Slik lages perfekt italiensk pizza

Det er mye som kalles pizza, men det er ingenting som kan måle seg med ekte italiensk pizza bakt i steinovn. Her kan du lære hvordan du lager like god pizza som den du får servert i Italia.

Italienske pizzakokker bare ler av “pappskiven med ketchup” fra Stranda – også kalt Grandiosa.  “Questa non è una pizza”, ville de sagt. Dette er ikke en pizza…

I forrige uke var Spirea på besøk hos Rasmus Nørgaard og fikk smake italiensk pizza bakt i hans vedfyrte steinovn fra Forno.

Her kan du lese om hva som er så bra med akkurat disse steinovnene.

Hemmeligheten bak en perfekt italiensk pizza med tynn bunn er i korte trekk dette:

Lag deig dagen før

La deigen langtidsheve, lag bunnen tynn med fingrene (ikke kjevle), og ikke overdriv mengden fyll. Hvis du i tillegg steker i steinovn, er du veldig nært den perfekte pizza.

Bruk fingrene, ikke kjevle, når du baker ut pizzadeigen, råder Rasmus.
Bruk fingrene, ikke kjevle, når du baker ut pizzadeigen, råder Rasmus.

– Deigen må lages minst 24 timer i forveien. Den kan gjerne stå til heving i kjøleskapet i flere dager, sier Rasmus som er pizzaentusiast og forhandler av de vedfyrte steinovnene fra Forno AS.

Tips: Har du for mye pizzadeig, kan den fint fryses.

Med tomatsaus, rødløk, mozzarella og pepperoni har du alt du trenger som pizzafyll.
Med tomatsaus, rødløk, mozzarella og pepperoni har du alt du trenger som pizzafyll.

Ikke for mye fyll

Rasmus lager alltid tomatsausen selv og krydrer med egendyrkede urter. Da kan han smakstilsette akkurat slik han ønsker. Men han understreker at når det gjelder pizza, er kunsten å ikke overdrive.

– Det som skal være på en pizza skal være der fordi det tilfører noe til pizzaen, ikke som pynt. Det er bedre med noen få, gode ingredienser enn å dynge på med alt mulig, sier Rasmus.

Fordel fyllet jevnt utover pizzabunnen.
Fordel fyllet jevnt utover pizzabunnen.

Når du skal bake ut deigen, er det aller beste å bruke hendene og bare klappe den utover. Bruker du kjevle vil du presse ut luftboblene og ikke få en så luftig og godt resultat.

Oppskrift på Fornos pizzabunn

900 g Tipo 00 mel (pizzamel)

½ liter lunkent vann

2 g tørrgjær

25 g salt

Rør sammen vann og gjær. Ha i salt og bland inn melet litt etter litt.

Etter at alt fyllet er lagt på, legger du pizzaen over på en pizzaspade. Husk å bruke litt mel under så deigen ikke setter seg fast i spaden.
Etter at alt fyllet er lagt på, legger du pizzaen over på en pizzaspade. Husk å bruke litt mel under så deigen ikke setter seg fast i spaden, råder Lina Marka Stovner, som begynner å bli litt av en pizzaekspert.

Deigen kan med fordel lages dagen før og stå til heving over natten i kjøleskap. Del deigen i 230 g emner og form til boller. Legg emnene på en bakeplate med mel, dekk til med plastfolie og legg et fuktig håndkle over. La heve i et par timer.

Trykk ut og form til runde pizzabunner. Trykk med hendene fra midten av emnet og ut så du presser luftboblene ut til kantene. Du trenger ikke kjevle. Ha på tomatsaus, mozzarella og dine favoritter.

Stekes kun et par minutter i Fornos steinovn. Hvis du ikke har steinovn, kan du bruke pizzasteiner i vanlig komfyr. Men da vil det ta litt lengre tid å steke pizzaen, akkurat hvor lang tid det tar kommer an på ovnen.

Når du skal steke italiensk pizza, skal ovnen være så varm som mulig, helst over 400 grader.
Når du skal steke italiensk pizza, skal ovnen være så varm som mulig, helst over 400 grader.

Inviter til pizzafest!

Pizza er enkel og rimelig mat, perfekt å servere i ulike sosiale sammenhenger. Inviter vennene dine på pizzafest! Du trenger ikke å stå og «slave» på kjøkkenet selv, men kan engasjere gjestene til å lage sine egne pizzaer.

Lykke til!

Les mer om steinovner og finn flere oppskrifter på hjemmesiden til Forno.

Når pizzaen er ferdig dandert med det fyllet du ønsker, er du nesten i mål.
Når pizzaen er ferdig dandert med det fyllet du ønsker, er du nesten i mål.
Snu litt rundt på pizzaen halvveis i stekingen, slik at den blir jevnt stekt over det hele.
Snu litt rundt på pizzaen halvveis i stekingen, slik at den blir jevnt stekt over det hele.
Her har Bjørnhild stekt sin første pizza i steinovn!
Her har Bjørnhild stekt sin første pizza i steinovn!
2016_06_03_3165
Det gjør ikke noe om pizzaen blir litt brent på kantene, det er sånn det skal være.
Rasmus viser Bjørnhild hvordan deigen skal snurres rundt i lufta.
Rasmus viser Bjørnhild hvordan deigen skal snurres rundt i lufta.
For å få riktig temperatur i steinovnen, er det bjørkeved som gjelder.
For å få riktig temperatur i steinovnen, er det bjørkeved som gjelder. Men obs: Pass på at pizzaen ikke brenner opp!
Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!