Tores grønne oase på hjemmekontor

Går det an å kombinere hjemmekontor med en «innendørs hage»? Absolutt! Se hvor Tore jobber omgitt av grønne potteplanter.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

De siste månedene har de fleste fått en smak på hva «hjemmekontor» egentlig betyr. Men for oss som har hjemmet vårt som kontor hele tiden, holder det ikke å sitte ved en flik av kjøkkenbordet.

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her.
Dette er «kontorbua» til Spirea-fotograf Tore. Naturligvis er han omgitt av grønne planter mens han jobber. Legg også merke til bukettene med tørkede blomster som er hentet fra hagen.

For at hverdagen, og arbeidsdagen skal funke, må vi ha en god arbeidsplass på hjemmekontoret. Og det er ingen tvil om at grønne planter bidrar til å øke trivselen!

Hvorfor ikke lage hjemmekontoret til et hyggelig sted? Og det er lov å «jukse litt» med plastplanter og tørkede buketter fra hagen hvis du sliter med å få levende planter til å overleve. Den gamle skrivemaskinen av merket Mercedes er også en dekorativ detalj i et «mediehus».
Eget studiohus i hagen

Vi som driver Spirea.no jobber hovedsakelig med å produsere innhold for ulike blader og magasiner. Tore som er fotograf og firmaets «datamann», har mye utstyr og trenger både plass og arbeidsro. Så for noen år siden bygget vi rett og slett et eget hus i hagen som Tore bruker som hjemmekontor og fotostudio.

Grønnrenneren er en praktisk plante som lager sin egne avleggere. Disse er det bare å sette i jord, så blir de raskt til nye, store planter. Sløraspargesen ved siden av trives også godt i denne vinduskarmen.
Les også: Nå kan du bygge inntil 50 m2 uten søknad

Tore er også den i firmaet som har absolutt best håndlag med inneplanter. I hans lille «studiohus» er begge vinduskarmene og alle ledige plasser fylt opp med grønne planter som trives så godt at du nesten kan se at de vokser.

Vinduskarmen er fylt opp med grønne frodige planter, i påvente av at hagen i bakgrunnen skal våkne til liv igjen.

Som de fleste vet er det fullt mulig å ta livet av potteplanter både med for lite vann og for mye vann, for lite lys, for sterkt sollys etc.

Denne aloe vera-en var I ferd med å dø, men begynner nå å kvikne til liv igjen.
Tores potteplante-triks

Hva er Tores hemmelighet? Han vanner litt hver dag, gir flytende gjødsel i form av bokashivæske, og steller og flytter på plantene hvis han ser at de viser tegn til mistrivsel.

Plantene trives godt i selskap med diverse datautstyr.

Han holder også temperaturen på rundt 20 grader, og lufter mye. Mange synes det blir kaldt å sitte og jobbe i 20 grader, men da er trikset å heller ta på tøfler, for konsentrasjonen går ned hvis du har det varmere.

Les også: Dette trenger grønne planter for å trives
Innholdet i «gartneriet»
Grønnrenner er en potteplante som det er lett å få til å trives, også på kontoret ved siden av en 3D-printer.

Grønnrenner (Chlorophytum variegata) er den planten som trives absolutt best. Den får stadig nye «barn» (avleggere) som Tore putter i nye potter med jord og som blir til nye flotte planter på kort  tid.

Denne flotte strandpachiraen har fått stasplassen på bordet.

En stor grønn bostonbregne (Nephrolepis exaltata) har det også veldig bra, og en slørasparges/aspargesbregne (Asparagus plumosus) som har ord på seg for å være vanskelig å få til.

Denne bonsaifikenen har en voldsom stamme i forhold til resten av planten.

Men det stopper ikke der: En bonsaifiken (Ficus Microcarpa Ginseng) har fått plass bak den ene dataskjermen og en husvandrer (Tradescantia zebrina) vokser i en egendesignet 3D-printet «Star Wars-planter». Sistnevnte lever forøvrig opp til navnet sitt: Den er bortimot umulig å ta livet av.

Denne spesielle blomster-potta er 3D-printet. Her trives både husvandrer og Peperomia.

I den «Star Wars-planteren» bor også en Peperomia, som er en sukkulent, det vil si at den har tykke, vannfylte blader. Ideelt for deg som er litt sløv med å vanne!

Det er mye ting og tang på Tores arbeidsplass, men han er også den i familien med best ordenssans. Et hjemmekoselig fotostudio!

Og så må vi ikke glemme den største planten i Tores «mini-gartneri», en strandpachira (Pachira aquatica trunk) som står og troner som et midtpunkt i rommet.

Den største planten i Tores grønne oase er en strandpachira.
Les også: Vinteraktivitet – pott om stueplantene nå
Amaryllis som blomstrer for andre gang

Men det aller største «beviset» på Tores grønne fingre er nok amaryllis-løken som han har fått til å blomstre for andre gang. Det vil si, den blomstrer ikke ennå, men det er kommet to blomsterknopper som er på vei til å springe ut i blomst.

Sjekk planten til høyre, en Amaryllis som er i ferd med å gi blomst for andre gang. Innredningen på hjemmekontoret er en blanding av levende planter, tørkede planter og løk som drives i potter.

Det å få amaryllis til å blomstre for andre gang er ikke så enkelt. Som regel blir det blomst det første året og så blir det ikke mer av den løken.

I hagen har vi massevis a av Allium hver vår. Ved å ta inn frøstandene og tørke, får vi flotte buketter året rundt.

Etter den første blomstringen klippet Tore ned bladverket, og etter det har løken stått i en potte i vinduskarmen i to år. Den har ikke fått vann eller noe annet. For noen uker siden bestemte Tore seg for å se om det gikk an å få liv i løken. En god blanding av gjødsel og vann viste seg å virke. Det tok fire dager. Da kom det første tegnet på liv.

Vil du lære mer om å drive amaryllis fra løk kan du lese denne artikkelen.
En tulipanløk ble tidligere i høst satt i en potte med jord, og vil forhåpentligvis gi blomst en gang i vinter.
I et mørkt hjørne trives ikke grønne planter, men tørkede har det utmerket.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.