Det er mye som kalles pizza, men det er ingenting som kan måle seg med ekte italiensk pizza bakt i steinovn. Her kan du lære hvordan du lager like god pizza som den du får servert i Italia.
Italienske pizzakokker bare ler av “pappskiven med ketchup” fra Stranda – også kalt Grandiosa. “Questa non è una pizza”, ville de sagt. Dette er ikke en pizza…
I forrige uke var Spirea på besøk hos Rasmus Nørgaard og fikk smake italiensk pizza bakt i hans vedfyrte steinovn fra Forno.
Her kan du lese om hva som er så bra med akkurat disse steinovnene.
Hemmeligheten bak en perfekt italiensk pizza med tynn bunn er i korte trekk dette:
Lag deig dagen før
La deigen langtidsheve, lag bunnen tynn med fingrene (ikke kjevle), og ikke overdriv mengden fyll. Hvis du i tillegg steker i steinovn, er du veldig nært den perfekte pizza.
– Deigen må lages minst 24 timer i forveien. Den kan gjerne stå til heving i kjøleskapet i flere dager, sier Rasmus som er pizzaentusiast og forhandler av de vedfyrte steinovnene fra Forno AS.
Tips: Har du for mye pizzadeig, kan den fint fryses.
Ikke for mye fyll
Rasmus lager alltid tomatsausen selv og krydrer med egendyrkede urter. Da kan han smakstilsette akkurat slik han ønsker. Men han understreker at når det gjelder pizza, er kunsten å ikke overdrive.
– Det som skal være på en pizza skal være der fordi det tilfører noe til pizzaen, ikke som pynt. Det er bedre med noen få, gode ingredienser enn å dynge på med alt mulig, sier Rasmus.
Når du skal bake ut deigen, er det aller beste å bruke hendene og bare klappe den utover. Bruker du kjevle vil du presse ut luftboblene og ikke få en så luftig og godt resultat.
Oppskrift på Fornos pizzabunn
900 g Tipo 00 mel (pizzamel)
½ liter lunkent vann
2 g tørrgjær
25 g salt
Rør sammen vann og gjær. Ha i salt og bland inn melet litt etter litt.
Deigen kan med fordel lages dagen før og stå til heving over natten i kjøleskap. Del deigen i 230 g emner og form til boller. Legg emnene på en bakeplate med mel, dekk til med plastfolie og legg et fuktig håndkle over. La heve i et par timer.
Trykk ut og form til runde pizzabunner. Trykk med hendene fra midten av emnet og ut så du presser luftboblene ut til kantene. Du trenger ikke kjevle. Ha på tomatsaus, mozzarella og dine favoritter.
Stekes kun et par minutter i Fornos steinovn. Hvis du ikke har steinovn, kan du bruke pizzasteiner i vanlig komfyr. Men da vil det ta litt lengre tid å steke pizzaen, akkurat hvor lang tid det tar kommer an på ovnen.
Inviter til pizzafest!
Pizza er enkel og rimelig mat, perfekt å servere i ulike sosiale sammenhenger. Inviter vennene dine på pizzafest! Du trenger ikke å stå og «slave» på kjøkkenet selv, men kan engasjere gjestene til å lage sine egne pizzaer.
Lykke til!
Les mer om steinovner og finn flere oppskrifter på hjemmesiden til Forno.