Nå kan du gjødsle plantene med insektbæsj

En entusiastisk gjeng gründere fra Voss vil ha oss til å spise larver som snacks og gjødsle plantene med insekt-avføring.

Du har sikkert hørt det før, at insekter og larver skal løse fremtidens matvaremangel. Hittil har det stort sett vært på forskningsstadiet, i hvert fall i vår del av verden.

Synes du det ser fristende ut å spise tørkede larver? Kanskje ikke, men hvis du blander litt av dette inn i frokostblanding eller smoothie får du i deg verdifulle ekstra proteiner.
Snacks av larver

Men nå har et firma på Voss faktisk begynt å produsere et spiselig produkt basert på larver, kalt «Mjølmums fra Voss». Dette har veldig høyt innhold av proteiner, og er en kilde til jern, magnesium, kalium, fosfor og sink.

Bjørnhild prøvesmakte Mjølmumsen. Det er ingen spesielt fremtredende smak, men å kalle det snacks er en overdrivelse. Prøv det heller blandet i annen mat for å få i deg de viktige næringsstoffene.

Firmaet som heter Invertapro produserer også en helt ny type gjødsel for planter basert på avføringen til insekter. Spirea.no fikk for en stund siden tilsendt noen poser av gjødsel-produktet Bløme for å teste på våre egne planter.

Gjødselproduktet Bløme kan brukes både til potteplanter og ute i hagen.

Bløme kan brukes både til inneplanter og ute i hagen, og er helt luktfritt. Som annen gjødsel inneholder det fosfor, nitrogen og kalium, men i tillegg også et stoff som heter kitin. Dette er et stoff som skal øke veksten til plantene, men også aktivere plantenes naturlige immunforsvar.

Les også: Lær hvordan du gjødsler riktig
Miljøvennlig og luktfritt

Vi synes det er veldig spennende at det kommer et nytt og miljøvennlig produkt som forhåpentligvis kan få ned noe av kunstgjødselbruken i norske hager. Produksjonen av kunstgjødsel gir både store CO2-utslipp i tillegg til at det bruker opp naturressurser vi bør spare på.

Det er i praksis ingen lukt av denne plantenæringen.

I vår egen hage bruker vi så og si bare naturgjødsel, men som alle vet er det jo ikke luktfritt akkurat. Selv tørket og pelletert hønsegjødsel lukter umiskjennelig av hønsemøkk. Ute i hagen blir det fort borte, men inne i stua velger vi heller andre gjødsel-typer.

Vi kommer derfor til å teste Bløme både på stueplantene våre og som gjødsel på tomatplanter og andre ting vi sår innendørs i vinter.

Har du lyst til å teste selv kan du bestille Bløme i nettbutikken Larveriet.no.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.