Julerosene gleder seg til påske

Ja, de heter juleroser, men de blomstrer jo ikke til jul i Norge. Men når påsken er sein og våren er tidlig, håper vi på juleroseblomstring i tide til høytiden.

Det har ikke vært allverden til vinter her i Oslo, men det er fortsatt ikke så varmt at det er veldig fristende å holde på ute i hagen. I disse tider holder vi oss for det meste hjemme på hjemmekontoret, det er jo uansett der vi jobber for det meste. Den eneste forskjellen for oss er at vi ikke får møtt folk fysisk til intervjuer og fotografering.

Bjørnhild klippet vekk noen blader som har blitt stygge i løpet av vinteren. Julerose er i prinsippet vintergrønn, men det er ikke alltid at bladene tåler vinteren.
Dagens hagerunde

Fordelen med å jobbe hjemme er at det er kort vei ut i hagen, og i dag tok vi en runde for å sjekke hvordan det sto til med julerosene. Vi har fire stykker, tre av dem trives sånn passe mens den fjerde trives som plommen i egget.

En blomsterknopp som skal bli en vakker julerose – til påske.

Nå er det lovende knopper på alle julerosene, så det er nok ikke lenge før de slår ut i full blomst. Det kommer an på sol og temperatur, men før påske blir det nok i hvert fall.

Denne blir altså så utrolig fin!

Den mest blomsterrike julerosen vi har er en hybrid som heter «Pink Frost». Den får massevis av rosa blomster og har virkelig bredd seg utover i plantekassa fra BEDD der vi plantet den for to sesonger siden.

I begynnelsen av mai i fjor tok vi bilder av julerosene i full blomst – se hvordan de så ut da.
Ved å klippe vekk littegrann av bladverket, kommer blomstene bedre til sin rett.
Vente eller rydde?

Rådene er litt forskjellige om det er riktig å klippe/rydde i staudebedene nå tidlig på våren, eller vente litt. Siden det er meldt minusgrader om noen dager, venter vi litt.

Her ser det litt rufsete ut etter vinteren, men vi venter litt den store ryddesjauen.

Planter som står ute tåler mye, men akkurat de små, ferske spirene som kommer opp fra jorda kan godt ha litt ekstra isolasjon i form av gammelt bladverk en stund til. Men når det blir varmere i været, klipper vi ned og rydder opp i staudebedene.

Uansett bør du ikke fjerne stauderester og løv fra hagen – det kan du bruke som jorddekke i bedene som både gir næring til mikroorganismene og gjør at det blir mindre ugress. Det er ingen vits å kaste hageavfall/løv, og kjøpe jord i sekker – lag heller egen jord av hageavfallet. Det kan gjøres på ulike måter, vi bruker det som strø i varmkomposten.

Les også: En liten guide til kompostering
Julerosen står i vår 7 meter lange plantekasse fra BEDD, så den kan utvide seg i to retninger.