Sedum og takløk – fint for de «glemske»

Sukkulente planter er blitt skikkelig trendy de siste årene. Det er ikke så rart, de er både kule og lettstelt. Vi har plantet sedum og takløk i en blomsterkasse som vi sjelden husker å vanne.

I de fleste hager er det noen tørre områder som det er vanskelig å få noe til å trives. For eksempel inntil veggen under takskjegg og overbygg. Her kommer sjelden regnet til. Storstilt vanning inntil grunnmuren er heller ikke å anbefale, da dette gir fare for fukt i kjelleren.

Takløk og sedum passer fint å plante i en kasse du ikke husker å vanne så ofte.
Takløk og sedum passer fint å plante i en kasse du ikke husker å vanne så ofte.

Ønsker du likevel å ha noe grønt og skjønt på disse stedene, bør du velge planter som trenger lite vann for å klare seg. Sedum er perfekt! Det finnes over 400 forskjellige sorter av disse sukkulente staudene i bergknappfamilien. Noen av dem vokser vilt i Norge, men størst utvalg finner du i hagesentrenes staude-avdelinger. Blomstene er i flere farger, gul, hvit, rød og rosa, men mange synes bladverket utgjør den største prydverdien. De fleste sortene er krypende.

Sedum trenger som nevnt svært lite vann for å trives, og heller ikke mye jord. De kan vokse på et svaberg eller et steingjerde, på steder der du egentlig ikke skulle tro at noe kunne vokse. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hvor du kan plante sedum. Krukker, blomsterkasser eller steinbed, alt går like bra.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden
Både sedum og takløk er sukkulente planter i bergknappfamilien.
Både sedum og takløk er sukkulente planter i bergknappfamilien.

Takløk, eller sempervivum som er det latinske navnet, har fått navnet sitt fordi planten tidligere ble brukt mye som takdekke, blant annet for å hindre brann.

De siste årene har det også kommet et nytt og utrolig stilig produkt på markedet: Sedum-matter. Her har produsentene laget ferdige matter med sammenvokst sedum, som du for eksempel kan bruke på taket, eller i stedet for plen. Dette siste er noe vi vurderer å gjøre i vår hage, for vi har en plen som ikke trives noe særlig.

2012_05_30_0323

2012_05_30_0310

Her kan du lese mer om sedummatter: http://www.vitalvekst.no

Se hvor fint det ble med sedummatter i vår hage

Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut