Julerose og julerose, fru Blom…

For øyeblikket har vi fire ulike juleroser i blomst. Sjelden har vel et plantenavn vært mer misvisende…

Helleborus er en staude vi har fått litt dilla på, og vi har hittil fått fire ulike varianter til å etablere seg i hagen. Nå blomstrer alle – selv om det er lenge siden både jul og påske.

I flere år har det bare kommet blader på denne julerosen. I år viste blomstene seg endelig.
Blomstrer ikke til jul

Den planten som egentlig skal blomstre til jul heter Helleborus niger på latin, det er den som vanligvis brukes som juleblomst innendørs. Men hvis du planter den ut i hagen er det nok bare på Sørlandet den vil blomstre til jul.

Dette er vår eldste Helleborus, den har blomstret litt før men aldri så mye som i år.

I Danmark kalles Helleborus orientalis og de ulike hybridene av Helleborus for påskeklokker. Årstidsmessig stemmer dette navnet bedre.

Denne fylte Helleborus orientalis har i år kommet med flere blomster som pryder vårhagen.

Våre Helleborus har vi kjøpt av det danske Gartneriet Spiren på Hagemessen på Lillestrøm, samt hos Grette Gartneri i Lier (også kjent som Blomster-Svein).

Les også: Ikke vent til jul med julerose

De tre Helleborus orientalis fra Gartneriet Spiren har alle stått ute i hagen noen år, og det er først i år de har blomstret noe særlig. Det har vært flere år med bare blader, men nå ser det ut til at de har etablert seg godt.

Pink Frost er en hybrid som har blomstret både før og etter jul i vår hage.
Noe av bladverket ble stygt etter vinteren, vi klippet det vekk slik at blomstene kommer bedre til sin rett. Plantene som står ved siden av er alunrot.
Liker ikke flytting

Helleborus liker ikke så godt å bli flyttet, så årsaken til «blomster-nekt» kan være graving i bedet eller en tøff vinter.

Den siste Helleborus vi kjøpte i fjor høst er en hybrid som heter Pink Frost, og vi kjøpte den av Blomster-Svein. Den blomstret fint da vi plantet den i oktober i fjor, og vi var veldig spente på om den kom til å klare seg gjennom vinteren. Men det gjorde den til gagns, og nå har den kommet med masse nye blomster!

Vår sist innkjøpte Helleborus er også den som blomstrer mest. Den har stått i vår plantekasse fra BEDD siden oktober i fjor.

Det som vi synes er fint med Helleborus er at de blomstrer så tidlig at de kommer til sin rett i et staudebed, og blomstene står lenge.

Les også: Julerosen blomstrer midt i snøen

Bladverket er vintergrønt, men det hender det blir stygt i løpet av vinteren, da kan du klippe vekk så kommer det nytt. Helleborus liker heller ikke å stå et sted der det er vått, og absolutt ikke i tung leirjord.

Studer gjerne blomstene på nært hold – mange fine detaljer.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.