Er du lei av å bære vannkanner eller stå med vannslangen i «en evighet»? Uansett om du har stor eller liten hage er det smart å ha en eller annen form for vanningsanlegg.
Har du mange planter i krukker og kasser, er du som regel nødt til å vanne ekstra i tillegg til det vannet som kommer fra oven. Det samme gjelder i kjøkkenhagen, og for nyplantede busker, trær og stauder.
Den smarteste måten å løse dette på, er å installere en eller annen form for vanningsanlegg, basert på dryppvanning eller svetteslanger.
Det finnes avanserte vanningsanlegg som graves ned i bakken og krever relativt store investeringer, men det finnes langt enklere og rimeligere løsninger som fungerer like bra.
Svetteslanger og dryppvanning
Har du som oss en stor hage med mange planter, er det upraktisk og tidkrevende å bruke timevis hver dag på å bære vannkanner eller gå rundt med en vannslange. Som regel blir det heller ikke bra nok vannet hvis du baserer deg på manuell vanning – det blir lett glemt og i tillegg er det så kjedelig så du bare «skvettvanner» litt i det øverste jordlaget.
Kan du få gjort det meste av vanningsjobben automatisk, kan du heller bruke tid på annet hagearbeid – eller bare å slappe av.
I vår hage har vi lagt opp et vanningssystem der vi kan koble til en vannslange på noen få punkter – og så blir både bed og krukker vannet ved hjelp av en kombinasjon av svetteslanger og dryppvanning.
En svetteslange er en perforert gummislange, som «svetter» ut vann. Denne kan graves ned hvis du ønsker, eller du kan legge den ut oppå bakken. Det er absolutt mest praktisk å legge ut svetteslanger som kan ligge permanent, og så kobler du bare til vannet når det trenger å vannes.
Svetteslanger selges i ulike lenger, og kan seriekobles. Det anbefales maks 50 meter slange pr strekk. Har du stor hage bør du derfor ha flere tilkoblingspunkter.
Dryppvanning er mer egnet i krukker, både i drivhus og ute i hagen. Du legger ut en hovedslange, som tilkobles tynne slanger med små dyser, som sakte men sikkert drypper vann som kan styres ned mot plantenes røtter. De fleste slike dyser kan skrus igjen dersom en krukke har fått nok vann.
Tips: Har du krukker og kasser plassert rundt omkring i hagen, kan du kombinere dryppvanningsdyser og svetteslanger. Det er enkelt å skjøte svetteslanger (og andre vannslanger).
Skal du reise på ferie og ikke har noen til å skru på vannet, finnes det også løsninger med en vanningscomputer du kan sette på kranen, og så kan vannet slås på automatisk med en timer eller du kan til og med bruke en app.
Les også: Klar for ferie med appstyrt vanningsanlegg
Jevn vanning best
For de fleste plantene er det best om de får jevn tilførsel av vann. Spesielt i krukker er det lett for at det tørker ut veldig fort hvis du ikke vanner ofte. Desto større plantene er, desto mer vann trenger de.
Et tips hvis du glemmer å vanne, er å bruke selvvanningspotter/-kasser. Da trenger du bare å huske å fylle vannkammeret når det nærmer seg tomt.
Les også: Tomatplantene klarer seg fint med selvvanningspotter
Ikke prioriter plenen
Det er fint med en grønn plen i hagen, men i en tørkeperiode er det ikke der du skal prioritere å bruke vannet. For å vanne plenen er det kun spredere som funker, og disse bruker veldig mye vann i forhold til nytteverdien.
Selv om plenen blir gul, er det ingen fare på ferde – den blir grønn igjen ved neste regnskyll.
Dette gjelder vel å merke hvis plenen er godt etablert. En nyetablert plen må vannes, og etablering av plen bør heller ikke skje i en tørkeperiode. Så plen tidlig vår eller om høsten, gjerne når det er meldt litt regn i tiden fremover. Det samme gjelder hvis du skal legge ferdigplen.
Hva med vannrestriksjoner?
I tørre perioder kan kommunen innføre restriksjoner på bruk av vann til vanning av hagen. Dette må vi bare forholde oss til, men uansett gir dryppvanning og svetteslanger langt mer effektiv bruk av vannet enn ved å bruke vannspredere. Det blir mindre fordamping, i tillegg til at du ikke vanner gangveier og andre steder som ikke trenger vann.
I perioder med vannrestriksjoner, bør du prioritere å vanne kjøkkenhagen, pluss planter som står i krukker og blomsterkasser. Busker og trær som er godt etablert med røtter i bakken, klarer å finne vann likevel.