Liverpool er kanskje best kjent som byen du drar på fotballtur til, men om sommeren spilles det ikke fotballkamper i England. Besøk heller Liverpool for å gå i legendariske Beatles sine fotspor.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Navnet Liverpool betyr noe sånt som «pøl med gjørmete vann», og lenge var det omtrent sånn byen så ut også. For noen tiår tilbake var Liverpool først og fremst en industriby, og den har fortsatt Storbritannias nest største eksporthavn.
I dag er imidlertid Liverpool en by med et livlig uteliv med mange restauranter, kultur og musikk. Målt i befolkning er byen på størrelse med Oslo, snaue 600.000 innbyggere bor i Liverpool by. Hele Merseyside er et sammenhengende byområde, med cirka 1,4 millioner innbyggere.
For moderne til å være verdensarv
I likhet med en del andre britiske byer, har Liverpool fått en ansiktsløftning de siste årene. Det området som er fornyet mest, er «Liverpool waterfront», som strekker seg fra Albert Dock, gjennom Pier Head og opp til Stanley Dock, og innover mot Ropewalks-området.
Havneområdet er faktisk blitt modernisert så mye at UNESCO i 2021 valgte å stryke stedet fra sin Verdensarvliste. Det er ikke gammeldags nok lenger…
Hvis du er turist og ikke arkeolog, er det derimot helt topp å besøke for eksempel Albert Dock, med flere museer, hyggelige spisesteder og et historisk maritimt miljø – kombinert med utsikt til moderne arkitektur og brede gater.
Fotball og musikk
Det er som nevnt minst to grunner til å besøke Liverpool: Fotball og Beatles. Premier League-lagene Liverpool FC og Everton har hvert sitt gedigne stadionanlegg med plass til over 40.000 tilskuere, og disse kan besøkes selv om det ikke er kampdag.
Det byr heller ikke på problemer å finne spor etter det som utvilsomt er verdens største band – gjennom alle tider – nemlig The Beatles.
Du kan for eksempel gjøre som oss, melde deg på en guidet busstur med Beatles-tema, der du blant annet får kjøre gjennom Penny Lane, se porten til Strawberry Fields og naturligvis barndomshjemmene til Beatles-medlemmene.
Det finnes flere sightseeing-busser, vi anbefaler «The Blue Route» fra Liverpool City Sights der du får halvannen time med guiding av en svært kunnskapsrik guide. Med andre ord, mye morsommere enn å få guiding i form av et lydopptak.
Bussen stopper både i Penny Lane, slik at du får tatt bilde av skiltet, og ved Strawberry Fields. Og det spilles Beatles-musikk på høyttaleren når guiden tar en pause i pratingen.
OBS: Vær tidlig ute til bussen, slik at du sikrer deg plass på øverste plan – du ser ikke så mye av turen fra underetasjen.
Historien om Beatles er uten tvil fascinerende, og helt unik. Fire, helt vanlige arbeiderklassegutter fra en middels stor engelsk by, klarte å endre hele musikkhistorien.
Hele historien får du på det offisielle Beatles-museet, «Beatles – The Story», der du med audioguide kan lære mer om hvordan og hvorfor John, Paul, George og Ringo ble til verdens mest populære band.
Best utsikt fra radiotårnet
Et annet høydepunkt, bokstavelig talt, er det 138 meter høye Radio City Tower. Tårnet ble åpnet av selveste dronning Elizabeth i 1969, og huset de første 10 årene en 5-stjerners luksusrestaurant. I tillegg til at den befant seg i høyden, roterte restauranten rundt, noe som ble sett på som svært spektakulært på den tiden.
Restauranten ble imidlertid stengt 10 år etter på grunn av HMS-hensyn, blant annet dårlige rømningsveier.
De siste årene har radiokanalen Radio City 96.7 hatt lokaler oppe i tårnet, i tillegg til at folk kan kjøpe billett for å ta heisen opp for å beundre utsikten.
Interessant krigshistorie
Merseyside-området ble bombet fra luften hele 80 ganger under 2. verdenskrig, og 11.000 boliger ble helt ødelagt. Man regner at cirka halvparten av alle boligene i Liverpool ble skadd i bombeangrep.
En del av krigshistorien til Liverpool kan du ta i nærmere øyesyn på Western Approaches Museum, som ligger i det som var Storbritannias største underjordiske, topphemmelige bunkeranlegg. Dette var hovedkvarteret til organisasjonen som overvåket ubåttrafikken i havområdet vest for Storbritannia, som blir kalt «Western Approaches».
Besøker du museet kan du lære mer om hvilken rolle denne kommandosentralen spilte for å sikre at britiske konvoier kunne passere over Atlanterhavet uten å bli senket av tyske ubåter. Disse konvoiene sørget blant annet for at det ble levert livsviktig gods til Sovjetunionen, noe tyskerne naturligvis prøvde å stanse.
Reise til Liverpool
Det er flyplass i Liverpool, men det enkleste og rimeligste alternativet for å reise dit, er ved å ta fly til nabobyen Manchester. Fra flyplassen kan du ta et tog som bruker snaut halvannen time på den cirka 6 mil lange turen.
Skal du på fotballkamp, tenker du sikkert at det er smart å bo i nærheten av stadion, men vi vil heller anbefale å bo i sentrum. Vi bodde i en AirBnB-leilighet i Mount Pleasant, det var perfekt beliggenhet både fra togstasjonen og nært til alle attraksjoner.
Tidligere var Adelphi hotell byens beste, men den tidligere svært så ærverdige bygningen har forfalt og er kun anbefalt hvis det er viktig å bo veldig billig. Men det finnes mange andre sentrale og relativt rimelige alternativer – prisnivået i Liverpool er ikke som i London verken for overnatting eller restauranter.
Apropos mat – i løpet av vårt relativt korte opphold i Liverpool hadde vi to restaurantopplevelser vi gjerne vil anbefale: Den brasilianske restauranten Bem Brasil der du kan spise så mye kjøtt du vil, var utrolig bra. God stemning, rimelig og nydelig mat.
Den italienske Il forno med vedfyrt steinovn i hjertet av lokalet er også verdt et besøk. Mange gode italienske retter, både pizza og pasta.
Engelsk cuisine er jo ikke kjent for å være all verden, men lengter du etter noe frityrstekt, finner du det på en hvilken som helst pub.
Nede i havneområdet er det også mange koselige lunsjrestauranter der du kan spise litt mellom sightseeing-slagene.
Det er nemlig mye å se i Liverpool – en flott by for en helgetur også utenom fotballsesongen. Eller kanskje spesielt da.