Ukesoppdrag gjør familien effektiv

Synes du det er vanskelig å komme i gang med oppussing og andre prosjekter i hus og hage? Da er det lurt å gi deg selv ukesoppdrag etter modell fra «Farmen» på TV 2.

De fleste mennesker jobber best hvis de har en deadline å forholde seg til. Hvis du sier til deg selv at du skal pusse opp «snart», er det lett å utsette på ubestemt tid. Setter du deg derimot en tidsfrist om at «soverommet skal være ferdig pusset opp i løpet av februar» er det lettere å sette av tid til å få jobben gjort.

For deltakerne i «Farmen» er konsekvensen av å ikke klare ukesoppdraget at de ikke får dra på markedet og kjøpe mat. For oss andre har det ikke andre konsekvenser enn at det tar enda lengre tid å «bli ferdig» med huset. Men det kan være ille nok – det er bare å se en episode med «Sinnasnekkern» så ser du hva som kan skje når oppussingsprosjekter går i stå.

RIngmuren er ferdig (men det er ikke Bjørnhilds fortjeneste)

Delmål gir mestringsfølelse

Det å klare et mål du har satt deg, enten det gjelder jobb, privatliv eller hobbyer, gir en mestringsfølelse og bidrar til bedre selvtillit. Men for å nå målet er nesten alltid lurt å dele inn oppgaven i små delmål. Da føles jobben mer overkommelig, og du vinner små seire underveis i stedet for å måtte vente helt til slutt.

Setter du deg som mål å «pusse opp hele huset», vil du mest sannsynlig aldri komme i gang med oppussingen, fordi det er et altfor stort prosjekt. Men hva hvis du starter med å legge nytt gulv på det minste soverommet? Da virker det straks mer overkommelig og gjennomførbart.

I løpet av de siste månedene har vi gjennomført en rekke små og store prosjekter i hus og hage. Da har vi brukt «ukesoppdrag-prinsippet». Her er eksempler på «ukesoppdrag» vi har gitt oss selv:


• Legge heller på uteplassen
• Sparkle og male tak i vårt nye «studiohus»
• Tømme boden og fylle en container
• Sortere verktøyet og finne en lur organisering
• Kjøpe nye møbler til Andreas sitt soverom, og skru dem sammen
• Gå gjennom alle bøkene i bokhylla og kaste halvparten
• Innrede det nye vaskerommet

 

Det gjør at selv om det er mye jobb igjen, er vi i hvert fall ferdig med noe. Og når du er ferdig med et del-prosjekt, kan du belønne deg selv med for eksempel en bedre middag eller en flaske vin. Hvis barna er med og hjelper til, kan de få oppfylt et ønske de har, som å gå på kino eller i svømmehallen.

For å motivere ungdommene til å bidra, er det avgjørende med en form for belønning enten i form av penger eller noe annet.

En ting om gangen

Et annet godt råd er at du gjør deg ferdig med en arbeidsoppgave, før du begynner på neste. Hvis du pusser opp et soverom, er du ikke ferdig før listene er på plass, og det er lagt akryl i skjøter og spikerhull.

Hvis du ikke setter opp listene med en gang, kommer du nemlig ikke til å gjøre det før du skal flytte. 

Det er alltid fristende å starte med flere ting samtidig, men det er nesten aldri lurt. Så lenge du skal bo i huset mens du pusser opp, bør ikke mer enn ett rom være under oppussing samtidig. Det å bo på en byggeplass er nemlig mentalt og fysisk slitsomt. Det går ganske kort tid før du blir «gal» av støv, rot og verktøy overalt.

Med mindre du er faglært snekker, eller veldig handy, er det dessuten lurt å starte med de «letteste» oppgavene slik at du får øvd deg litt i praktisk arbeid. Det er lettere å male en 2 kvadratmeter stor gang, enn en stue på 40 kvadratmeter. «Amatørtabber» synes dessuten ikke så godt i den dunkelt belyste gangen.

Prioriter det viktigste

Etter noen år i en bolig, vil nesten alle føle at det er behov for å pusse opp. Nordmenn er etter sigende verdensmestre i oppussing, og det er kanskje ikke så rart med tanke på hvor mye hjemmene våre betyr for oss. Vi har ikke så mye fint vær, og er derfor mer inne, det er nok en av grunnene.

Før du setter i gang med oppussingen, er det lurt å lage en liste der du setter opp arbeidsoppgaver i prioritert rekkefølge. Hva er det som irriterer deg mest? Fungerer kjøkkenet greit, eller faller dørene av hvis du tramper litt hardt? Er fargen i gangen til å leve med, eller blir du flau hver gang du har besøk?

Det første bør uansett være å rydde og kaste ting, slik at du slipper å lagre ting du ikke har bruk for likevel. Når du har fått orden i sakene, gjerne ved hjelp av KonMari-metoden, kan du gå løs på oppussingen, rom for rom.

Rydd og kast først, deretter puss opp.

Det å pusse opp tar både tid, krefter og penger, og hvis det kun er et ønske som forandring som er årsaken til oppussingønsket, kan du like gjerne kjøpe deg noen nye gardiner?

Du klarer ikke alt

Hvis du har små barn, krevende jobb og et hus som trenger å fikses både her og der, er det vanskelig å få tiden til å strekke til. Vår erfaring er at for å komme i mål med de prosjektene vi ønsker å gjennomføre, må knallhard prioritering til.

Du kan ikke forvente at du skal klare å pusse opp samtidig som du gjør alle de andre tingene du pleier å gjøre. Noe må ut, hvis noe skal inn, sånn er det bare. Du klarer ikke både å trene, jobbe overtid, være sosial med venner, se alt du vil på tv OG pusse opp.

Lykke til!

Etter at vi la heller på vår nye uteplass, ble hellene innsatt med impregnering.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.