En av våre definitive favorittplanter i egen hage er hjertetreet vårt! Det har en veldig flott, skulpturell form og ikke minst nydelig gul høstfarge akkurat nå.
Vi plantet vårt hjertetre i fjor vår, som en erstatning for et epletre som bare fikk lus og ikke var noe stas med. Siden hagen vår ikke akkurat er på størrelse med en campingplass, var det imidlertid ikke aktuelt med et «vanlig» hjertetre (Cercidiphyllum japonicum), da disse blir 10-12 meter høye og 6-8 meter brede i løpet av noen år.
Hengende variant for små hager
Det finnes imidlertid en annen variant av hjertetreet, som passer bedre i små hager: Hengehjertetre – Cercidiphyllum japonicum «Pendulum».
Og det er nettopp dette hengehjertetreet vi skaffet oss i fjor, vi kjøpte det hos Myrvold Hagesenter på Jessheim.
FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)
Hengehjertetreet blir ikke stort høyere enn det er når du kjøper det, kanskje 4 meter høyt i løpet av noen år. Men det kan vi ganske vidt/bredt etterhvert, så det er greit å plante det et sted der det får litt plass rundt greinene.
Hjertetre kommer opprinnelig fra Japan, og kalles også katsuratre. Det er faktisk ganske hardført, det går for eksempel fint på indre Østlandet hvis det plantes på et lunt sted. Det varierer litt med sortene, men hjertetre er herdig til sone H4-H5.
Vann godt ved nyplanting
Vi plantet som sagt vårt hengehjertetre i fjor, og det er alltid spennende å se om et nyplantet tre klarer seg over den første vinteren. Det gikk heldigvis fint.
Det er som du sikkert vet alltid viktig å vanne godt når du planter nytt, og det er spesielt viktig for hjertetreet som har et ganske grunt rotsystem. Vi la derfor ut en svetteslange de første ukene for å sørge for at treet ble godt etablert på plantestedet.
OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Ideelle vekstforhold for hjertetreet er lett fuktig men veldrenert jord, som gjerne kan inneholde litt leire. De skal også få finere høstfarger hvis jorda er litt sur.
Plassering i hagen kan være både sol og halvskygge. Hos oss er det dessverre ikke sol i hagen sein høst og tidlig vår på grunn av beliggenheten, men det ser ut til å gå bra likevel. Et så flott tre bør uansett plasseres på et sted der det får «stråle» litt, du plasserer det ikke i skyggen bak garasjen.
Gi godt med gjødsel om våren, beskjæring er ikke nødvendig annet enn hvis det er greiner som er i veien.
Les også: Lær hvordan du gjødsler riktig
Hjertetreets blader er formet som små hjerter, det er vel årsaken til navnet. Når de springer ut om våren er bladene brun-røde, men de blir raskt mørke grønne. Og om høsten blir de gule før de faller av.
Det påstås at bladene på hjertetreet kan lukte som pepperkaker om høsten. Det har vi ikke merket noe til foreløpig.