Besøk Træna – ytterst i havgapet

Under Trænafestivalen er øygruppa fylt av høy musikk og folkeliv – resten av året er Træna stedet du finner fred og ro, vill natur, velstelte hager og hyggelige mennesker. Og Hawaii!

Helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, ligger Træna, en øygruppe der det har bodd folk i over 9000 år. Til tross for, eller kanskje på grunn av, lang reisevei til fastlandet, bor det fortsatt rundt 450 mennesker på Træna. De fleste bor på Husøy, der kommunesenteret ligger.

Vi besøkte Træna tidligere i sommer for å lage en reportasje om de flotte hagene som det finnes mange av på øya. 

Trænværingene kan med rette kalle seg Havfolket, når de ønsker festivaldeltakere fra fjern og nær velkommen til øyriket.
3000 teltere

De siste årene er Træna blitt kjent for et bredere publikum gjennom Trænafestivalen, som er blitt arrangert hvert år siden 2003 i begynnelsen av juli. Festivalen samler opptil 3000 tilreisende, som alle bor i telt! Det er nemlig svært begrenset med andre overnattingsplasser på øya – de få som finnes er under festivalen forbeholdt artistene som spiller.

Da vi var på Træna var festivalen over, noe lokalbefolkningen både var litt glade og litt triste for. På Husøy, der mesteparten av Trænafestivalen arrangeres, bor det bare 400 mennesker, og de aller fleste må være med å jobbe med å servere mat, rigge og sjaue slik at festivaldeltakerne får en god opplevelse. Og ikke minst rydde opp etterpå, det er litt av en jobb.

Vil du vite mer om Trænafestivalen finner du info på denne nettsiden.

En rorbu i privat eie. Om sommeren kommer mange utflyttere tilbake.

Norges eldste fiskevær

Træna er imidlertid mer enn Trænafestivalen. Øygruppa består av over 1000 øyer, holmer og skjær, men kun noen av dem er bebodd. De fleste innbyggerne bor som sagt på Husøy, men det er også cirka 55 innbyggere i Selvær.

Innbyggerne på Træna lever for det meste av fiske – både havfiske, oppdrett og bearbeiding av fisk. De to hjørnesteinsbedriftene er Pelagia og Modolf Sjøset AS.

Det er tydelig at fisken er viktig for Træna, og trænværingene er stolte av sin historie.

Disse to bedriftene kan i høysesongen sysselsette over 100 personer. Ellers er trænværingene kreative og driftige folk som gjerne kombinerer flere yrker for å få seg et levebrød. Under vårt besøk på Træna besøkte vi Jorid, som både er frisør, driver biblioteket og fanger leppefisk til bruk i oppdrettsnæringen

Trænahallen er dekorert med Pixel-ørna, trolig Norges største grafitti, en havørn gjenskapt av kunstneren Anders Gjennestad, som kaller seg STRØK.

Den nevnte Trænafestivalen er naturligvis også viktig for øya. Vi hørte for eksempel at Joker-butikken har 70 prosent av årsomsetningen sin i løpet av de få dagene festivalen pågår. Men som fiskersamfunn er trænværingene vant til dette: Hvis de får en stor fangst, må de spare disse inntektene til å bruke resten av året.

Midt på Polarsirkelen befinner vi oss i midnattsolens rike. Bildet er tatt fra Lovund, der de karakteristiske fjellene på Træna er et tydelig landemerke.

Dette bør du se

Den gedigne grotten Kirkehelleren har en spesiell akustikk. En av konsertene under Trænafestivalen blir holdt der.

Den største av øyene på Træna heter Sanna. Her er ligger det karakteristiske fjellet Trænstaven, hvite sandstrender og en gedigen grotte med navnet Kirkehelleren. Forsvaret har dessuten en radarstasjon her, og har laget en tunnel gjennom fjellet hvis du har lyst til å komme deg til topps for å nyte utsikten. På Sanna bor det to menn om vinteren, og 60 om sommeren.

Forsvarets radarstasjon på toppen av øya Sanna.Til høyre i bildet øyas eneste bil, som ble brakt til øya av Forsvaret.

