Den milde høsten har gjort at tulipanløkene har spiret hos oss. Er det krise? Neida, men i mangel av isolerende snø dekker vi bed og krukker med løv, som en slags «naturlig boblejakke».
Tulipanløker som settes om høsten skal helst ikke spire før til våren, men da høsten ble mild og våt hos oss her i Oslo kan det skje likevel.
Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her.
Ikke for tidlig, ikke for sent
Det ideelle for tulipanløkene er at de settes så tidlig at de rekker å danne røtter, men så sent at de ikke spirer heller. Vi synes vi ventet ganske lenge da vi satte løkene i jorda i midten av oktober, men i år var det tydeligvis ikke lenge nok.
Les også: Da er alle tulipanløkene i jorda igjen
For etter at vi satte dem har det nesten ikke vært minusgrader, bare mildt og vått vær. Egentlig ganske stusslig, og heller ikke gunstig for plantene.
Men, det er ikke krise heller. Dette er dette vinterværet de stort sett har på Sørlandet og Vestlandet hvert år, og plantene overlever jo der også.
Så vi har all grunn til å tro at det kommer til å se ut sånn som dette også neste år i vår hage:
Les også: Nå er det tulipanbonanza i hagen vår
Barfrost = Den Store Skrekken
Det som imidlertid kan bli litt krise, er hvis det nå plutselig snur om og blir mange minusgrader, uten at det kommer snø. Snø i hagen er nemlig veldig god isolasjon, både mot kulde og hvis vårsola kommer mens det fortsatt er frost i bakken.
Ligger det snø på toppen av en krukke, vil det tine i passe tempo slik at planten får naturlig vanning.
Les også: Snø i hagen er plantenes venn
Løv er en viktig ressurs
Hva kan vi bruke i stedet for snø? Løv, naturligvis.
Vi pleier å lagre tørt høstløv i sekker beregnet til akkurat slike formål. Ved å legge en luftig «dyne» over jorda blir plantene under beskyttet.
For tulipanløker som har begynt å spire vil det forhåpentligvis gjøre at de ikke får skader på bladene, men kan fortsette å vokse til våren i stedet.
Av for oss uforståelige grunner, velger mange å rake løv i sekker og kjøre det til kommunens hageavfallsmottak. Og til våren drar de på hagesenteret og kjøper jord i dyre dommer, i sekk.
Les også: Nei, du trenger ikke å kjøre vekk hageavfallet
Ta med løv HJEM fra dugnad
I vår hage blir absolutt alt organisk materiale gjenbrukt, og i tillegg får vi fra andre. Om sommeren «stjeler» vi gressklipp av naboene, siden vi ikke har plen selv.
Da Bjørnhild var på dugnad i høst, pakket hun bilen full av mange sekker med løk. De andre lurte fælt på hva den «gale hagedama» egentlig drev på med.
Vi har ikke noe i mot å gjøre hagearbeid, men akkurat det å rake løv driver vi ikke med i vår egen hage. Det som eventuelt legger seg i gangstien raker vi inn i bedene, hvis det ikke blåser vekk av seg selv (det gjør som regel det).
Det er forresten ikke bare om vinteren vi bruker løv. Det er også kjempefint å bruke som jorddekke i kjøkkenhagen, for å hindre ugress og fordamping. Og så gir det mat til meitemarkene som forbedrer jorda, for å nevne noe.