Vent med beskjæringen til våren

Mange lurer på hvilket tidspunkt som er det riktige for beskjæring av frukttrær, bærbusker og andre busker og trær. Riktig svar er nesten alltid at det skal gjøres om våren.

Beskjæring er et tema det er mange delte meninger om, og du vil nok kunne få forskjellige svar etter hvem du spør. Nå er det heller ikke slik at det er full krise om du beskjærer på feil tid, men etter å ha rådført oss med flere gartnere kan vi gi følgende råd:

Alle frukttrær som er vanlige i Norge skal beskjæres på ettervinter/tidlig vår. Temperaturen skal være over 0 grader slik at det ikke er fare for frostsprengning i trevevet. Dette gjelder eple og pæretrær, men også steinfrukter som plomme og kirsebær.

Tidligere ble det anbefalt at steinfrukter skulle beskjæres om høsten, men dette har man nå gått bort fra på grunn av faren for sykdom ved høstbeskjæring.

Vi har laget en video om beskjæring av frukttrær for Hageselskapet, der gartner Marianne Enger Utengen demonstrerer hvordan dette gjøres.

Beskjæring av bærbusker

Bærbusker og de fleste andre busker skal også beskjæres om våren. Unntaket er vårblomstrende busker som syrin, brudespirea og gullbusk (Forsythia) – disse beskjæres rett etter blomstring.

I denne videoen kan du se Hageselskapets Marianne Enger Utengen demonstrere hvordan du beskjærer en bærbusk:

Disse skal beskjæres om høsten

De eneste unntakene fra regelen om vårbeskjæring er såkalte blødere som lønn og bjørk, som skal beskjæres i august-september. Men beskjæring skal ikke skje for sent på høsten, så hvis du ikke har rukket å klippe disse ennå, bør du derfor vente til neste år.

Vintergrønne busker og trær som for eksempel tuja må ikke beskjæres mens det er tele i bakken. Disse kan beskjæres både vår og høst, men ikke senere enn i september.

Hvorfor skal du egentlig beskjære?

Du lurer kanskje på om det er nødvendig å beskjære i det hele tatt, kan ikke trærne få vokse slik de vil. Joda, det går helt fint, det, men det er også mange fordeler med å beskjære, spesielt frukttrær og bærbusker. Også andre busker og trær vi vokse mye penere hvis du gjør en jobb med beskjæringssaksa.

Blant fordelene med å beskjære er at treet vil få et lengre og bedre liv. Du vil også få mer frukt med bedre kvalitet. Det blir lettere å klippe plenen.

– Et mer luftig tre vil være mer motstandsdyktig mot sykdom og råte, sier gartner Marianne Enger Utengen i Hageselskapet.

Og til slutt kan det nevnes at treet blir mindre utsatt for snøbrekk om vinteren.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.