Fjellkiler får fjellet til å sprekke opp

Hvis du er veldig flink til å slå med slegga, er fjellkiler en smart løsning for å dele store steiner eller «sprenge» vekk fjell. Men det krever utholdenhet og tålmodighet.

I hele sommer har vi jobbet med å bli kvitt berg og stein fra tomta ved hjelp av ekspansjonsmørtelen Trollkraft. Det har gått veldig fint, og vi er nå kvitt nesten alt berget, uten å leie inn hjelp.

Bruk av fjellkiler er en gammel og velbrukt metode for å dele opp store steiner eller sprenge vekk biter av grunnfjellet.
Bruk av fjellkiler er en gammel og velbrukt metode for å dele opp store steiner eller sprenge vekk biter av grunnfjellet.
Ikke betal mer enn nødvendig
Kjøp byggevarene på nett hos Byggmax.no
(Annonselenke)

Men så fikk vi tips om å prøve en annen metode, nemlig såkalte fjellkiler. Dette er en gammel og enkel metode. Den går ut på at du først borer hull i fjellet, deretter slår du noen kiler av metall ned i hullene med slegge, og så sprekker fjellet opp.

Bjørnhild er ikke spesielt treffsikker med slegga, og foretrekker derfor Trollkraft til "selvsprenging" fremfor fjellkiler. (De grønne og blå plastposene brukes for å unngå at hullene tettes igjen etter boring.)
Sett kilene etter hverandre slik at du legger til rette for en lang sprekk i fjellet. Deretter slår du dem ned med slegge, etter tur. (De grønne og blå plastposene brukes for å unngå at hullene tettes igjen etter boring.)
Flere fordeler

Fjellkiler har absolutt et par fordeler sammenlignet med Trollkraft:

- Kjøp tidligere utgaver av Hageguiden - Hageguiden

For det første kommer effekten med en gang, du må ikke vente til Trollkraften har ekspandert.

Og for det andre er det langt rimeligere enn Trollkraft: Du kjøper kiler for 500-1000 kroner, og kan bruke dem så mange ganger du vil. Trollkraft koster 1275 for en bøtte på 10 kg.

Du kan også bruke kilene både inne og ute, og er ikke avhengig av god temperatur og oppholdsvær, slik du er med Trollkraft.

Vi fikk tilsendt 4 stk fjellkiler beregnet på borehull på 28-30 mm fra nettbutikken Fjellkiler.no, som drives av et firma i Lier. De produserer kilene for hånd, dels lokalt i eget verksted, dels i en smie i India. Kilene er laget et ekstremt kraftig stål som heter Hardox-450.

Fjellkilene er laget i et ekstremt hardt stål som heter Hardox-450.
Fjellkilene er laget i et ekstremt hardt stål som heter Hardox-450.OBS: Ikke la sidekilene (blekkene) hvile på hullkanten, da kan de bli slått av.
Se prosjektet ditt på skjermen:
Byggplanleggeren hos Byggmax.no er genial!
(Annonselenke)
Slik bruker du fjellkilene:
  • Merk opp en rett linje hvor kilesømmen (altså der du vil at det skal sprekke) skal settes. Avstanden mellom hullene skal være omtrent en kilelengde, +/–. Dette vil være avhengig av bergart, så her må du prøve deg frem.
  • Bor hull med en kraftig elektrisk drill. Hullene skal være 1-2 cm dypere enn lengden på kilen. Prøv å få alle hullene i samme retning, slik at sprekkplanet blir så jevnt som mulig.
  • Deretter setter du ned de såkalte blekkene (sidekilene) i hullet.
  • Smør kilen med fett på hver side (f eks MoS2 fra Biltema).
  • Sett kilen mellom blekkene. Løft opp blekkene 0,5-1 cm slik at de ikke henger etter ørene på hullkanten, da kan de knekke. Sett kilene slik at ørene peker 90 grader ut fra den retningen kilesømmen skal gå.
  • Bruk slegge til å slå inn kilene. Slå etter tur, litt etter litt. Vent litt (20-30 sekunder) mellom hver gang du slår kilene. Slik holder du på til steinen eller fjellet har sprukket opp.
Etterhvert som kilene slås lenger og lenger ned, begynner fjellet å sprekke opp.
Etterhvert som kilene slås lenger og lenger ned, begynner fjellet å sprekke opp.

OBS: Hvis du ikke får laget en stor nok sprekk til at du får fjernet berget, kan kilen(e) bli sittende fast etter at de er slått helt ned. For å få den løs igjen, må du enten «lirke og lure» med spett og slegge, eller bruke et slagbor med en meisel på til å pigge den løs.

Våre erfaringer

For deg som er sprek og flink til å bruke slegge, er fjellkiler absolutt en grei måte å få fjernet fjell eller delt store steiner. Så fremt du ikke setter hullene for langt fra hverandre, vil det virke. Fjellet sprekker opp. Det er bare å være nøyaktig og tålmodig, så får du resultater.

OVER 2.850 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE

Det gjorde det også hos oss. Vi fikk løs ganske store biter av fjellet ved å bruke 4 fjellkiler som vi satte etter hverandre. Men det tok sin tid, og krevde mye jobbing med slegga. Helt sikkert god styrketrening!

Bor hull i cirka 1 kilelengde avstand til hverandre.
Bor hull i cirka 1 kilelengde avstand til hverandre.
Konklusjonen er likevel at når du skal fjerne så mye fjell som vi har blitt kvitt i sommer, er Trollkraft å foretrekke fremfor fjellkiler. Det er rett og slett mindre slitsomt…

Fjellkiler er derimot perfekt for mindre fjellfjerningsprosjekter. For eksempel hvis du skal dele opp en stor stein og få vekk fra tomta, fjerne en knaus som stikker opp av plenen eller du støter på grunnfjell under utgraving av kjeller. Du kan også bruke dem horisontalt, det kan du ikke med Trollkraft. Og det er lettere å få en rett kant hvis du er ute etter det.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut