fordi folk ikke vet hvordan de skal bruke restene.

Når vi planlegger hva vi skal ha til middag, ser vi heller på hva slags matvarer vi har tilgjengelig: Hva kan vi lage ut av dette? Går det an å putte opp i en halv kålrot eller litt kjøttpålegg som er igjen i pakken? Kan oppskriften justeres littegrann?

Som regel er svaret ja, og det smaker minst like godt.

Må ikke være rykende ferskt

Det er også en stor misforståelse at all mat må være superfersk for å smake godt. Kom igjen, hvor lenge tror du maten er blitt lagret før den kommer hjem til deg? Tror du det spiller noen rolle om den ligger et par dager for lenge i kjøleskapet ditt etterpå? Greit, det er sikkert noen vitaminer som blir borte, men det er bedre å spise gammel mat enn å kaste den.

Her er for eksempel et tips til hvordan du kan lage deilig suppe av slappe grønnsaker.

I det siste har det vært mye fokus på at vi skal spise mindre kjøtt for å spare miljøet. Det er sikkert riktig, med visse forbehold, men det aller viktigste for miljøet er at vi slutter å kaste mat! Og vi må i hvert fall ikke kaste kjøtt.

Mat som er gått ut på dato er veldig ofte like god som varer til fullpris. Og du kan spare masse penger på det, noen hundrelapper hver uke blir mange tusen i året som du heller kan bruke på noe annet gøy.

Har du forresten hørt om folkeaksjonen «Spis opp maten»? Sjekk ut nettsidene deres, der finner du masse gode tips til å bruke restemat.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.