Årdal – der Sognefjorden møter Jotunheimen

Dra på ferie til Årdalstangen? Kanskje ikke det du først tenker på – men jeg kan love deg at du blir positivt overrasket. Her kan du nemlig nyte to av Norges naturperler: Sognefjorden og Jotunheimen.

Årdal innerst i Sognefjorden er mest kjent for å huse tungindustrien til Norsk Hydro. Fortsatt er aluminiumsverket hjørnesteinsbedriften og en stor arbeidsgiver i kommunen, men reiselivet er på full fart fremover.

Les også: Høsttur til Jotunheimen med brevandring og tinderangling
I Årdal smalner Sognefjorden inn, før den går over i Utladalen og møter Jotunheimen.
Fra industrirøyk til drømmenatur

Tidligere hang røyken grå over hele området rundt Årdal, i den grad at trær døde langt oppover dalen. Heldigvis er lufta nå både ren og frisk, og et perfekt utgangspunkt for flotte turer til fots eller i kajakk.

Jeg (Bjørnhild) dro på jentetur med den spreke damegruppa i Rustad IL i begynnelsen av september – uten helt å vite hva som ventet.

Sprek gjeng med «bydamer» på tur i Sogn.

Vi sjekket inn på Klingenberg Hotel på Årdalstangen, som har både interiør og eksteriør  som et ganske typisk norsk småstedshotell. (Med andre ord: Litt slitent.)

Men hva gjør det, når hotellsjefen nylig har ansatt en ung, svensk «mesterkokk» som kjøkkensjef? Etter den første middagen var damene enige om at den fantastiske maten nesten var verdt hele turen.

Tidlig på høsten er fargene vakre og lufta frisk i fjellet. Rett frem kan du se Hurrungane.
Sognefjorden sett fra kajakk

Morgenen etter kunne vi tusle rett ut fra hotellet og ned på kaia, der våre turguider fra Bulder & Brak Opplevingar sto klare til å ta oss med på padletur i røde og gule kajakker.

Det er noe helt spesielt med å kunne se og oppleve norske fjordlandskap fra sjøen. Når du kjører bil vil mye av turen gå gjennom tunneler, slik at du får ikke helt inntrykk av hvor mektig landskapet her. Fra kajakken kunne vi se de bratte fjellsidene som stuper ned i Sognefjorden.

Bjørnhild er ingen erfaren padler, men med stødig kajakk og god instruksjon gikk jo dette veldig bra! Årdalstangen sentrum i bakgrunnen. Foto: Bulder & Brak Opplevingar.

Og apropos stupe: I 1983 raste en fjellside ut og lagde en 5 meter høy flodbølge som knuste båter og bygninger i Årdalstangen. Utrolig nok kom ingen mennesker til skade. Men det er en påminnelse om hvordan det er å leve på slike steder – og gir en forståelse for hvorfor de ønsker seg veitunneler…

Vil du ha mer ut av dagen enn «bare» padling, finnes det flere turmuligheter med god utsikt – for eksempel Finnsåsen (490 moh) eller Middagshaugen (1122 moh). Men du bør like å gå i motbakker:-)

Det er godt merkede stier i Utladalen og området rundt.
Ville og vakre Utladalen

På turdag 2 kjørte vi 20 minutter fra Årdalstangen forbi Øvre Årdal til Hjelle – der det er utfartsparkering for turer til Utladalen. Og det er her Sognefjorden møter Jotunheimen.

Fra toppen av Hjellefossen kunne vi se over til Avdalen gard, en tradisjonsrik fjellgård som i dag drives som DNT-hytte med mulighet for overnatting. (NB: Bildet er tatt med telelinse.)

Utladalen er cirka 2 mil lang, og byr på tinder, fosser, elvestryk og kulper med azurblått vann – og et flott turterreng. Her er det flere mulige ruter i ulike vanskelighetsgrader.

Vi valgte å gå Hjelledalen rundt med en avstikker til Vettisfossen, og fikk en tur på 24 km med ganske mange høydemeter.

I Hjelledalen passerer vi koselige seterhus.

Hjellefossen ligger rett ved parkeringsplassen, og vi startet turen med å gå den forholdsvis bratte stien opp til toppen. I 6-700 høydemeter er det relativt bratt stigning, før Hjelledalen åpenbarer seg og terrenget blir slakere. Men du skal fortsatt opp et stykke, høyeste punkt er på rundt 1000 meter over havet.

Det har vært veldig tørt på Vestlandet i sommer, så det er ikke så mye vann i bekken.

Over tregrensen er utsikten fri og flott til Hurrungane og andre deler av Jotunheimen. På veien til Vettisfossen passerer du Vettismorki med koselige seterstøler.

Nord-Europas største foss

Den største attraksjonen i Utladalen er uten tvil Vettisfossen, som har et fritt fall på 275 meter og er Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall. Utsikten til fossen er litt skummel fra toppen – utrolig flott fra undersiden.

Noen var dristigere enn andre på toppen av Vettisfossen.

Fra toppen av Vettisfossen kan du gå en merket sti ned til Vetti Gard turiststasjon, som har vært et viktig overnattingssted for fjellpionerene i området siden 1800-tallet. Vi stoppet her for vaffel og brus, før vi gikk inn til bunnen av Vettisfossen. Dette er en avstikker på cirka 1 times tid, men det er det verdt!

I bunnen av Vettisfossen fant vi det ultimate fotomotivet.

På hjemvei gikk turen på en koselig kjerrevei, med innlagt badestopp i en kulp der badetemperaturen i hvert fall var 8 grader… Friskt, men fint (og så blir det fine bilder til Instagram:-).

«Pikene på broen» var utrolig heldige med turværet.
Bøttejuvet – den neste Preikestolen?

I fjellene rundt Sognefjorden finnes det mange gode eksempler på at du ikke trenger å gå 2000 meter-topper for å få spektakulære opplevelser. Bøttejuvet (1322 moh) er en relativt lite krevende topptur som gir en fantastisk utsikt – og som definitivt er like «Insta-vennlig» som Preikestolen og Trolltunga.

Vi hadde med oss guide, en utrolig sprek sauebonde ved navn Erling Offerdal, som geleidet oss raskt og fint til toppen. Starten går fra cirka 600 meter over havet, vi parkerte bilene i Strupesvingen for de som er lokalkjente. Så går det en fin sti i lettgått terreng til utsikten mot Øvre Årdal og Jotunheimen åpenbarer seg.

1300 meter rett ned! Fra Bøttejuvet kan du se tettstedet Øvre Årdal med de azurblå Årdalsvatnet i front.

Selve Bøttejuvet er en fjellvegg som går 1300 meter rett ned, og har form som en bøtte, forklarer guiden Erling.

Heller ikke denne toppturen bør du gå i slippers, men er du i grei form kommer du fint opp og ned på 4-5 timer, inkludert matpause.

Så alt i alt: Ikke la deg lure av fasaden på hotellet: Årdal er et flott sted å dra på ferie – hvis du liker friluftsliv og oppoverbakker.