Helleren i Jøssingfjord – heldigvis reddet fra brann

Det regner aldri ned på de to husene som står under den 60 meter lange fjellhelleren i Jøssingfjord. Heldigvis klarte brannvesenet å redde det verdifulle kulturminnet fra skogbrannen som herjer Rogaland i skrivende stund.

For noen år siden kjørte vi som driver Spirea.no rundt omkring i Norge for å besøke kunder. På en av turene kjørte vi ved en feiltakelse riksvei 44 på vei nordover til Egersund. Veien er svingete og smal mange steder, men for en utsikt! Og plutselig dukker de to små trehusene under steinhelleren opp.

Det må være ganske spesielt å gå ut på trappa for å se hvordan været er, og over deg er det bare fjell.
Boplass fra 1500-tallet

Husmannsplassen Helleren er i dag ubebodd, men regnes som et viktig kulturminne som eies av Dalane Folkemuseum. Tidligere har det vært flere hus der, de som står der nå stammer fra 1800-tallet, deler av bygningene er trolig eldre. Det har nokså sikkert vært fast bosetting på stedet siden 1500-tallet, og arkeologer har funnet spor etter bosetting fra eldre steinalder.

Husene er vel det vi kan kalle «sparsomt møblert». Her bodde det folk til 1920-tallet.

Det er ikke så rart at noen har valgt å bygge hus akkurat under helleren. For i en landsdel der det er både vått og værhardt høres det ganske attraktivt ut å bo et sted der det aldri regner.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden
Tørking av klær var ikke noe problem for de som bodde på husmannsplassen under fjellhelleren.

Husene står den dag i dag uten taktekking, fordi fjellet beskytter husene. Helleren er cirka 60 meter lang og inntil 10 meter dyp fra dråpefallet og inn.

De som bodde her levde av fisken i havet, samt husdyr. Men det kan ikke ha vært lett å dyrke fôr.

Les også: Lær fattigfolkets tøffe historie på Kystens Arv
Ikke så mye plass i «bakgården» på Helleren.

På 1800-tallet bodde det inntil tre familier her, men stedet ble fraflyttet på 1920-tallet Da overtok The Jøssingfjord Manufacturing Company bruksretten til området. I 2002 ble eierskap og ansvar for husene overdratt til Dalane Folkemuseum.

De to husene står åpne hele tiden, det er en liten parkeringsplass ved veien og tursti bort til husene. Det er bare å gå inn og se for den som ønsker. Anbefales!

Les også:
Galdhøpiggen – fjelltoppen de fleste kan nå
På Rondeslottet får du garantert audiens
De som kommer på besøk på Helleren skriver gjerne en hilsen i gjesteboka.
Månestein

Er du interessert i geologi, er Jøssingfjord et godt turmål for deg. Grunnfjellet i området er nemlig «månesteinen» anortositt. Dette er en stein som forvitrer meget sakte, inneholder få næringsstoffer og gir plantene vanskelige kår.

Det er mest fjell å se i Jøssingfjorden, men også noen planter som karrer seg fast. 

Ellers har landskapet mange spor etter istiden, for eksempel jettegryter og store steinblokker som er flyttet av ismassene.

Landskapet i Jøssingfjorden er ganske goldt. Grunnfjellet er «månesteinen» anortositt.
Les også: Fjellvandring i Makedonia – tre topper på to dager
Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut