Lovund – en gastronomisk perle på Helgelandskysten

Trodde du at du måtte være en supersprek fjellgeit eller durkdreven seiler for å reise på ferie til Helgelandskysten? Neida, det holder at du er glad i mat.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Har du hørt tenkt deg på øyhopping på Helgelandskysten i sommer? Da anbefaler vi en tur innom Lovund.

Snaue to timer hurtigbåttur fra Sandnessjøen, stikker Lovundfjellet opp fra havet. Et spektakulært syn i seg selv, og enda mer imponerende når du får vite at på denne øya bor det over 500 mennesker som driver et mangfoldig og livskraftig næringsliv basert på havbruk og turisme.

Den karakteristiske øya Lovund stikker opp av havet omtrent midt mellom Træna og fastlandet. Måkene er ikke spesielt folkesky.
Mange turister, inkludert oss selv, kommer til Lovund for å spise og drikke.
Laksen som snudde alt

Mens andre øyer i området sliter med fraflytting, er Lovund øya som klarte å snu flyttestrømmen og som i dag sliter med å finne bolig til alle som ønsker å komme hit for å bo og jobbe. For det er det er oppdrettslaks, er det både penger og arbeidsplasser.

Hjørnesteinsbedriften på Lovund heter Nova Sea og er i hovedsak eid av lokale investorer. Fra lakseslakteriet går laks ut til hele verden.

Det har imidlertid ikke alltid vært sånn på denne øya heller. Fiskerbondesamfunnet var lenge dominerende, der kvinnene drev en liten gård med sauer, geiter og kanskje en ku, mens mennene var på fiske. Da fiskerbonden som levesett ebbet ut på midten av 1950-tallet flyktet ungdommen fra Lovund. På 1970-tallet var innbyggertallet nede i 230 innbyggere. Det var reell fare for at øysamfunnet ville dø ut.

Dette er et av de eldste husene på Lovund, et velstelt nordlandshus med gresstak.

Hele lakseeventyret startet da den første oppdrettslaksen kom til Nord-Norge pakket i plastposer i et sjøfly som landet på Lovund i juni 1972. Nedturene var mange i starten, men gründerne Steinar Olaisen og Hans Petter Meland hadde klokkertro på at lakseoppdrett var det som skulle til for å snu den negative befolkningsutviklingen på hjemstedet.

Det er ingen overdrivelse å kalle det som har skjedd i årene etter for et lakseeventyr. I 2018 omsatte bedriftene på Lovund for 4,5 milliarder kroner – eller nesten 9 millioner pr innbygger! Og i 2019 fikk hver av de 280 ansatte i hjørnesteinsbedriften Nova Sea utbetalt 203 000 kroner i bonus.

Vi fikk låne en båt da vi var på Lovund, og Tore fikk fisk!
Fra turistheim til gourmet-hotell

I takt med fremveksten av oppdrettsnæringen, har også turistene oppdaget Lovund. I 1969 ble en anleggsbrakke fra Mo i Rana flyttet til Lovund, og drevet av Lovund Turistforening for at besøkende kunne bo her og ha selvhushold.

Lundefuglekolonien som i dag teller 150 000 lundefugler, var da som nå en av hovedattraksjonene på øya. Men i dag er den slitne anleggsbrakka erstattet med et topp moderne hotell med 110 tilgjengelige sengeplasser og en restaurant i gourmetklassen.

Les også: Lundefugl i 85 km/t på Lovund
Den nyeste fløyen på hotellet heter Syn, og her kan du sitte behagelig mens du nyter midnattssolen og utsikten mot Træna og andre øyer.

Lovund Hotell forvandler Nord-Norges beste kokker lokal oppdrettslaks og andre kortreiste råvarer til de mest fantastiske fem-retters middagene.

Flambering ser tøft ut, og gjøres ofte for å imponere gjestene. På Lovund gjør de flamberingen på kjøkkenet, for å få frem de riktige smakene.
Det er full kontroll på kjøkkenet når de ulike rettene danderes på tallerkener.

