Slik får du billigere leiebil

Å ha leiebil på reiser i inn- og utland er ofte en kjekk måte å komme seg rundt på. Du opplever mer, leiebilen gir deg fleksibilitet, og i noen tilfeller kan bilen gi deg sikrere transport enn alternativene. Utfordringen er å ikke la leieforholdet få for stort innhogg i reisebudsjettet.

ANNONSE FOR GOAUTOS.NO

Her får du 10 effektive tips som vi vet vil gi deg en billigere leiebil, uansett hvor du trenger den.

Tips 1 – Bestill bilen på nett

Prisene er som regel på sitt dyreste når du står i skranken til Avis eller Hertz og spør om de har noen ledige kjøretøy. Dette skyldes flere forhold, men det viktigste er at da er det ingen konkurrenter på banen.

Lei heller bilen på nett, og helst på en sammenligningsside som henter tilbud fra alle aktørene på destinasjonen. Da kan du enkelt se hvilke selskap som har de beste tilbudene for den perioden du trenger bilen. GoAutos.no er en norsk side som sammenligner mer enn 1600 bilutleieleverandører.

Tips 2 – Bestill så tidlig du kan

Selv om det ikke finnes noen nøyaktig formel for hvordan prisene endrer seg i markedet så er det nesten alltid billigst å bestille leiebil tidlig. Og jo tidligere desto bedre. Om du i tillegg gjør dette på nett er det sannsynligvis slik at du ikke risikerer å tape penger dersom reiseplanene endrer seg.

De seriøse sammenligningssidene har vanligvis null gebyr for avbestillinger og endringer som foretas innen 24 eller 48 timer før bilen skal hentes.

Tips 3 – Velg rett leiebil i forhold til behov

Tenk igjennom hvilken type bil du trenger før du bestiller den. De billigste bilene er som regel ganske små, og passer neppe til en familie på ferie, eller for de som trenger ekstra plass i bagasjerommet. Det er dyrere å eventuelt endre når du står der og skal hente bilen, og innser at kjøretøyet ikke tilfredsstiller dine behov.

Tips 4 – Lei bilen i helg

Nå er det ikke sikkert dette tipset passer med reiseplanene dine, men vi tar det med likevel. Hvis du kun trenger bilen noen dager mens du for eksempel er på ferie, legg kjøreturen til en helg. Da er det som regel billigere enn i ukedagene. Årsaken er det at i ukedagene er det flere forretningsreisende som trenger leiebil, og dette presser prisene oppover.

Tips 5 – Unngå flyplasser om du kan

Leiebilselskapene betaler i dyre dommer for å være tilstede på flyplassene. Dette gjør at en leiebil som hentes der vil vanligvis koste mer enn andre steder. Skal du for eksempel til Barcelona, sammenlign prisene på en bil som hentes på flyplassen El Prat med en som hentes i sentrum. Sjansene er store for at sentrum lønner seg, selv om du må ta buss eller taxi dit.

Er du heldig fant du et leiebilselskap som har biler på hotellet du skal bo på, eller i umiddelbar nærhet.

Tips 6 – Lever bilen tilbake der du hentet den

Hvis du ikke er avhengig av det bør du alltid levere tilbake bilen der du hentet den. Å plukke opp en bil i for eksempel Paris, og så levere den tilbake i Lyon er fullt mulig, men også dyrt. Leiebilselskapet må få fraktet bilen tilbake, og den biten må du eventuelt betale for.

Tips 7 – Unngå egenandel

Dersom bilen skades, og du har forårsaket skaden, vil den leiebilforsikringen du har (inkludert i prisen når du bestiller på nett) måtte dekke skadene. Det betyr at du må betale egenandel. Den utgiften unngår du ved å ha en egenandelsforsikring. Dette er vanligvis den eneste tilleggsforsikringen du trenger vurdere å kjøpe.

Egenandelsforsikring kan være inkludert i reiseforsikringen din, eller i kredittkortet du bruker til å betale for leiebilen.

Tips 8 – Unngå flere sjåfører

Hvis det er mulig bør du unngå å leie med ekstra sjåfør(er), og spesielt dersom de er unge. Ekstra sjåfør koster som regel en del mer per dag. I alle land er det dyrere å leie dersom du er i tidlig 20-årene. Dette gjelder også eventuelt ekstrasjåfører. Grensen er ikke den samme overalt, men over og under 25 år er ganske standard. En sjåfør under 25 må betale en god del mer for leien enn en som er over 25.

Tips 9 – Dropp ekstrautstyr om du kan

Prisene på ekstrautstyr som GPS-navigasjon og barneseter kan være ganske høye hos enkelte selskap. Dersom du kan unngå å leie dette, og det er praktisk mulig å ta med selv, bør du heller satse på dette. Navigasjon kan være veldig lurt å ha, men kanskje vil du klare deg med den du sannsynligvis har på smarttelefonen din.

Hvis du velger å leie ekstrautstyr bør du sjekke prisene spesifikt for dette når du sammenligner tilbudene. Husk også at ekstrautstyr er som regel billigere å leie på nett når du bestiller bilen enn når du står i skranken og skal hente kjøretøyet.

Tips 10 – Les nøye gjennom leiekontrakten

Bestiller du på nett fra en seriøs sammenligningstjeneste kan du være trygg på at du ikke blir utsatt for ubehagelige overraskelser. Les likevel igjennom kontrakten nøye, og sjekk om det er forhold som kan gjøre leien dyrere. For eksempel om leien gir fri kjørelengde eller om den er begrenset til et visst antall kilometer. Har leien begrenset kjørelengde bør du undersøke hva prisen er dersom du overskrider grensen.  Sjekk også reglene for fylling av drivstoff ved tilbakelevering. Mange selskap tar seg meget godt betalt dersom drivstofftanken ikke er full ved tilbakelevering.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.