Nedfallsfrukt blir syltetøy og dessert

Hvis du passer på å plukke opp nedfallsfrukt med en gang, kan den brukes til å lage mye godt. Vi har laget kilovis med eplesyltetøy og eplepai av epler som har falt på bakken.

Epler kan falle ned fra trærne av flere grunner. De første som faller gjør det gjerne fordi treet vil tynne ut litt sånn at det blir mer plass og mer smak på de eplene som er igjen. Hvis det blåser faller gjerne noen epler ned, og hos noen sorter faller alle eplene ned etterhvert som de blir modne.

I dag kunne vi plukke 2 fulle bøtter med nedfallsfrukt fra naboens epletre.
Bøttevis av epler på bakken

Vi har en avtale med naboen om å stelle hans epletre, og da får vi ta så mye epler vi vil. Dette er et gammelt tre, trolig av typen Sävstadholm, der eplene blir modne i månedsskiftet august-september.

Epletreet henger delvis over på vår tomt, slik at eplene faller ned i vår hage. Noen av dem har fått skader, dette er det bare å skjære bort og bruke resten.

I år har det falt ned veldig mange epler i løpet av de siste ukene. Vi har plukket flere bøtter opp fra bakken! Det tyder nok på at resten av eplene også bør plukkes – selv om det er sånn med epler at de blir søtere desto lengre de henger på treet.

Plukkes med en gang

Når epler faller på bakken er det viktig å plukke dem opp så fort som mulig, sånn at de ikke råtner eller blir spist av snegler og andre vesener. Et eple som faller på bakken får som regel en støtskade, det vil si at det blir en brun flekk. Dersom du ikke gjør noe med et eple som har støtskade, vil det som regel råtne ganske fort.

Det er praktisk med en slik kurv til å plukke eplene i.

Råtne epler = sløsing med mat. Derfor prøver vi å passe på å plukke opp eplene som faller på bakken etterhvert, og lager gode saker av dem. Skjær bort det som er brunt/markspist/skadet, bruk resten.

Du kan lage eplesyltetøy uten å skrelle eplene, bare ta ut kjernehuset.
Tips til hva du kan lage

Mormors epledessert er en veldig populær rett her i huset. Den har vi laget flere ganger allerede, og mer skal det bli. Dette er en superenkel dessert å lage, som alle her i huset synes smaker kjempegodt. Etter konfirmantens ønske blir den også servert i konfirmasjonsselskapet som vi skal ha om ikke lenge.

Men, det kan (dessverre) ikke være dessert hver dag, så vi må lage noe annet av eplene også, som kan lagres. I år har vi laget mange kilo eplesyltetøy som vi har fryst ned. Supert å kunne ta opp å ha på brødskiva, bruke som fyll i kaker, eller på havregrøten.

Vi pleier å fryse eplesyltetøy i passe store bokser, som merkes med innhold.

Vi har også prøvd å lage tørkede epleskiver, det ble også godt.

Trenger du flere tips til hva du kan lage av epler? Les denne artikkelen.