Etter å ha drevet «gartneri» i stua i flere måneder, blir de fleste litt utålmodige etter å sette tomatplantene ut i det fri. Men når er det egentlig trygt?
Strengt tatt er det ganske naturstridig å drive med utstrakt dyrking av varmekjære planter her oppe i det kalde nord. Men vi må bare…
Hva er egentlig «riktig» dato for å flytte tomatplanter og andre skjøre planter ut til sitt permanente voksested? Det kommer an på veldig mye, blant annet været.
1. mai eller 1. juni?
Noen sier kategorisk at tomatplanter ikke må flyttes ut før 1. juni, mens andre prøver seg allerede rundt 1. mai. Etter noen år som tomatdyrkere har vi erfart at dette må vurderes fra år til år.
I år ble datoen for utflytting av tomatplanter 8. mai. Etter at det har kommet en skikkelig varmebølge til Østlandet de siste dagene, mener vi at det nå er trygt. Det kan selvfølgelig bli kaldt igjen, men noen sjanser må vi bare ta.
De fleste typer tomatplanter vil helst ikke ha temperaturer under 12 grader. Det er stort sett ikke mulig å etterleve i Norge.
Det beste er selvfølgelig å ha drivhus, da kan du ha på varme slik at du unngår å utsette plantene for kalde nattetemperaturer.
Men det går fint an å dyrke tomater på en sørvendt terrasse også, det har vi god erfaring med gjennom flere år.
Vår tommelfingerregel er at vi ikke flytter tomatplantene ut før det begynner å bli varmt og behagelig å holde på ute. Når tomatplantene først har stått ute en stund, klarer de seg også fint selv om det skulle bli kaldere igjen.
Så fremt det ikke blir minusgrader vil de ikke dø, men det som kan skje er at de i verste fall stoppe å vokse. Dette gjelder ikke bare tomatplanter, men også andre planter.
Vår erfaring er at det viktigste er at det grei temperatur de første dagene etter utplanting, etter det er plantene blitt mer robuste. Du bør ikke flytte rett ut fra 20 grader til 5 grader, men når de er blitt vant med det, tåler plantene at temperaturen svinger litt.
Herding
Ideelt bør tomatplanter herdes før de flyttes permanent ut. Dette er både fordi de skal bli vant til temperaturen ute, men også fordi de skal venne seg gradvis til sola. For tomatplanter kan faktisk også bli solbrent.
Herding betyr i praksis at du flytter plantene ut og inn i noen dager, og lar dem gradvis få med utetid.
Vi har aldri drevet med herding, heller ikke i år. Det har stort sett gått bra, men i har faktisk noen av bladene på tomatplantene fått solskader. Når plantene blir solbrent får de lyse (svidde) merker på bladene.
Tips: Er du redd for lave nattetemperaturer kan du legge fiberduk over plantene om natten. Det funker også med et lett fleecepledd.
Skal du lykkes med tomater på friland eller i potte, er det viktig at du velger en sort som er noenlunde tilrettelagt for norsk klima.
Dette har vi skrevet om i denne artikkelen
Jord og gjødsling
I år har vi valgt å plante tomatplantene i jord vi har gravd ut fra egen hage. Dette er jord som stort sett består av kompostert hage- og matavfall som har ligget noen år, og det ser ut til å at tomatplantene trives utmerket. Tidligere har vi brukt vanlig plantejord fra hagesenteret, iblandet kugjødselkompost.
For å få en god tomatavling, er det også viktig å tilføre næring jevnlig. Vi bruker en spesiell flytende tomatgjødsel som heter Biobact Tomat fra Giva, den har vi veldig god erfaring med. Vi blander en kork i vannet hver gang vi vanner. Biobact er økologisk naturgjødsel.
Det er ganske enkelt å se om tomatene har fått nok næring. Hvis bladene er lyse og noen av dem gule, får planten for lite næring. Tomatplanter skal ha mørke grønne blader, men obs: Litt avhengig av sort, ikke alle ser like ut.
Hvor stor potte?
Når du dyrker i potte er det viktig at du bruker en potte som er stor nok. En tomatplante trenger minst 10 liters potte for at røttene skal ha nok plass til å suge til seg vann og næring. Unntaket er dvergsorter, de kan klare seg med 5 liter.
Våre tomatplanter står i potter som er 20 liter, og det har vi veldig god erfaring med.
Da har de blitt pottet om to ganger siden såing i begynnelsen av mars. Vi brukte også vekstlys de første ukene, før det ble lyst nok til at de kunne stå i vinduskarmen.
Automatisk ferievanning
Skal du reise bort i sommer, er det lurt å skaffe seg et automatisk vanningsanlegg for krukker. Vi har et system der vi kan vanne inntil 20 krukker, og det er veldig greit å slippe å spørre andre om å vanne for oss. Vanningsanlegget kobles til utekranen, og så er det en vanningscomputer som kan stilles inn til å vanne så ofte og lenge du ønsker.
Vil du ha flere tips om dyrking om tomater, anbefaler vi at du melder deg inn i gruppen «Tomatdyrkere på Facebook». På bloggen Tomatprat finner du også mye nyttig info.