Krigsminnene lever videre i Svolvær

Midt i Svolvær sentrum ligger Lofoten Krigsminnemuseum – som inneholder Norges største samling av uniformer og andre gjenstander fra krigen. Krigsminnene er samlet av William Hakvaag, som er levende opptatt av å formidle historien om 2. verdenskrig.

Det er i skrivende stund 76 år siden sist det var krig på norsk jord, og i Lofoten holdes minnene fra andre verdenskrig levende av den entusiastiske samleren og museumsdriveren William Hakvaag. Hver dag holder han dørene åpne for interesserte gjester som vil se hans unike samling.

William Hakvaag har viet sitt liv til å samle og deretter vise fram ting fra 2. verdenskrig. Hans kunnskap er utrolig. Spør om hva som helst, og du får svar.

– Jeg er ikke her på julaften, sier Hakvaag, som åpenbart trives godt blant gamle uniformer, historiske våpen og ikke minst en hel del mer kuriøse gjenstander. Her finner du for eksempel  håndveska til Eva Braun og noen akvareller som Hitler etter sigende skal ha malt.

Tyskerne var flinke på ornamentikk og det vi i dag kaller merkevare-bygging. Her ser vi en juletre-kule med hakekorset.

Hakvaag har samlet på gjenstander fra krigen i over 50 år, og drevet museet i 25. De fleste krigsminnene har han betalt fra egen lomme, og han har brukt mye tid på å finne ut alle tenkelige detaljer om opphavet til gjenstandene. For han er veldig klar over at det innen feltet krigsminner også er en hel del forfalskninger. Kunsten er å skille ekte fra falskt.

Det er helt utrolig, men dette er faktisk flagget fra Blücher. Nå er det i Svolvær. Ikke spør hvordan det kom dit. Mange omveier…

– For å lage et bra museum må du være interessert i ting. Det er ikke bare å samle sammen noen gjenstander fra krigen og kalle det et museum, du må være interessert i tingene, sier Hakvaag.

Blücher kom aldri fram til Oslo. Oberst Birger Eriksen, født på Flakstad i Lofoten, beordret ild og senket skipet som hadde en sentral rolle i invaderingen av Norge i 1940.

Han omtaler sitt museum som et upolitisk krigsmuseum, og viser frem krigsminner fra alle parter som på en eller annen måte deltok i andre verdenskrig.

Dikterhøvdingen Knut Hamsun var på besøk hos Adolf Hitler. Det gikk ikke så bra. Det blir sagt at det var en kombinasjon av konjakk og dårlig hørsel…

Noen vil sikkert bli provosert over å se utstilte tyske uniformer, flagg med hakekors og andre ting som representerer Nazi-Tyskland. Men møter du med et åpent sinn kan du se og lære mye nytt fra Hakvaags rikholdige repertoar av historier.

MP-40 er en tysk maskinpistol mange norske soldater har brukt etter krigen. Den skyter 9 mm parabellum og blir ofte kalt schmeisser, etter sin designer Hugo Schmeisser

At museet ligger nettopp her i Lofoten handler ikke bare om at Hakvaag bor her, men også at Lofoten spilte en sentral rolle i krigshandlingene på norsk jord. Blant annet Lofotraidet 4. mars 1941, der blant andre den senere så kjente kaptein Linge deltok.

Den dag i dag skytes det med dette kaliberet. .50 cal eller 12,7 mm. Disse hylsene hang på en uniform som en gang ble brukt av kar som tjenestegjorde på det legendariske bombeflyet B-17.

Raidet ble slått stort opp i engelsk presse og fikk stor betydning moralsk i en ellers mørk tid. For Svolvær derimot førte det til at byen ble bygget om til en festning.

Du kan lese mer om den spennende historien på nettsidene til Lofoten Krigsminnemuseum – eller enda bedre besøke museet selv.

Bombesiktet fra en B-17. Med dette instrumentet ble det vurdert når bombene skulle slippes. Et sekund for tidlig kunne bety helbom.
At en privatperson har klart å samle så mange gjenstander er imponerende. Ikke sikkert dette hadde vært like fint om det hadde vært offentlig.
Dette er en bok-bombe! Den kunne armeres ved å ta ut en metall-pinne. Hvis og når Gestapo kom på ransaking og åpnet boken, BANG!
Mot slutten av krigen satte Tyskland inn smågutter med slike Panzerfaust, i et håp om å stoppe sovjetiske stridsvogner.
Dette forstørrelsesglasset brukte Adolf Hitler da han syntes ting ble for smått. Via mange omveier ligger det nå i Svolvær!