Blomsterparken Flor & Fjære – paradis utenfor Stavanger

Sett en gartner på en holme der det ikke vokser noen ting. Noen år etterpå har han plantet palmer, kaktus og 50 000 sommerblomster… Omtrent sånn er historien bak blomstereventyret Flor & Fjære.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Synet som møter oss når vi går i land på øya Sør-Hidle, er et gedigent blomstrende norsk flagg av flittiglise og lobelia. Følger vi stien innover, vokser palmer, kaktus og velfriserte tujaer i et bugnende, fargerikt eventyrlandskap. Det finnes ikke noe som ligner på Flor & Fjære i Norge, trolig heller ikke i resten av verden.

Det norske flagget av flittiglise og lobelia var «velkomstkomité» da vi besøkte Flor & Fjære.

Det var ganske annerledes på den forblåste øya utenfor Stavanger da Åsmund og Else Marie Bryn gikk i land her i 1965, for å bygge en familiehytte på husmannsplassen de hadde kjøpt. Åsmund var gartner og drev gartneri, men slet med helsa og ble uføretrygdet i 1987. Ute på Sør-Hidle skulle han få litt fri fra alle plantene.

I den japanske hagen er det litt roligere fargebruk enn i resten av parken.
Begynte å lage hage

Men han måtte jo ha noe å holde på med! For å ta av for vinden hadde familien tidligere plantet 3000 trær, så øya var ikke fullt så forblåst lenger.

En storvokst japansk blodlønn som åpenbart trives godt i dette klimaet.

Dermed begynte Åsmund å plante rundt hytta, og hagen ble stadig utvidet. Etter hvert tok Flor & Fjære form og folk strømmet til. I 1995 åpnet restauranten, og siden den gang har tusenvis av gjester besøkt paradisøya i havgapet. Årlig er det nå cirka 35 000 besøkende.

Les også: Elverum botaniske hage – skjult hageskatt ved Glomma
Gartner Olav Bryn har ansvar for utformingen av parken, og tar seg også av omvisning av gjestene.

I dag består Flor & Fjære av 10 ulike temahager inspirert av hele verden. Hver vinter reiser gartner Olav Bryn på studietur til andre hager og parker for å få nye ideer.

– Jeg har sett veldig mange hager over hele verden, og det er ingen som ligner på vår, sier Olav.

Ett av de siste prosjektene er denne strandhagen – kunsten er å unngå at stranda blåser til havs.
Nye farger hvert år

Hvert år får hagen et nytt fargetema, og den blir stadig utvidet med nye elementer.
Det er derfor ikke slik at selv om du har besøkt Flor & Fjære én gang, så har du sett alt. Parken er under kontinuerlig utvikling, og til 2022-sesongen åpner et nytt drivhus som etter hvert også skal huse en større restaurant.

– I starten hadde vi 4-5 mål hage, nå er det 50 mål, forteller gartneren.

Hele familien er nå involvert, i tillegg til en hel del ansatte både ute i hagen og inne i restauranten.

Les også: Stauder kommer og går – sommerblomster består
En del av opplevelsen er en treretters lunsj servert i restauranten.
Måtte kjøpe vann

Etter hvert som parken ble utvidet, økte også behovet for vanning. Ett år var det så tørt på øya at de måtte kjøpe båtlaster med vann. Da skjønte eierne at noe måtte gjøres for å sikre stabil vanntilgang til alle hagene.

Det er veldig lite åpen jord i parken, og krypfredløs er blant bunndekkerne som er brukt for å binde det hele sammen.

– Vi kjøpte mer land, og anla 10 dammer som gjør at vi alltid har god tilgang til vann. For selv om det ikke pleier å være noe problem med for lite regn på Vestlandet, må parken se like fin ut også hvis sommeren er tørr, sier Olav Bryn.

De mange store dammene fungerer både som vannreservoar, og som badedam for hagens fjærkledde beboere.

Større område ga også mer plass til å plante, og de siste årene er den tidligere forblåste øya blitt forvandlet til en blomsterpark som tar pusten fra de fleste. Mot alle odds har den blitt en turistattraksjon i havgapet.

De ulike delene av parken har ulike temaer – her er det for det meste stauder.
En båttur fra Stavanger

Et besøk på Flor & Fjære inkluderer en «pakketur» bestående av båttur til og fra, omvisning i parken og varm lunsj i restauranten. Det er ikke mulig å «bare se hagene», du må være med på hele opplegget. Men det er vel verdt pengene!

Overalt vokser spesielle busker og træ, mange av dem klippet i fasong som her i den japanske hagen.

Båtturen ut til Sør-Hidle tar cirka en halv time, og tiden går fort når du vandrer rundt i de spektakulære temahagene.

For her finnes jungelhage, klosterhage, ørkenhage, japansk hage, rosehage og italiensk hage – for å nevne noe av det du kan se. Et av de siste prosjektene er at de har laget en sydlandsk strand med hvit sand, solstoler og strandbar. Den største utfordringen har vært å hindre at sanden bare blåser til havs…

En båtlast med hvit sand måtte til for å skape det riktige strandbar-miljøet.

Som nevnt er de 50 000 sommerblomstene det som binder sammen hele parken.

– Det er mye jobb å plante nye sommerblomster hvert år, men til gjengjeld blomstrer de hele sommeren, helt til oktober-november, sier Olav Bryn.

En stor båt går i skytteltrafikk for å frakte gjester fra Stavanger sentrum ut til Flor & Fjære.

Tidligere har alle sommerblomstene blitt fraktet med båt fra Stavanger – det har vært en stor logistikkutfordring. Men med nytt drivhus kan de produsere mer av plantene selv.
Familien Bryn er derfor på sett og vis tilbake der startet – i gartneriet. Men for pollenallergiker Olav har helsa likevel blitt vesentlig bedre ute i havgapet enn da han bodde i byen.

– Pollenet bare blåser vekk, sier han.

Pollenallergiker Olav Bryn har ingen allergiplager ute på øya.
Tips til deg som vil besøke Flor & Fjære
  • Parken holder åpent mandag-lørdag fra mai til september. Kjøp billett i god tid før besøket, det blir fort utsolgt.
  • Båten ut til Flor & Fjære går fra Strandkaien i Stavanger og tar cirka 30 min hver vei. Hele opplevelsen tar cirka 5 timer, inkludert båtturen.
  • Mer info og booking: florogfjare.no

Likte du denne artikkelen? Vi som lager Spirea.no lager også vårt eget hageblad – Hageguiden. Ved å kjøpe abonnement støtter du vårt arbeid med å dele kvalitetssikrede hagetips og inspirasjon. Les mer og bestill på Hageguiden.no

I ørkenhagen vokser både agave og aloe vera.