Det er en en egen rutebåt som går mellom de ulike øyene på Træna – nesten som en buss. Men den går ikke så ofte, så utflukter bør planlegges.

Rutebåten Sanna er trænværingenes buss.

Et lite stykke opp for bebyggelsen på Husøy finner du Petter Dass-kapellet, som ble åpnet i 1997 som et minnesmerke etter den store nord-norske dikteren Petter Dass. Dette er utsmykket med 12 tavler malt av kunstneren Karl Erik Harr, med motiver fra Nordlands trompet. Kapellet er ikke vigslet, men er ment som et rom for ettertanke og meditasjon. Mange som besøker kapellet pleier å synge den kjente salmen «Herre Gud, ditt dyre navn og ære».

Petter Dass-kapellet ligger et lite stykke fra bebyggelsen på Husøy.
Inne i kapellet henger det 12 tavler malt av kunstneren Karl Erik Harr, med motiver fra «Nordlands trompet» av Petter Dass. Kapellet er vanligvis åpent for alle.

Hvis du er avhengig av storbyens pulserende liv, er ikke Træna stedet å dra, men vil du se natur du ikke finner maken til noe sted, er det stor opplevelse. Det er i praksis aldri sommer på Træna, men er du heldig blir det 15 grader og bare litt vind. Træna ligger på polarsirkelen og kan derfor også by på midnattsol.

Polarsirkelen går gjennom Træna, ikke akkurat her som monumentet står, men gjennom Dørvær. Polarsirkelen flytter seg forøvrig 14 meter hvert år.

Strandkafé á la Hawaii

Kreativitet er et ord som beskriver Træna godt. Kanskje noe de har til felles med Hawaii?

I Træna sentrum fant vi en Hawaii-inspirert strandkafé med navnet Aloha! Kanskje ikke så mye som minner om Hawaii på Træna, bortsett fra at begge er øyriker, men det er en spesiell historie bak.

Interiøret er inspirert av en sydhavs strandbar.

En mann som utvandret fra Træna til Hawaii for over hundre år siden, sendte et kamera til sin lillesøster. Hun tok bilder av livet på Træna og sendte til broren hun aldri hadde møtt. Hele historien kan du lese her.

En konfirmant fra Træna, fotografert og sendt til Hawaii på 1920-tallet. Skiltet står nøyaktig der konfirmanten sto da bildet ble tatt.

Siden mai 2016 har trænværingen Eirin drevet Aloha Café, som serverer både mat og drikke hele året. Naturligvis mest omsetning under Trænafestivalen.

Sola tittet fram, og vi kunne ta en utepils, på Træna.

Reis til Træna

Træna ligger så langt ut i havet som det nesten er mulig å komme i Norge, bokstavelig talt «der ingen kunne tru at nokon kunne bu». Fra Sandnessjøen på fastlandet er det 33 nautiske mil, eller 61 kilometer ut til Træna. Det er derfor ikke et sted du «svipper innom i forbifarten».

Hurtigbåten frakter både folk og last til og fra Træna. Men ikke bli overrasket om den er forsinket, eller om været gjør at du må bli en dag til på øya.

For å komme til Træna må du enten ta ferje fra Stokkvågen i Lurøy, eller hurtigbåt fra Sandnessjøen. Begge alternativene tar 2-3 timer hver vei. Reiser du med bil, kan du gjerne la den stå igjen på ferjeleiet – det er ikke mer enn 3 km bilvei så like greit å gå til fots. Eller låne en bil av en trænværing, som vi gjorde.

Det er som regel vanskelig å komme seg til og fra øya på samme dag, derfor bør du ordne overnatting. Hvis du ikke kjenner noen du kan bo hos, kan du bo i rorbu eller på Træna Gjestegård. Eller du kan gjøre som festivaldeltakerne: Ta med teltet!

Fra dette utsiktspunktet kan du se hele Helgelandskysten når været er godt. Og ved hjelp av denne geniale konstruksjonen, kan du sikte deg inn på et stort utvalg landemerker ved å vri på anviseren på toppen.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut