Liverpool – byen for deg som elsker Beatles

Liverpool er kanskje best kjent som byen du drar på fotballtur til, men om sommeren spilles det ikke fotballkamper i England. Besøk heller Liverpool for å gå i legendariske Beatles sine fotspor.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Navnet Liverpool betyr noe sånt som «pøl med gjørmete vann», og lenge var det omtrent sånn byen så ut også. For noen tiår tilbake var Liverpool først og fremst en industriby, og den har fortsatt Storbritannias nest største eksporthavn.

I dag er imidlertid Liverpool en by med et livlig uteliv med mange restauranter, kultur og musikk. Målt i befolkning er byen på størrelse med Oslo, snaue 600.000 innbyggere bor i Liverpool by. Hele Merseyside er et sammenhengende byområde, med cirka 1,4 millioner innbyggere.

Havneområdet og hele sentrum av Liverpool er blitt pusset opp, og er blitt riktig så fint. Men for moderne til å være verdensarv.

For moderne til å være verdensarv

I likhet med en del andre britiske byer, har Liverpool fått en ansiktsløftning de siste årene. Det området som er fornyet mest, er «Liverpool waterfront», som strekker seg fra Albert Dock, gjennom Pier Head og opp til Stanley Dock, og innover mot Ropewalks-området.

Havneområdet er faktisk blitt modernisert så mye at UNESCO i 2021 valgte å stryke stedet fra sin Verdensarvliste. Det er ikke gammeldags nok lenger…

Hvis du er turist og ikke arkeolog, er det derimot helt topp å besøke for eksempel Albert Dock, med flere museer, hyggelige spisesteder og et historisk maritimt miljø – kombinert med utsikt til moderne arkitektur og brede gater.

Anfield Stadium er hjemmebanen til Liverpool F.C. Kan ta i mot over 53.000 tilskuere. Avstanden fra kamera til anlegget er her 3.067 meter.

Fotball og musikk

Det er som nevnt minst to grunner til å besøke Liverpool: Fotball og Beatles. Premier League-lagene Liverpool FC og Everton har hvert sitt gedigne stadionanlegg med plass til over 40.000 tilskuere, og disse kan besøkes selv om det ikke er kampdag.

Vi besøkte Anfield stadion for å se på Rolling Stones, som holdt konsert der for aller første gang. Det var plass til mange inne på stadion, og innen rockestjernene kom på scenen ble det helt fullt.
Endelig, etter noen timers venting på relativt ubehagelige plastseter: Selveste Mick Jagger og co.

Det byr heller ikke på problemer å finne spor etter det som utvilsomt er verdens største band – gjennom alle tider – nemlig The Beatles.

Skiltet forteller at det var her John Lennon bodde frem til 1963.

Du kan for eksempel gjøre som oss, melde deg på en guidet busstur med Beatles-tema, der du blant annet får kjøre gjennom Penny Lane, se porten til Strawberry Fields og naturligvis barndomshjemmene til Beatles-medlemmene.

Det finnes flere sightseeing-busser, vi anbefaler «The Blue Route» fra Liverpool City Sights der du får halvannen time med guiding av en svært kunnskapsrik guide. Med andre ord, mye morsommere enn å få guiding i form av et lydopptak.

PENNY LANE: Muligens et av verdens mest fotograferte vei-skilt?

Bussen stopper både i Penny Lane, slik at du får tatt bilde av skiltet, og ved Strawberry Fields. Og det spilles Beatles-musikk på høyttaleren når guiden tar en pause i pratingen.

Strawberry Fields var et barnehjem drevet av Frelsesarmeen i Liverpool, der John Lennon pleide å leke som barn. Porten er et ikonisk foto-motiv.

OBS: Vær tidlig ute til bussen, slik at du sikrer deg plass på øverste plan – du ser ikke så mye av turen fra underetasjen.

Historien om Beatles er uten tvil fascinerende, og helt unik. Fire, helt vanlige arbeiderklassegutter fra en middels stor engelsk by, klarte å endre hele musikkhistorien.

Det er sjelden du får se fotografens «kladd». Men her er en kontaktkopi av bilder tatt av John Lennon i 1974 – seks år før han ble drept. Han var kjent for sin finurlige måte å svare på. Han fikk spørsmålet: «Why do you like to live in New York?». Svaret kom kontant: «Why do you?»

Hele historien får du på det offisielle Beatles-museet, «Beatles – The Story», der du med audioguide kan lære mer om hvordan og hvorfor John, Paul, George og Ringo ble til verdens mest populære band.

I Beatles-museet er flere av klubbene der The Beatles spilte i starten av karrieren, gjenskapt. Dette er en rekonstruksjon «The Cavern Club», som regnes for å være Beatles sitt fødested. Klubben finnes forøvrig i originalversjon et annet sted i Liverpool, og kan besøkes.

Best utsikt fra radiotårnet

Et annet høydepunkt, bokstavelig talt, er det 138 meter høye Radio City Tower. Tårnet ble åpnet av selveste dronning Elizabeth i 1969, og huset de første 10 årene en 5-stjerners luksusrestaurant. I tillegg til at den befant seg i høyden, roterte restauranten rundt, noe som ble sett på som svært spektakulært på den tiden.

Restauranten ble imidlertid stengt 10 år etter på grunn av HMS-hensyn, blant annet dårlige rømningsveier.

Radiotårnet er Storbritannias 32. høyeste byggverk – og medregnet antennen landets høyeste tårn.

De siste årene har radiokanalen Radio City 96.7 hatt lokaler oppe i tårnet, i tillegg til at folk kan kjøpe billett for å ta heisen opp for å beundre utsikten.

I nye byer er det fint å komme litt opp i høyden for å kunne orientere seg om hvor ting befinner seg.

Interessant krigshistorie

Merseyside-området ble bombet fra luften hele 80 ganger under 2. verdenskrig, og 11.000 boliger ble helt ødelagt. Man regner at cirka halvparten av alle boligene i Liverpool ble skadd i bombeangrep.

Hollywood kom med en tulle-film om hvordan de allierte fikk tak i tyskernes Enigma-maskin. I den er det amerikanere som klarer å erobre maskinen som gjorde mulig å skjønne kode-meldingene til tyske ubåter. Sannheten er at det var britenes Royal Navy som sto for dette. Dette er én av mange hjul i Enigma-maskinen, utstilt på museet der det super-hemmelige Western Approaches holdt til.

En del av krigshistorien til Liverpool kan du ta i nærmere øyesyn på Western Approaches Museum, som ligger i det som var Storbritannias største underjordiske, topphemmelige bunkeranlegg. Dette var hovedkvarteret til organisasjonen som overvåket ubåttrafikken i havområdet vest for Storbritannia, som blir kalt «Western Approaches».

Bjørnhild prøver den legendariske engelske stålhjelmen og Duffle-coaten som var standard utstyr for engelske marinefolk. Senere er designet på coaten justert litt og selges i dag til stive priser.

Besøker du museet kan du lære mer om hvilken rolle denne kommandosentralen spilte for å sikre at britiske konvoier kunne passere over Atlanterhavet uten å bli senket av tyske ubåter. Disse konvoiene sørget blant annet for at det ble levert livsviktig gods til Sovjetunionen, noe tyskerne naturligvis prøvde å stanse.

Reise til Liverpool

Det er flyplass i Liverpool, men det enkleste og rimeligste alternativet for å reise dit, er ved å ta fly til nabobyen Manchester. Fra flyplassen kan du ta et tog som bruker snaut halvannen time på den cirka 6 mil lange turen.

Ikke ta med ballonger på jernbanestasjonen. Hvis du lurer på hvorfor, skal du kontakte personalet.

Skal du på fotballkamp, tenker du sikkert at det er smart å bo i nærheten av stadion, men vi vil heller anbefale å bo i sentrum. Vi bodde i en AirBnB-leilighet i Mount Pleasant, det var perfekt beliggenhet både fra togstasjonen og nært til alle attraksjoner.

Tidligere var Adelphi hotell byens beste, men den tidligere svært så ærverdige bygningen har forfalt og er kun anbefalt hvis det er viktig å bo veldig billig. Men det finnes mange andre sentrale og relativt rimelige alternativer – prisnivået i Liverpool er ikke som i London verken for overnatting eller restauranter.

Apropos mat – i løpet av vårt relativt korte opphold i Liverpool hadde vi to restaurantopplevelser vi gjerne vil anbefale: Den brasilianske restauranten Bem Brasil der du kan spise så mye kjøtt du vil, var utrolig bra. God stemning, rimelig og nydelig mat.

På restauranten Bem Brasil kan du spise så mye kjøtt du vil – og til slutt grillet ananas til dessert.

Den italienske Il forno med vedfyrt steinovn i hjertet av lokalet er også verdt et besøk. Mange gode italienske retter, både pizza og pasta.

Engelsk cuisine er jo ikke kjent for å være all verden, men lengter du etter noe frityrstekt, finner du det på en hvilken som helst pub.

Hvis du er usikker på hva slags øl du vil kjøpe, kan du be om en smaksprøve. Det er ikke vanlig i Norge…

Nede i havneområdet er det også mange koselige lunsjrestauranter der du kan spise litt mellom sightseeing-slagene.

Det er nemlig mye å se i Liverpool – en flott by for en helgetur også utenom fotballsesongen. Eller kanskje spesielt da.

Vi spiste ikke her, men kanskje vi burde gjort det? «The Bread Shop Bakery» har nemlig dette slagordet: «Terrible Food and Lousy Service since 1958».

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.