Slik snekret vi vårt eget utekjøkken

Vi hadde pizzaovn, men manglet utekjøkken. Nå har vi snekret en flott benk som kan brukes til å lage pizzaer og annen matlaging.

Det er veldig praktisk med et utekjøkken, eller rettere sagt en utekjøkkenbenk ved siden av grillen eller pizzaovnen. Det finnes mange ulike måter å få seg et utekjøkken. Noen bruker en gammel kjøkkenbenk, noen støper en ny i betong, noen kjøper en ferdig løsning.

Selv om vår vedfyrte steinovn er laget i Portugal, kaller vi vårt nye uteområde «Italia». Tore kjøpte flagg som vi nå bruker hver gang vi er «på Italia».
Les også: Ikea-kjøkken ble flott og billig utekjøkken

Vi valgte å bygge utekjøkkenet selv i impregnert tre. På vår uteplass passer det ikke så godt med ferdiglagde løsninger, da terrenget er det vi kan kalle ujevnt.

Slik så det ut før vi begynte å bygge. Kult med fjell, men ikke så mye å bruke det til akkurat her.

For snart to år siden kjøpte vi en vedfyrt steinovn fra Forno, som vi lager verdens beste pizzaer i. (I hvert fall de beste vi klarer å lage)

Med denne store utekjøkken-benken på plass blir det mye lettere å lage pizza i steinovnen.
Utnyttet «ubrukelig» plass

Ved siden av pizzaovnen var det et lite felt der grunnfjellet kom om opp i dagen, og som det derfor ikke var mulig å utnytte til sitteplass eller gulv.

På dette feltet har vi nå bygget en stor, flott benk som gjør at vi får utnyttet plassen maksimalt på vår ellers ganske «arealeffektive» uteplass.

Les også: Slik får du en flott uteplass med heller i betong

Den nye benken, eller utekjøkkenet om du vil, er helt og holdent «designet» og snekret av oss. Det er også plassbygd, det vil si at vi satte opp benken på stedet.

Da vi hadde fått på plass de bærende elementene i konstruksjonen var det en smal sak å bygge resten.
Som å bygge terrasse

Det første vi gjorde var å feste bærebjelker i muren som benken skulle stå inntil. Vår erfaring er at hvis du bare får den første bærebjelken i riktig høyde og i vater, så går resten av byggingen veldig greit.

Vi bygget i prinsippet benken på samme måte som man bygger en terrasse.

Som vanlig når vi bygger var hele familien i arbeid. Her er det Andreas som styrer skrutrekkeren.

Bærebjelken vi brukte var 48 X 96 mm, altså «to-tom-fir-tom». Denne festet vi i muren ved hjelp av to ekspansjonsbolter, samt noen lange «leca-skruer» som støtte.

Muren viste seg nemlig å være ganske porøs så det var viktig å få festet bjelkene godt.

16-åringen Henrik er allerede ganske handyman, og hjelper gjerne til med familiens ulike byggeprosjekter.

Deretter var det bare å begynne å bygge resten av konstruksjonen. Siden benken ble fundamentert i mur på to sider valgte vi å bruke bare ett støttebein, som vi satte fast på en stolpesko.

Benkeplate med gulvbelegg

Etter at «skjelettet» til benken var på plass, var det bare å begynne å måle opp «benkeplaten», og skru fast. Her brukte vi impregnert terrassebord, 145 X 12 mm.

Det er fort gjort å skru fast terrassebordene. Bjørnhild har egen kappsag og var derfor sagfører, Henrik skrudde inn syrefaste terrasseskruer.

Men siden det ikke er smart å lage pizza rett på impregnert tre, valgt vi å kle inn hele benkeplaten med vinyl gulvbelegg. Dette er både vanntett og tåler ganske mye, og det er enkelt å vaske av.

Med gulvbelegg som underlag har vi fått en utekjøkkenbenk som kan stå ute hele året og som er lett å rengjøre.

For å utnytte plassen enda bedre valgte vi også å kle inn hele underdelen av benken med terrassebord.

Vi lagde en dør midt på slik at plassen under kan brukes til å oppbevare for eksempel ved, puter og andre ting som trenger å lagres tørt. Takket være gulvbelegget vil jo dette rommet være så godt som knusktørt hele året.

Andreas og Bjørnhild gjør siste finpuss på døra som Tore snekret mens resten av gjengen var på trening.
Benkeplaten har vi kledd inn med gulvbelegg, og det er et «hemmelig» rom under benken som kan brukes til å oppbevare ved og puter.
Når vi bygger, er det ikke millimeterpresisjon. Men det blir bra nok til at det funker for oss.
Vil du lese mer om hva vi har bygget? Klikk deg inn på disse sakene på Spirea.no:
Bygg trapp med trappevanger og terrassebord
Slik laget vi en flott terrasse på 1-2-3
Lag et opphøyd bed i impregnert tre

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.