Det er ikke så mange retter å velge i, men det trenger du heller ikke, for alt er like godt! De har heller ikke samme meny hver dag, her kommer positive overraskelser akkompagnert av den fineste vin.

Du kan velge mellom 1, 3 eller 5 retter. Vi gikk naturligvis for femretteren!
Fra venstre Silje, Tore, Anders og Bjørnhild som hadde en veldig hyggelig kveld i restauranten på Lovund Hotell. En hyggelig ung dame tilbød seg å ta bilde med Tores kamera.
Forretten vår var dumplings med en spesiell buljong. Smakte nydelig!
Rett nummer to var laks tataki med blant annet fennikel og hvitløk.
Sesambakt laks med sprø crisp av sagogryn kom inn på tallerken nummer tre.
Dette var desserten vi fikk til fem-retteren: Mørk sjokolade-agurk-lime-pralin.

Ønsker du et enklere måltid kan du spasere noen hundre meter til Emaus Pub som ligger i et gammelt naust. Her kan du blant over hundre ulike ølslag, og spise et tradisjonelt pubmåltid som «Fesk og kjipps», pizza eller burger.

Et annet lunsjalternativ finner du i Kystkultursenteret, der Team Lovundkokken serverer fiskesuppe, fiskekaker og sushi à la Lovund.

Bestill på forhånd!

Synes du at dette hørtes spennende ut, og vil ta en impulstur på sparket? Det må du gjerne gjøre, men for din egen del bør du planlegge litt før du står på kaia og venter på rutebåten.

Det å komme til Lovund uten å ha reservert rom midt i turistsesongen, medfører en reell risiko for å måtte sove i bilen, og det vil du jo ikke. Så book et rom på forhånd – har du først tatt ferja eller hurtigbåten ut, er det ikke sikkert det går en båt tilbake samme dag.

Rutetidene finner du forøvrig her.

Vil du være sikker på at været er bra? Det kan du ikke. Det er ingen vits å sjekke Yr.no før du drar til Lovund, været endrer seg fra time til time. Det er få dager i året det ikke regner, men heller ikke lenge mellom hver soltime. I seks deilige sommeruker har de også midnattssol og lys hele døgnet.

Det er også lurt å være klar over at veiene i Nord-Norge på ingen måte kan sammenlignes med Autobahn i Tyskland. Det tar mye lenger tid enn du tror, å forflytte seg fra A til B. Men så er også reisen en del av opplevelsen, så senk skuldrene og ta livet med ro.

Hvis du kjører bil, bør du beregne to dager hver vei fra Østlandet. Fly til Sandnessjøen er raskest (men også dyrest). Et godt alternativ er å fly til Bodø og så ta hurtigbåten sørover, det tar rundt 5 timer men er også en veldig flott tur.

Vi reiste med Widerøe fra Trondheim til Sandnessjøen, med mellomlanding i Brønnøysund. Flott utsikt fra propellflyet!
Allværsjakke og gode sko

Uansett drar du ikke til Nord-Norge for å sole deg, og allværsjakken er obligatorisk i bagasjen. Det samme er gode sko, slik at du kan benytte deg av de flotte turmulighetene på øya.

Du kan for eksempel gå til toppen av Lovundfjellet, det krever godt vær og god form. Men det finnes flere andre fine turstier som ikke krever at du er supersprek.

Vi så mange som hadde med sykkel, gjør gjerne det du også, men husk at det er bare noen få kilometer vei på Lovund og dårlig egnet for terrengsykling utenom veien.

Denne seilbåten var vår «hybel» under oppholdet på Lovund.

Båt, derimot, passer langt bedre. Har du seilbåt eller motorbåt finnes flere gjestehavner du kan legge til i. I godt vær er det også supert å padle kajakk mellom holmer og skjær i den spennende skjærgården.

Tore fikk for første gang i livet prøve seg som «skipper» på den 37 fot store seilbåten Morild. En opplevelse for livet! I bakgrunnen Lovundfjellet og bebyggelsen i Lovund-bygda.
Les også: Besøk Træna – ytterst i havgapet

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.