Hvis du har dyrket tomater i sommer, og har høstet flere enn du rekker å spise, kan du ta vare på avlingen ved å lage pizzasaus som du legger i fryseren.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Tomatdyrking uten drivhus i Norge er strengt tatt en litt naturstridig aktivitet. I år ble ikke våre tomater modne før i august, og nå i slutten av september er det for kaldt til at de modner ute. Det er gjerne også sånn at når tomatene først begynner å modne, så blir alle modne på en gang. Og siden modne tomater er ferskvare, kan du fort ende opp med mange tomater du ikke rekker å spise på brødskiva eller i salat.
Høst alle nå
Vi har derfor høstet alle tomatene nå, og noen av dem blir ingredienser i tomatsaus som vi kan bruke på pizza eller til pasta.
Vi har for det meste cherrytomater, og de er egentlig ikke spesielt godt egnet til tomatsaus, da de inneholder veldig mye vann. Men hvis du blander inn noen bokser med hakkede tomater i tillegg, blir det fin saus.
Du kan bruke alle tomatene som modne eller begynner å bli overmodne, men ikke de grønne.
Det trengs veldig mange tomater for å lage en liter saus, så ikke bli skuffet hvis det blir litt mindre enn du hadde håpet.
Grønne tomater kan ligge inne til modning. La dem helst henge på rankene og legg dem gjerne utover på et brett. Hvis de er veldig harde og små er det ingen vits å ettermodne dem.
Slik lager du en kjempegod pizzasaus av egendyrkede tomater:
Ingredienser:
- Tomater
- Løk
- Hvitløk
- Chili (kan sløyfes)
- Basilikum, oregano og evt andre urter
- Tomatpuré eller ketsjup
- 1 kjøttbuljongterning
- Sukker
- Salt
- Pepper
- Olje
- Evt litt hvitvinseddik
Fremgangsmåte:
- Finhakk løk, hvitløk og eventuelt chili og fres i en stor kasserolle med litt olje, til løken blir blank.
- Det de store tomatene i biter, de som er bittesmå kan du putte hele oppi sausen. Hell tomatene oppi den samme kasserollen som du har frest løken i.
- Tilsett hakkede tomater fra boks, og kok opp. OBS: Ikke bruk for sterk varme, da kan tomatsaus bli til en «vulkan».
- Etter at sausen er kokt opp, knus tomatene med en potetstapper. Tilsett hakkede urter, tomatpuré og en buljongterning.
- La sausen koke en god stund slik at du får kokt ut noe av vannet. Hvis du ønsker en helt glatt saus, kan du kjøre den med stavmikser.
- Når sausen har ønsket konsistens smaker du til med salt og pepper og eventuelt litt sukker og hvitvinseddik hvis du synes det trengs.
Den ferdige sausen kan avkjøles og helles over i egnede bokser, som du legger i fryseren. Husk å merke boksene med hva som er i dem. Det er også praktisk å bruke ganske små bokser, slik at du kan ta opp én eller flere alt etter behov.
Skal du bruke tomatsausen som base til en kjøttbasert pastasaus, kan du godt tilsette andre grønnsaker enn tomater. Squash og paprika passer godt, for den del kan du også bruke gulrøtter eller andre rotgrønnsaker dersom du liker å «lure» i barna litt ekstra grønnsaker uten at de vet det. Men i en tomatsaus bør det være minst 75 % tomater, hvis ikke blir sausen ganske grå.