Lundefugl i 85 km/t på Lovund

Neida, det blir ikke noe fartsbot, selv om lundefuglene ved hjelp av 400 vingeslag i minuttet klarer å oppnå en toppfart på 85 km/t. De klarer også å dykke ned til 30 meter uten dykkermaske.

Spirea har vært på en liten roadtrip gjennom Norge i sommer, og nå har vi «landet» på den lille øya Lovund på Helgelandskysten. Her bor det 473 mennesker (pr 1. januar 2016) som lever av enten laks eller turister eller begge deler.

Lunde-unger er ikke så kresne som andre unger: De spiser gjerne sild hver dag, flere ganger om dagen.
Koloni av lundefugler

I tillegg til alle de driftige folkene, og turistene, har Lovund sommerbesøk av cirka 60.000 flygende gjester.

På Lovund holder nemlig en av Norges største kolonier av lundefugl til. Det er ikke så lett å telle dem, men det antas at det er cirka 30.000 par som kommer inn for å hekke.

Lundefuglene er egentlig «sjøfolk», de trives best uten fast grunn under føttene. Men også de må inn til land for å stifte familie.
Lundefugl kalles også sjøpapegøye på grunn av det fargerike nebbet.

Lundkommardagen

Klokka 18.00 den 14. april hvert år kommer lundefuglene inn fra havet og lander i lundeura på Lovund. Det hender det kommer noen dagen før eller etter, men de fleste kommer altså den 14. april. Det er det samme i Finnmark og på Færøyene også.

Herr og fru Lunde tar en velfortjent pause fra mathentingen.

Her i lundeura finner de seg en egnet hule mellom steinene der de lager rede og legger sitt ene egg rundt den 10. mai. Det er selvfølgelig likestilling i familien Lunde, så begge foreldrene bytter på å ruge ut egget i 40-45 dager.

Etter det har foreldrene sitt svare strev med å fôre opp ungen slik at den blir flygedyktig. Det tar vanligvis 5-7 uker, litt avhengig av hvor mye mat de får å spise. Ungene er heller ikke svømmedyktige før de forlater redet, hvis de faller i sjøen vil de drukne.

Fisk på menyen

Lurer du på hva lundefuglen spiser? Svaret er fisk. Helst sild, morgen, middag og kveld, så ofte og så mye som mulig. Foreldrene må ofte fly langt for å finne mat til skrikerungen, vanligvis innenfor en radius på 10 km.

Lundene får tak i maten ved å dykke 30 meter ned, uten dykkermaske, til de finner en stim med sild. Det er faktisk blitt registrert dykk helt ned til 68 meter!

Oh, shit. Trodde du at ingen så deg? Da hadde du ikke tenkt på at Tore har telelinse.
LES OGSÅ: Træna ligger ytterst i havgapet
Besøk Lovund

Besøker du Lovund kan du se lundefuglene på ganske nært hold hele sesongen frem til de stikker til havs igjen i midten av august. Lundeura ligger en kort gåtur fra Lovund Hotell.

For å komme deg til Lovund kan du enten ta hurtigbåt fra Sandnessjøen eller Bodø, eller ferge fra Stokkvågen, som ligger en times kjøring fra Mo i Rana. Det er ikke noe stort poeng å ha med bilen ut på øya, da det bare er 3 km bilvei.

Foruten å se på lundefuglene, kan du dra på båttur, fiske eller gå til toppen av Lovundfjellet (625 moh). På hotellet er det også en topp restaurant som serverer spennende retter basert på lokale råvarer og nordiske mattradisjoner.

På hotellet kan du forøvrig velge å bo på vanlig hotellrom eller i rorbu helt i sjøkanten.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.