Mormors epledessert – perfekt helgekos

Har du egne epletrær i hagen, men vet ikke hva du skal bruke alle eplene til? Denne epledesserten er både rask og enkel å lage og smaker kjempegodt.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Da vi hadde konfirmasjon for et par uker siden, ønsket konfirmanten Henrik seg at gjestene fikk servert mormors spesielle eplepai til dessert. Og selvfølgelig lagde mormor Dagfrid denne epledesserten til sitt eldste barnebarn.

Siden vi ikke har epletre selv, gikk vi på «slang» hos naboen og plukket hans Sävstadholm-epler. (Vi hadde fått lov, altså.)

Norske epler er de beste å bruke dersom du skal lage mormors epledessert.
Rask kveldskos

Dette er en meget enkel måte å lage pai på, du bare strør mel, sukker og smør over eplene i en ildfast form og setter i ovnen. Med litt vaniljesaus eller is til blir dette en dessert de fleste liker.

Les også: 10 tips til hva du kan lage av epler

Hvis du kommer på at du har lyst på noe godt på lørdag kveld eller plutselig får gjester på søndagsmiddag, er dette noe av den enkleste desserten du kan lage. Og selv om det er enkelt å lage, er det utmerket festmat.

Får du ikke tak i norske epler, kan du bruke utenlandske, men velg noen som ikke er så syrlige.

Det beste er å bruke norske epler til å lage denne desserten. Hvis du ikke har selv eller får tak i det på butikken, bruker du andre epler som er litt melne.

Ikke kjøp Granny Smith eller andre sorter som er veldig syrlige. Beregn 2 store epler per porsjon.

Skrell eplene og kutt dem i båter før du legger dem i en smurt ildfast form.
Ingredienser:

(4 porsjoner)

  • 8-10 store epler
  • 2-3 ss sukker
  • 2 dl hvetemel
  • Meierismør
  • Evt hakkede mandler og kanel

LES OGSÅ: Slik lager du fløtekarameller

Fremgangsmåte:
  • Skrell eplene og skjær dem i båter. Legg dem i en smurt ildfast form.
  • Strø over sukker.
  • Strø over hvetemel.
  • Skjær opp kjøleskapskaldt smør med en ostehøvel så det dekker hele formen.
  • Strø evt over kanel eller hakkede mandler hvis du liker det
  • Stekes i ovnen ved 200 grader i cirka 45 minutter til skorpen er gylden og eplene er kokt til en grøtaktig masse.
  • Serveres varm rett fra ovnen, med is eller vaniljesaus.
Skjær skiver av meierismør med en ostehøvel, og strø over litt kanel hvis du liker det.
Vel bekomme!
Eplepaien får et hjemmelaget preg, og hjemmelaget dessert er det få som ikke liker. Her har vi brukt litt for mye mel – ta gjerne litt mindre enn du tror er nødvendig. Men den smakte likevel kjempegodt.